Συνεντεύξεις

Γιώργος Χατζημάρκος: «Οι κρίσεις και οι δυσκολίες, είναι τα στοιχεία που σε χαλυβδώνουν»

Κύριε περιφερειάρχη, βρισκόσαστε ακριβώς στο μέσον της δεύτερης θητείας σας και εκτιμώ ότι είναι η κατάλληλη αφορμή να δώσω απολογιστικό χαρακτήρα σε αυτή τη συζήτησή μας. Συγκρίνοντας τις δύο θητείες σας, βλέπω ότι και στις δύο, κληθήκατε να διαχειριστείτε κρίσεις μείζονος σημασίας. Τότε ήταν το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, τώρα είναι η πανδημία. Μήπως είστε λίγο… «άτυχος»;
Κύριε Αθανασίου, θα ήταν πολύ εγωιστικό αλλά και δείγμα πολιτικής αφέλειας και ανωριμότητας να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου «άτυχο», όπως λέτε, επειδή η δική μου θητεία συνέπεσε με ιστορικά κρίσιμες περιόδους, όχι μόνο για τα νησιά μας, όχι μόνο για τη χώρα μας. Παγκόσμια η υγειονομική κρίση, διεθνής η ανθρωπιστική κρίση του μεταναστευτικού, η οποία, σας θυμίζω, συνέπεσε χρονικά με την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της σε πολιτικό επίπεδο. Θα με έχετε ακούσει εκατοντάδες φορές να μιλάω για τις κρίσεις ως ευκαιρίες να γίνουμε καλύτεροι, να σπάσουμε στεγανά, να απαλλαγούμε από τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος, που εν πολλοίς προκάλεσαν τις κρίσεις. Θα με έχετε ακούσει επίσης να λέω ότι οι κρίσεις είναι το αποτέλεσμα, όχι το αίτιο. Ανέκαθεν οι περίοδοι κρίσεων λειτουργούσαν ως καταλύτες για την ανανέωση που έχουμε ανάγκη και που είναι επιβεβλημένο να συντελεστεί. Δεν είναι «ατυχία» λοιπόν, είναι πρόκληση να ανταποκριθούμε στα ζητούμενα που θέτει η ίδια η ζωή και η εξέλιξή της.
• Σύμφωνοι, αλλά δεν θα προτιμούσατε να είστε περιφερειάρχης σε πιο ομαλές συνθήκες όπως οι προκάτοχοί σας; Τότε που η κρίση ήταν μάλλον άγνωστη ως λέξη και ως κατάσταση και τα χρήματα άφθονα και μάλιστα χωρίς τους περιορισμούς και τους ελέγχους που πλέον τίθενται για την διαχείρισή τους;
Η ιστορία, κύριε Αθανασίου, απέδειξε ότι ούτε οι συνθήκες ούτε τα χρήματα μπορούν να εμποδίσουν την άσκηση πολιτικής, όταν έχεις συναίσθηση του καθήκοντος που αναλαμβάνεις. Κανένας δεν επιλέγει το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κυβερνήσει. Άλλωστε, οι δυσκολίες είναι αυτές που αναδεικνύουν την πεμπτουσία της πολιτικής. Η αφθονία των χρημάτων είναι πολύ εύκολο να οδηγήσει στην παγίδα υποβάθμισης της πολιτικής σε επίπεδο απλής διαχείρισης και όχι πάντα επιτυχημένης. Θα σας θυμίσω ότι ο τόπος αυτός οδηγήθηκε στα βράχια από εκείνους που τον κυβέρνησαν στις ιδανικές συνθήκες που περιγράφετε. Οι πληγές που σήμερα κλείνουμε τη μια μετά την άλλη, πληγές βαθιές, δεκαετιών, δημιουργήθηκαν στις περιόδους που οι χρηματοδοτήσεις έρρεαν άφθονες και – αν όχι ανεξέλεγκτα – σίγουρα με ευκολία.


• Συμπερασματικά λοιπόν, οι κρίσεις δεν σας φοβίζουν και δεν σας πτοούν.
Απεναντίας! Οι κρίσεις και οι δυσκολίες είναι αυτές που σε χαλυβδώνουν, σε πεισμώνουν, σε κάνουν να σκεφτείς out of the box. Μόνο όφελος μπορεί να προκύψει μέσα από τέτοιες καταστάσεις υπό τον όρο ότι η κρίση και η έλλειψη χρηματοδοτήσεων δεν θα χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι αδράνειας, για να καλύψουν την πολιτική ένδεια αυτών που φοβούνται να αναμετρηθούν με τις κρίσεις. Στη δική μας θητεία, η αδράνεια δεν ήταν ποτέ μεταξύ των επιλογών μας, ακόμα και όταν μπορούσαμε να κτίσουμε το τέλειο άλλοθι, για το τέλειο, το πιο ανώδυνο και το πιο ασφαλές «τίποτα».
• Το ό,τι η αδράνεια δεν ήταν ποτέ μεταξύ των επιλογών σας, είναι προφανές από το έργο σας. Παρά τις δυσκολίες, στο διάστημα αυτό προχωρήσατε ένα εντυπωσιακό αριθμό έργων σε όλα τα νησιά. Πώς τα καταφέρατε;
Με ανθρωποθυσίες, όπως σας έχω ξαναπεί. Με ανθρώπους που θυσιάζουν πολλά από τον εαυτό τους, για να αντεπεξέλθουν σε έναν απίστευτο όγκο δουλειάς. Όπως το κάνουν χρόνια τώρα με αυτοθυσία – και τους ευχαριστώ – παρά το γεγονός ότι παραμένουμε τραγικά υποστελεχωμένοι. Όμως δεν αναζητήσαμε άλλοθι στην υποστελέχωση. Όπως δεν αναζητήσαμε άλλοθι ούτε στην πανδημία. Η πανδημία είναι πρόβλημα, όχι δικαιολογία. Δεν μας σταμάτησε, γιατί είναι απόφαση μας να πάμε μπροστά, να τελειώσουμε με το χθες. Αν σήμερα σταματούσαμε τις δημοπρατήσεις, θα είχαμε ήδη να παρουσιάσουμε έναν πάρα πολύ υψηλό αριθμό έργων για το 2021. Ωστόσο, το όποιο αριθμητικό ρεκόρ δεν είναι ούτε αυτοσκοπός, ούτε λέει από μόνο του τίποτα. Κάθε ένα από αυτά τα έργα, είναι ένα χαμόγελο αισιοδοξίας στα πρόσωπα αυτών των πολιτών, την ζωή των οποίων επηρεάζει. Είναι μια λύση σε μία ανάγκη. Είναι μια υπόσχεση που τηρήθηκε.
• Δεν είναι δυνατόν φυσικά να απαριθμήσετε εκατοντάδες έργα. Γι αυτό θα σας ζητήσω να ξεχωρίσετε ορισμένα από αυτά.
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω έργα γιατί κάθε δράση σημαίνει διαφορετικά πράγματα από νησί σε νησί. Στο οδικό δίκτυο, δημοπρατήσαμε και υλοποιούμε τις ιστορικά μεγαλύτερες παρεμβάσεις που αφορούν όλα τα νησιά μας, ταυτόχρονα. Το ίδιο και στην αντιπλημμυρική προστασία, όπου ποτέ στην ιστορία των νησιών μας δεν εκτελέστηκε τόσο μεγάλο πλήθος έργων καθαρισμού ρεμάτων και ποταμών, ενώ ταυτόχρονα δημοπρατήθηκε και ο μεγαλύτερος αριθμός έργων καθαρισμού ρεμάτων και αυτό για όλα επίσης τα νησιά μας και με διάρκεια τριών ετών. Στην υγεία, ο ιατρικός υλικοτεχνικός εξοπλισμός των δομών υγείας, με έμφαση στα νοσοκομεία μας, είναι ο καλύτερος που έχει διατεθεί στην ιστορία τους και για πρώτη φορά ενισχύουμε και με 204 γιατρούς και νοσηλευτές τις δομές υγείας. Στην Παιδεία, δεκάδες σχολικές μονάδες έχουν συντηρηθεί σε όλα τα νησιά μας μέσα από το Ειδικό Πρόγραμμα Συντήρησης Σχολικών Μονάδων που η Περιφέρεια μας , πρώτη στην Ελλάδα σχεδίασε και υλοποιεί. Το ίδιο ακριβώς και στον αθλητισμό, όπου επίσης μέσω του Ειδικού Προγράμματος Συντήρησης Αθλητικών Εγκαταστάσεων που η Περιφέρεια μας πρώτη στην Ελλάδα σχεδίασε και υλοποιεί, δεκάδες γήπεδα έχουν ήδη παραδοθεί σύγχρονα και ασφαλή στη νεολαία μας και δεκάδες ακόμα βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής. Σε πολλά νησιά μας κατασκευάζουμε Βιολογικούς και δίκτυα που τα περίμεναν δεκαετίες, για παράδειγμα Χάλκη, Σύμη, Σίφνος, Κέα κ.α..• Στο μεγαλύτερο νησί της Περιφέρειας, στη Ρόδο, τι θα ξεχωρίζατε;
Την έναρξη των εργασιών κατασκευής της νέας Γέφυρας Κρεμαστής. Σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, σε αυτή την θέση θα στέκει μια σύγχρονη κατασκευή. Λυπάμαι που κάποιοι θα χάσουν έτσι το μονότονο αφήγημα των τελευταίων ετών, το τελευταίο τους «οχυρό» για να εκτοξεύουν τη λάσπη τους. Στο έργο της Ύδρευσης της Νότιας Ρόδου, Λίνδου, Αρχαγγέλου και Αφάντου, που πήρε έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο για τις απαλλοτριώσεις του, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίησή του και το κλείσιμο μιας μεγάλης πληγής. Η πιο έντονα αναπτυσσόμενη τουριστική περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, η Νότια Ρόδος, μαζί με Λίνδο, Αρχάγγελο και Αφάντου θα αποκτήσουν επιτέλους το δίκτυο ύδρευσης που θα τους δώσει επάρκεια και ασφάλεια νερού, από το Φράγμα Γαδουρά.
• Θα προσέθετα εδώ και τα έργα του ΦΟΔΣΑ για το περιβάλλον.
Με προλαβαίνετε. Το τρίτο έργο στο οποίο θέλω να αναφερθώ είναι όντως το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο, μετά το Φράγμα Γαδουρά, η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ρόδου, με τα συνοδά της έργα, και το πρώτο με την διαδικασία ΣΔΙΤ, που δημοπρατείται. Το περιβαλλοντικό έργο ΣΔΙΤ της Ρόδου, το πρώτο του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, είναι ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα της χώρας και περιλαμβάνει κάθε λύση στην ανάγκη για περιβαλλοντικά ορθή επεξεργασία μετά την αποκομιδή.
Από εκεί και πέρα, όσον αφορά στο περιβάλλον, ολοκληρώσαμε τις μελέτες και καταθέσαμε την πρόταση μας για την Ανακύκλωση στα νησιά μας. Δουλέψαμε με τους 32 απο τους 34 Δήμους της Περιφέρειας μας για την πρόταση που καταθέσαμε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την ανακύκλωση. Στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου ΑΕ, την εταιρεία της αυτοδιοίκησης που ιδρύθηκε πριν ένα χρόνο για το περιβάλλον, δεν χάσαμε ούτε μέρα. Από την πρώτη στιγμή, κλείνουμε θέματα, μελέτες, χρηματοδοτήσεις, έργαπου με την ολοκλήρωση τους θα διαμορφώσουν ένα εντελώς νέο περιβάλλον διαχείρισης αποβλήτων στα νησιά μας
• Παρόλα αυτά κ. περιφερειάρχα, υπάρχει ένα μέτωπο που συστηματικά βρίσκεται απέναντί σας, ασκώντας κριτική στα πεπραγμένα σας.
Δεν είναι κριτική αυτή, κύριε Αθανασίου. Η κριτική όταν δεν είναι κακοπροαίρετη, όταν υπόκειται σε στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας, είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη.
Στην περίπτωσή τους, έχουμε εκτροπή της δημόσιας συζήτησης στην υστερία, σε μια κατάσταση όπου όλοι οι κανόνες, γραπτοί και άγραφοι, καταλύονται.
Και δεν υπάρχει «μέτωπο». Πρόκειται για ελάχιστα πρόσωπα, άσχετα μεταξύ τους, που θα περιέγραφα τη λειτουργία τους σαν τους ομόκεντρους κύκλους. Διαφορετικά τα κίνητρα και διαφορετικές οι στοχεύσεις τους, αλλά συναντώνται στο μίσος κατά της Περιφερειακής Αρχής. Κάποιοι από αυτούς είναι εξωθεσμικοί. Πίσω τους κρύβονται πολιτικά πρόσωπα.
Αυτούς τους εξωθεσμικούς αφήνουν να τους εκφράζουν – ενίοτε τους υπαγορεύουν ακόμη και τις επίσημες θέσεις που πρέπει να πάρουν επί διαφόρων ζητημάτων – σε ένα παιχνίδι χωρίς κανόνες, με όπλα τη χυδαιότητα, τη συκοφαντία, τα fake news, τη σπίλωση προσωπικοτήτων, τις ύβρεις, τις πρακτικές δημόσιας διαπόμπευσης. Είναι η απόλυτη κατάντια για έναν πολιτικό φορέα αυτή.
• Αναφέρεστε στην παράταξη του Μανώλη Γλυνού;
Σε αυτήν, στον επικεφαλής της ειδικότερα και σε εκείνους που κάνουν όλη τη «βρώμικη» δουλειά και πίσω τους κρύβεται ο ίδιος για να μπορέσει να στηρίξει το αφήγημα των «καλών παιδιών».

Στην περίπτωση της παράταξης Γλυνού, η χυδαιότητα απέκτησε την πολιτική της έκφραση. Δυσκολεύομαι να ανακαλέσω στη μνήμη μου άλλη εποχή κατά την οποία τέτοια άθλια φαινόμενα έχουν τέτοια ένταση. Ρεσιτάλ χυδαιολογίας χαμαιτυπείου από άτομα που δρουν στον βούρκο του διαδικτύου και της παραδημοσιογραφίας. Τίποτα από όλα αυτά δεν αφήνουμε αναπάντητο. Όσο κι αν οι απαντήσεις μας τους εξοργίζουν και τους κάνουν να επιτίθενται με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τους θεσμούς, να προστατεύσουμε να πρόσωπα που υπηρετούν τους θεσμούς, να προστατεύσουμε την ποιότητα της Δημοκρατίας.• Πιστεύετε ότι σας βλάπτει πολιτικά αυτή η πολεμική εναντίον σας;
Κατηγορηματικά θα σας απαντήσω: Όχι! Άλλωστε, αυτό που σήμερα αντιμετωπίζουμε ως Περιφερειακή Αρχή, εγώ και οι συνεργάτες μου, ήταν αναμενόμενο, αφού εμείς το προκαλέσαμε. Το προκαλέσαμε με την λειτουργία μας, το προκαλέσαμε με την αλήθεια που προτάξαμε σε κάθε μας βήμα, το προκαλέσαμε με την άρνησή μας να υποκύψουμε σε πιέσεις κάθε είδους. Έχει κανένας αμφιβολία ότι αν είχα υποκύψει, όλοι αυτοί θα ήταν δίπλα μου και θα μου έπλεκαν το εγκώμιο; Όλοι αυτοί, λοιπόν, φανερώθηκαν. Βγήκαν στο φως και τώρα που συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί, μας δίνεται επιτέλους η ευκαιρία να τελειώνουμε μαζί τους. Μια και καλή. Θα έπρεπε, μέχρι τώρα να το είχαν καταλάβει. Ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω και ότι όσο μας χτυπάνε, τόσο δυναμώνουμε.
• Αν θυμάμαι καλά, αυτό το είχατε αναφέρει και στο τέλος της πρώτης θητείας σας.
Πολύ καλά θυμάστε. Δεν παρεκκλίνουμε ούτε στο ελάχιστο στην πορεία που έχουμε χαράξει όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετούμε με αφοσίωση το Νότιο Αιγαίο.
Συνεχίζουμε το ίδιο δυνατοί, το ίδιο αποφασισμένοι να κλείσουμε τις πληγές, που κληρονομήσαμε από τα “καλά παιδιά” που, από την πολλή ευαισθησία ρήμαξαν τον τόπο, να τελειώνουμε με το χθες, να τελειώνουμε με εκείνους που δημιούργησαν τις πληγές και τις κράτησαν ανοιχτές για δεκαετίες. Θα τις κλείσουμε σήμερα, που περνάμε την πιο δύσκολη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας,
Τον πλήρη απολογισμό μας, κύριε Αθανασίου, θα τον κάνουμε στο τέλος της θητείας μας. Εκεί θα τραβήξουμε οριστικά και πολύ βαθιά πλέον την διαχωριστική γραμμή με ό,τι μας πλήγωσε. Με το χθες θα τελειώσουμε. Οριστικά και αμετάκλητα. Είναι υπόσχεση και δέσμευση μαζί.
• Θα επανέλθω στις κρίσεις, στο βαθμό που αυτές επηρεάζουν στο έπακρο τη μοναδική πηγή επιβίωσης των νησιών της Περιφέρειάς μας. Τον τουρισμό. Και ήταν κρίσεις απανωτές. Ωστόσο, παραμένουμε όρθιοι. Πώς καταφέρατε να τις διαχειριστείτε;
Είναι πολύ σωστό αυτό που λέτε, κύριε Αθανασίου. Το 95% του ΑΕΠ στο Νότιο Αιγαίο εξαρτάται από τον τουρισμό. Κι ο τουρισμός είναι εκ της φύσεώς του ένας τομέας ευάλωτος σε αστάθμητους και εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοσή του, δημιουργώντας κλυδωνισμούς στις επιδόσεις του. Σε νησιωτικές περιοχές όπως είναι το Νότιο Αιγαίο, επακόλουθο είναι να επιδρά ως ντόμινο και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπου ο βαθμός εξάρτησης από τον τουρισμό είναι τεράστιος. Αυτό το γνωρίζαμε και πριν τις κρίσεις και αναλόγως είχαμε προσαρμόσει τη στρατηγική μας, τολμώ να πω από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε το 2014. Για να θωρακίσουμε κατά το δυνατόν την μοναδική πηγή ΑΕΠ και θέσεων εργασίας στα νησιά μας, απέναντι σε κάθε πιθανό κίνδυνο ή αστάθμητο παράγοντα.
• Αναφέρεστε προφανώς στο προσφυγικό.
Ακριβώς! Τα όσα ακολούθησαν το 2015 με την κορύφωση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, ήταν ένα crash test για μας, στη διαχείριση κρίσεων. Τότε που έπρεπε να κινηθούμε σε δύο επίπεδα: Διαχείρισης αυτής καθαυτής της ανθρωπιστικής κρίσης με όρους ανθρωπισμού που αρμόζουν σε μια πολιτισμένη κοινωνία με αρχές και αξίες από τη μία, θωράκισης της οικονομικής δραστηριότητας των τοπικών κοινωνιών που υφίσταντο τεράστια πίεση, από την άλλη. Απόρροια της τιτάνιας και «εξωπραγματικής» για κάποιους, επικοινωνιακής προσπάθειας που καταβάλαμε τότε σε διεθνές επίπεδο, ήταν το τουριστικό ρεκόρ του 2016. Ένα ρεκόρ που το Νότιο Αιγαίο συνέχισε να σπάει κάθε χρόνο, ανελλιπώς, ως πρωταθλητής του ελληνικού τουρισμού, μέχρι το 2020 που προέκυψε η πανδημία του κορωνοϊού, η παγκόσμια υγειονομική κρίση, για να θέσει νέα δεδομένα και νέες προκλήσεις.
• Θα έλεγα λοιπόν εδώ, ότι, τηρουμένων των αναλογιών, διαχειριζόμενοι και τις δύο κρίσεις, με την ίδια φιλοσοφία, φέρατε και το 2020 ανάλογα αποτελέσματα με το 2016.
Και είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτό. Τόσο το 2020, όσο και φέτος, αυτό που καταφέραμε, ήταν ένας πραγματικός άθλος, που για όλους εμάς που εργαστήκαμε γι’ αυτό το αποτέλεσμα, έχει μεγαλύτερη αξία ακόμη και από το ιστορικό ρεκόρ του 2019. Για προφανείς λόγους, Γιατί δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία να επιχειρείται τουρισμός εν μέσω πανδημίας. Δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω αυτό.
Τα καταφέραμε όταν μεγάλοι προορισμοί δεν άνοιξαν καν. Το Νότιο Αιγαίο έγινε διεθνώς σημείο σύγκρισης και αναφοράς. Ίσως αυτός ο άθλος να στενοχώρησε τις κατ’ επάγγελμα «μοιρολογίστρες» του τοπικού πολιτικού μας βίου, αλλά δεν είναι αυτές οι συνομιλητές μας. Συνομιλητές μας είναι η διεθνής κοινότητα που στο Νότιο Αιγαίο βλέπει ένα ώριμο, αξιόπιστο, υπεύθυνο προορισμό. Όπως το είχαμε προβλέψει, το Νότιο Αιγαίο φέτος κεφαλαιοποίησε την επιτυχή διαχείριση που έγινε πέρυσι, πρώτη χρονιά της πανδημίας.
• Θα προσέθετα εδώ, κύριε περιφερειάρχη, ότι ο βαθμός ωριμότητας αποτυπώθηκε και στη συνεργασία των φορέων για τον τουρισμό, κάτι που οφείλω να πω ότι για πρώτη φορά συμβαίνει στα τοπικά μας πράγματα. Ίσως και πανελλαδικά. Δεν είναι συνηθισμένο να βγαίνουν όλοι προς τα έξω με κοινή γραμμή και κοινή φωνή και να αντιστέκονται στον πειρασμό να κάνει ο καθένας το δικό του επικοινωνιακό παιχνίδι.
Χαίρομαι που «διαβάσατε» σωστά, κύριε Αθανασίου, αυτό που έγινε. Όντως δεν είναι συνηθισμένο. Ίσως να είναι και η μοναδική περίπτωση πανελλαδικά. Η αντίληψη της κρισιμότητας της κατάστασης και η ανάγκη να σώσουμε ό,τι μπορούσε να σωθεί από τον όλεθρο της πανδημίας, δεν άφησαν περιθώρια για προσωπικές ατζέντες και εγωισμούς. Το διακύβευμα ήταν και παραμένει πολύ μεγάλο. Μας ξεπερνούσε όλους ως μονάδες. Αν δεν είναι αυτό δείγμα ωριμότητας, σοβαρότητας και αξιοπιστίας ενός προορισμού, τότε τι είναι; Η Πρωτοβουλία λειτούργησε και έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα. Ίσως τελικά έπρεπε να συμβεί μια κρίση για να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε τις δυνάμεις και τις δυνατότητές μας, αυτά που μας ενώνουν και που γι’ αυτά μπορούμε να βαδίσουμε και να τα διεκδικήσουμε όλοι μαζί. Να λοιπόν που στις κρίσεις υπάρχουν και θετικές πλευρές!


• Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της τουριστικής περιόδου σας ικανοποιούν;
Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά Είναι πραγματικά μοναδική η χρονιά αυτή. Ιστορικά. Όλα τα νησιά μας πέτυχαν υψηλές επιδόσεις φέτος και στα διεθνή αεροδρόμια της Ρόδου, της Κω, της Σαντορίνης και της Μυκόνου, ο Σεπτέμβριος μας δίνει εξαιρετική μέχρι στιγμής εικόνα. Στην Ρόδο, που είναι και το μεγαλύτερο τουριστικά νησί μας, ξεπεράσαμε σήμερα κάτι που έμοιαζε όνειρο όταν σχεδιάζαμε την φετινή περίοδο. Ξεπεράσαμε το 1.000.000 διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο “Διαγόρας” της Ρόδου και τα 2.300.000 στα πέντε διεθνή αεροδρόμια της Περιφέρειάς μας. Οι επισκέπτες μας, είναι υψηλότερης τουριστικής δαπάνης σε σχέση ακόμα και με το 2019. Η οικονομία των νησιών μας λειτούργησε, ενώ σε πολλά από αυτά, κυρίως τα μικρότερα, ήδη έπιασε ή ξεπέρασε και το “άπιαστο” 2019. Kαι το ακόμα καλύτερο νέο είναι ότι έχουμε συνέχεια. Παντού έχουμε συνέχεια! Η σεζόν δεν έχει τελειώσει.
Όχι, δεν ήρθαν τυχαία τα καλά αποτελέσματα. Σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και απρόβλεπτο τοπίο, εμείς συνεχίζουμε να κερδίζουμε πτήσεις, επισκέπτες, εισόδημα. Όσο περισσότερο μπορούμε και για όσο μεγαλύτερο διάστημα οι συνθήκες μας το επιτρέψουν. Γιατί η απόφαση να πετύχουμε τον στόχο μας, είναι στάση ζωής όλων. Εργαζομένων, επαγγελματιών, επιχειρηματιών, φορέων, κοινωνικών εταίρων, πολιτικών.
• Όχι όλων. Υπάρχουν και οι… «μοιρολογίστρες» που είπατε νωρίτερα.
Σωστά! Όχι ακριβώς όλων, αλλά σίγουρα όλων όσων μπορούν να εργαστούν υπεύθυνα, συλλογικά, δημιουργικά. Ευτυχώς, είναι η πλειοψηφία. Γιατί, τα αποτελέσματα δεν έρχονται μόνα τους. Ο πρωταθλητισμός είναι μια προσπάθεια συλλογική. Με συνένωση των κοινωνικών δυνάμεων και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, τα νησιά μας απέδειξαν στην παγκόσμια αγορά την αξία και την προοπτική τους. Απέδειξαν ότι, ως ώριμοι τουριστικοί προορισμοί που είναι, μπορούν και στα πολύ δύσκολα, την ίδια στιγμή που κάποιοι περιχαρακώνονται στο παρελθόν, για να βρουν λόγο ύπαρξης στο παρόν. Αντέξαμε, αντέχουμε κι έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Συγχαρητήρια σε όλη την κοινωνία των νησιών, επαγγελματίες και εργαζόμενους, που στα πιο δύσκολα, έδειξαν από τι είναι φτιαγμένη η καρδιά του πρωταθλητή!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Αθηνά    27.09.2021 16:26

    O μεγαλύτερος ηγέτης που έβγαλε ποτέ το Αιγαίο ! Παντάξιος Γεώργιε, κάνε μας περήφανες και ανέδειξε το Νότιο Αιγαίο στο βάθρο που του αξίζει !

Σχολιασμός άρθρου