Τοπικές Ειδήσεις

«Εχει δημιουργηθεί βαθύτατη κοινωνική κρίση από τους αρνητές και τους αντιεμβολιαστές»

Την πεποίθηση ότι έχει δημιουργηθεί μια βαθύτατη κοινωνική κρίση με τους αντι-εμβολιαστές και τους αρνητές των μέτρων κατά του κορωνοϊού, εκφράζει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο κ. Νικήτας Παπανικήτας, παθολόγος και διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής της ιδιωτικής κλινικής Euromedica στη Ρόδο.
«Μία μειοψηφία έχει καταφέρει να διχάσει την Ελλάδα και να περάσει θεωρίες συνωμοσίας…» δηλώνει μεταξύ άλλων και απευθύνει έκκληση για πολλή προσοχή, αλλά και για εμβολιασμό.
Επιπλέον, αναφέρει πως «Θα μπορούσε να είχε τελειώσει νωρίτερα η πανδημία, εάν υπήρχε ένα πνεύμα συναίνεσης στον εμβολιασμό, εάν είχαμε ξεπεράσει το 70% των εμβολιασμένων και είχαμε χτίσει το τείχος της ανοσίας…»
• Κύριε Παπανικήτα, πώς εκτιμάτε την επιδημιολογική εξέλιξη στη Ρόδο;
Δε νομίζω ότι βρισκόμαστε σε καλή κατάσταση. Τα κρούσματα παρουσιάζονται αυξημένα ενώ υπάρχει ακόμη μικρό ποσοστό εμβολιασμένων, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στον Μέσο Όρο της υπόλοιπης Ελλάδας.
• Αυτό δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό παρά το γεγονός πως υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και ενημέρωση. Φτάσαμε να μην υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση και να κλείσει ακόμη και το μέγα εμβολιαστικό κέντρο που αρχικώς, ζητήθηκε επικακτικά. Σε τι το αποδίδετε αυτό;
Αυτό είναι ένα θέμα αρκετά σύνθετο κι έχει βαθύτατες κοινωνικές προεκτάσεις. Ο κόσμος ακολουθεί μια παράδοξη, θα έλεγα, αντίληψη γύρω από τους εμβολιασμούς και ειδικότερα σχετικά με τα εμβόλια κατά του covid που δεν έχουν όμως, καμία επιστημονική βάση. Διαβάζουμε συνεχώς θεωρίες συνομωσίας για διάφορα πράγματα, οι οποίες δεν έχουν καμία επιστημονική τεκμηρίωση.
Το επιχείρημα είναι το εξής: στα πέντε δισεκατομμύρια εμβολιασμών που έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ποσοστά παρενεργειών είναι πάρα πολύ χαμηλά. Από την άλλη, έχουμε 14.000 θανάτους, όπου το 90% είναι ανεμβολίαστοι και μόλις το 10% είναι μερικώς ή και πλήρως εμβολιασμένοι. Κι εδώ θέλω να σημειώσω πως είναι γνωστό, ότι κανένα εμβόλιο (και για άλλες ασθένειες) δεν παρέχει 100% κάλυψη. Συνεπώς, οι φόβοι αυτοί είναι αδικαιολόγητοι και πηγάζουν από αμάθεια και από μια λανθασμένη εκτίμηση των πραγμάτων. Ξέρετε, πριν από πάρα πολλά χρόνια, ο Πλάτωνας είχε μιλήσει για ‘θεατροκρατία’ –όπου το θέατρο (οι θεατές και όχι αυτό που εννοούμε σήμερα) υπαγόρευαν τι θα γίνει. Και δυστυχώς, ζούμε τέτοιες στιγμές.
Βλέπουμε ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν καμία επιτημονική τεκμηρίωση ούτε καν ιατρική άποψη, να έρχονται και να σου λένε τις διάφορες… θεωρίες τους. Αυτά διαδίδονται από στόμα σε στόμα και φτάσαμε, σήμερα, σε αυτή την θλιβερή κατάσταση, να έχουμε τόσο χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών. Είναι ζήτημα αν θα πιάσουμε το 65% μέσα στον Οκτώβριο…
Επιπλέον, μερίδα ανθρώπων απαιτούν να καθίσουν στο ‘σκαμνί’ γιατρούς και εκπαιδευτικούς (επηρεασμένοι από κάποιους) οι οποίοι κάνουν το καθήκον τους –και με το παραπάνω.
• Είδαμε και ακραίες περιπτώσεις, όπου ενώ κινδυνεύει η ζωή τους αρνούνται να διασωληνωθούν ή απειλούν με μηνύσεις ή αρνούνται ακόμη και την μετάγγιση αίματος με συνέπεια να χάνουν τη ζωή τους…
Πράγματι, αυτά είναι σημεία των καιρών. Υπάρχει μια βαθύτατη κοινωνική κρίση, η οποία πηγάζει –κατά την προσωπική μου άποψη- από την έλλειψη μόρφωσης και παιδείας.
• Πάντως, είναι αλήθεια ότι για πρώτη φορά κυριαρχεί τόσο έντονα η αμφισβήτηση απέναντι στην επιστήμη, στους γιατρούς. Γιατί όλος αυτός ο φόβος;
Λόγω μιας μειοψηφίας που έχει καταφέρει να διχάσει τους Έλληνες –και δυστυχώς, οι Ελληνες είμαστε επιρρεπείς στους διχασμούς. Βρίσκουν τρόπο μέσω του διαδικτύου να περνούν διάφορες θεωρίες και να διοχετεύουν πληροφορίες, που δυστυχώς γίνονται αποδεκτές και από ανθρώπους που ενδεχομένως να μην είχαν τέτοια άρνηση εξρχής. Τελικά δεν κατάφεραν οι επιστήμονες να τους πείσουν και το κατάφεραν οι αντι-εμβολιαστές και οι αρνητές με τον τρόπο τους και με τις θεωρίες τους.
• Βλέπουμε ότι συνεχίζουν όμως και επικαλούνται νομική τεκμηρίωση…
Είμαστε αντιμέτωποι και με αυτό. Ελπίζω η Πολιτεία να δείξει πιο γρήγορα και άμεσα αντανακλαστικά και να μην αφήσει άλλο απροστάτευτους τους γιατρούς και τους εκπαιδευτικούς.
• Να περάσουμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Υπάρχει ένα ποσοστό ανεμβολίαστων σε κάποιους κλάδους όπως οι υγειονομικοί. Κατά την άποψή σας, πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και σε άλλους κλάδους;
Κοιτάξτε, η τάση αυτή υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός σε κάποιους κλάδους εάν θέλουμε να ανακόψουμε την πανδημία και τις μεταλλάξεις που προκύπτουν από την εκτεταμένη διάδοση της νόσου. Επομένως, η υποχρεωτικότητα είναι αναγκαία σε μερικές ομάδες.
• Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, κυριαρχεί ανησυχία. Τι πρέπει να γίνει κατά την άποψή σας;
Ο εμβολιασμός παραμένει το Α και το Ω. Επομένως πρέπει να αρχίσει και στις μικρές ηλικίες από τα 12 και άνω.

Είναι μια δύσκολη εξίσωση, διότι υπάρχουν και σε αυτό το ζήτημα γονείς που αντιδρούν. Αποτελεί όμως, χρέος της Πολιτείας να καταφέρει να πείσει τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Τουλάχιστον οι εκπαιδευτικοί έχουν ανταποκριθεί θετικά μέχρι τώρα. Συνεπώς, το άνοιγμα των σχολείων είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τον αριθμό των εμβολιασμών στα παιδιά. Προσωπικά, συνιστώ ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό στα παιδιά (από 12 και άνω). Για τις μικρότερες ηλικίες θα το εξετάσει η διεθνής επιστημονική κοινότητα από ειδικούς που έχουν και τη γνώση και την εμπειρία.
• Είναι γεγονός πως μάθαμε εδώ και περίπου δύο χρόνια να ζούμε με τον κορωνοϊό εφόσον βρισκόμαστε σε κατάσταση πανδημίας. Κατά την άποψή σας, για πόσο καιρό ακόμη, θα συνεχιστεί αυτό;
Το ό,τι μάθαμε να ζούμε, είναι υποχρεωτικό. Δεν μπορείς να κάνεις και διαφορετικά. Θα μπορούσε να είχε τελειώσει νωρίτερα η πανδημία, εάν υπήρχε ένα πνεύμα συναίνεσης στον εμβολιασμό. Τότε, θα φτάναμε σε πάνω από 70% των εμβολιασμένων και θα είχαμε χτίσει το τείχος της ανοσίας. Όπως ξέρετε, αντι-εμβολιαστές υπάρχουν και στον υπόλοιπο κόσμο. Όμως τα ποσοστά των εμβολιασμών είναι πολύ υψηλότερα.
• Μία ερώτηση για τις μεταλλάξεις. Πρέπει να μας ανησυχούν;
Κοιτάξτε, ο ιός έχει τρόπο να ξεφεύγει όταν αισθάνεται πίεση. Συνεπώς, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός για να συνεχίσουν οι μεταλλάξεις. Ο μόνος τρόπος για να οχυρωθούμε απέναντι στις μεταλλάξεις είναι να χτίσουμε το τείχος της ανοσίας με τον εμβολιασμό. Γιατί μην ξεχνάτε, ότι οι μεταλλάξεις που ενδεχομένως να έρθουν, δεν ξέρουμε πώς θα είναι.
Από την άλλη, πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά και τα άλλα νοσήματα. Γεμίζουν οι μονάδες covid ενώ και τα άλλα νοσήματα είναι παρόντα, όπως τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά και οι βαριές λοιμώξεις που φτάνουν να μην βρίσκουν διαθέσιμα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτό είναι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα.
• Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως αλλά έχουν κολλήσει κορωνοϊό. Τι συμβαίνει εκεί;
Αυτό ισχύει με όλα τα εμβόλια –και με το εμβόλιο της γρίπης. Π.χ. το αντιγριπικό εμβόλιο, έχει κάλυψη 70% αλλά δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να το κάνεις.
Σκεφτείτε το όμως, αλλιώς: πόσοι άνθρωποι θα κινδυνέψουν σοβαρά από τη νόσο και πόσοι θα σωθούν εάν έχουν εμβολιαστεί;

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου