Συνεντεύξεις

Α. Καμπουράκης : «Να καταλάβουν οι πάντες πως ο τουρισμός είναι εθνικό στοίχημα»

Συνέντευξη στον
Δαμιανό Αθανασίου

«Θέλουμε, το νησί μας και κυρίως η πόλη μας, να αναδειχθεί σε πόλη ελπίδας και προσφοράς, μέσα από τον τουρισμό».

Αυτό επισημαίνει, και μάλιστα με ιδιαίτερη έμφαση, ο πρόεδρος της Ενώσεως Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης σε συνέντευξή του προς την «δ» με αφορμή και την πανηγυρική επανεκλογή του, την οποίαν χαρακτηρίζει ως «έκφραση εμπιστοσύνης» προς το πρόσωπό του, αλλά ταυτόχρονα και «δικαίωση».
Αναφερόμενος στην κατάσταση της χώρας και τους κινδύνους για αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό, ο κ. Αντ. Καμπουράκης, τονίζει: «Ο τουρισμός θέλει σταθερότητα. Ο τουρισμός είναι ψυχολογία και εικόνα. Κανείς δεν θα ρισκάρει να γίνουν «μαύρες» οι διακοπές του, σε μια χώρα που βρίσκεται σε συνθήκες αστάθειας, πόλωσης και όξυνσης των πνευμάτων».
Αναλυτικά η συνέντευξη προς την «δ» του προέδρου της Ενώσεως Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντ. Καμπουράκη:
• Τι σηματοδοτεί για σας προσωπικά, η επανεκλογή σας στη θέση του Προέδρου της ΕΞΡ;
Είναι μια μεγάλη δικαίωση, καθώς αναγνωρίζεται από τους συναδέλφους μου το αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας, που σύσσωμο το απελθόν διοικητικό συμβούλιο κατέβαλε για το κοινό καλό. Ειδικά σε μια εποχή που η απόσταση ανάμεσα στα λόγια και στα έργα είναι πολύ μεγάλη. Ούτως ή άλλως, η επανεκλογή πάντα έχει ειδικό βάρος. Κάποιος μπορεί να σε ψηφίσει την πρώτη φορά με κριτήριο την ελπίδα και την προσδοκία. Επαναβεβαιώνοντας όμως την επιλογή του, σημαίνει πως η ελπίδα έγινε εμπιστοσύνη. Κι αυτό για μένα είναι μεγάλη τιμή, αλλά και μεγάλη ευθύνη.
• Ποια είναι τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τη σεζόν του 2014;
Πήγαμε καλά. Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Το ελληνικό τουριστικό προϊόν  βρέθηκε στο κέντρο του παγκόσμιου τουριστικού ενδιαφέροντος. Αυτό όμως δεν πρέπει να δημιουργεί την ψευδαίσθηση πως δια μαγείας λύθηκαν όλα τα προβλήματά μας. Με μια καλή σεζόν δεν μπορείς να «ρεφάρεις» τα «σπασμένα» των προηγούμενων χρόνων. Χρειάζεται λοιπόν σύνεση και εγρήγορση.
• Τι μπορεί να εξασφαλίσει τη συνέχεια και το 2015;
Θέλω να πιστεύω πως όλοι βλέπουμε το αυτονόητο. Για να συνεχίσει να έχει ζήτηση η Ελλάδα, υπάρχουν δύο ουσιαστικές προϋποθέσεις. Πρώτον, η βελτίωση του προϊόντος μας, πέραν της καθαρά ξενοδοχειακής εμπειρίας. Τώρα είναι η ώρα της κοινωνίας. Να καταλάβουν οι πάντες πως ο τουρισμός είναι εθνικό στοίχημα και πως η ποιότητα πρέπει να είναι δεδομένη παντού και απολύτως αναγνωρίσιμη, στην εμπειρία κάθε επισκέπτη. Τα ανοιχτά μουσεία, τα ανοιχτά καταστήματα, η καθαριότητα, η ευγενική εξυπηρέτηση, τα προσβάσιμα πεζοδρόμια, οι εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού είναι μερικά παραδείγματα από την τουριστική πολιτική της καθημερινότητας, στην οποία συμμέτοχοι πρέπει να είμαστε όλοι.
Και βέβαια εδώ υπάρχει και μια ευρύτερη διάσταση. Ο τουρισμός θέλει σταθερότητα. Ο τουρισμός είναι ψυχολογία και εικόνα. Κανείς δεν θα ρισκάρει να γίνουν «μαύρες» οι διακοπές του, σε μια χώρα που βρίσκεται σε συνθήκες αστάθειας, πόλωσης, όξυνσης των πνευμάτων.
• Φαίνεται πάντως πως τα πνεύματα έχουν ανάψει ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ανησυχείτε;
Ασφαλώς κι ανησυχώ. Ο τουρισμός είναι πολύ ευαίσθητος σε κάθε τι που δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας στον επισκέπτη. Προσωπικά, με όση δύναμη έχει η φωνή μου, κάνω έκκληση για νηφάλια σκέψη και κοινή λογική. Η πρόβλεψη αυξημένης πλειοψηφίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε από τον συνταγματικό νομοθέτη, για να οδηγεί στην εθνική συνεννόηση και όχι στην κοινωνική πόλωση και τον πολιτικό ανταγωνισμό, με στόχο είτε την παραμονή, είτε την εναλλαγή στην εξουσία. Δεν είναι ώρα για παιχνίδια εξουσίας. Οι θυσίες του ελληνικού λαού, όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, πρέπει να γίνουν σεβαστές. Σε αυτό το καράβι πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε όλοι μαζί. Είτε θα σωθούμε όλοι μαζί, είτε θα πνιγούμε όλοι μαζί. Γι αυτό να κοιτάξουμε να το κουμαντάρουμε και όλοι μαζί, μέχρι να βρεθούμε σε ασφαλή νερά και να μην διακινδυνεύσουμε να γίνουμε άλλη μια φορά εμείς, το εξιλαστήριο «μαύρο πρόβατο».
• Ποιες πιστεύετε πως είναι οι κορυφαίες προκλήσεις που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε στη διάρκεια της νέας θητείας σας;
Υπάρχουν τρεις μεγάλες προκλήσεις. Η πρώτη είναι η εθνική πρόκληση. Να σχεδιάσουμε το νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης της χώρας. Να δούμε που είμαστε και να χαράξουμε έναν «οδικό χάρτη», με το που θέλουμε να φτάσουμε. Κι αυτό πρέπει να γίνει τώρα που ο τουρισμός είναι σε φάση ανόδου, διότι δεν μπορείς να σχεδιάσεις όταν είσαι στην άμυνα και στην πίεση. Σε αυτή την κατεύθυνση θα προσπαθήσω να συνεισφέρω όσο μπορώ και με την ιδιότητα του μέλους στις διοικήσεις της ΠΟΞ, του ΞΕΕ και του ΕΟΤ.
Η δεύτερη είναι η τοπική πρόκληση. Εδώ η ΕΞΡ να ξεδιπλώσει τις δράσεις της, για να σταθεί δίπλα σε όλους τους Ροδίτες. Μέρισμα στην επιτυχία του τουρισμού πρέπει να έχουν όλοι, διότι και ο τουρισμός τους χρειάζεται όλους. Θέλουμε λοιπόν το νησί μας και κυρίως η πόλη μας, να αναδειχθεί σε πόλη ελπίδας και προσφοράς, μέσα από τον τουρισμό.
Η τρίτη πρόκληση είναι κλαδική. Η ενότητα του κλάδου, σε μια δύσκολη στιγμή, που οι Ενώσεις πιέζονται πολύ να τα βγάλουν πέρα, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε οι ξενοδόχοι την κοινή μας προσπάθεια, μοιραζόμενοι κοινές αξίες και κοινά οράματα για το μέλλον. Για αυτό οι Ενώσεις μας πρέπει να μείνουν ζωντανές. Είναι αυτές που κρατούν ακμαίο και ζωντανό τον τουρισμό, σε κάθε προορισμό της πατρίδας μας.
• Τι προσδοκάτε από τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές που ανέλαβαν πρόσφατα  τα καθήκοντά τους;
Προσδοκούμε να είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά, και να δώσουμε από κοινού τον καλύτερο εαυτό μας, για την πρόοδο του τόπου. Αυτό σημαίνει πως περιμένουμε αμεσότητα και αποτελεσματικότητα στην ανταπόκριση, στις αυξημένες ανάγκες του τόπου μας και των ανθρώπων του. Περιμένουμε ειλικρινείς σχέσεις συνεργασίας, διαφάνεια στη διαχείριση των περιορισμένων πόρων της αυτοδιοίκησης, μεγαλύτερες ταχύτητες στην αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων και στη δρομολόγηση των έργων υποδομής, που θα διασφαλίσουν ένα μέλλον ευημερίας και ανάπτυξης. Είμαι βέβαιος ότι οι νέοι αυτοδιοικητικοί μας άρχοντες θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, στην οποία θα μας βρουν σταθερούς συμμάχους, πάντοτε με τεκμηριωμένες προτάσεις, αλλά και με εποικοδομητική κριτική όπου απαιτείται.
• Νέο ΔΣ στον ΠΡΟΤΟΥΡ. Νέα αρχή;
Ο ΠΡΟΤΟΥΡ έχει επιτελέσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην τουριστική προβολή του νησιού μας. Σαφέστατα έχει ανάγκη από βελτίωση και εκσυγχρονισμό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό ήταν το νόημα των λόγων μου όταν αναφέρθηκα σε νέα σελίδα, σε σταυροδρόμι, σε τέλος εποχής. Επεσήμανα αισιόδοξα και δεσμεύτηκα για την νέα εποχή, τις νέες απαιτήσεις, τις απαραίτητες πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν ήδη δεσμευτικά αποφασιστεί. Για την νέα εποχή του ΠΡΟΤΟΥΡ. Πρέπει να είναι όμως κοινός τόπος όλων, πως ως εργαλείο τουριστικής προβολής της Ρόδου είναι αναντικατάστατο και αξιέπαινο, και άρα πρέπει να τον θωρακίσουμε και να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη χρηματοδότησή του, προς όφελος του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • The Egyptian    26.10.2014 22:17

    Δεν μας ειπε τι ακριβως εχει επιτυχει ο Κος Καμπουρακης εκτος απο την γραμμη που εχει δωσει σε ολους τους συναδελφους του να μην πληρωνουν το προσωπικο.
    Και επι τη ευκαιρια το Rhodos Palace ειναι το μοναδικο ξενοδοχειο πολυτελειας στην Ελλαδα που δεν εκμεταλευεται την παραλια του, διοτι αρνειται να πληρωσει στον δημο αυτα που ολοι οι υπολοιποι ξενοδοχοι πληρωνουν !!!!

Σχολιασμός άρθρου