Ρεπορτάζ

Στις 2 Οκτωβρίου θα απεργήσει το Εργατικό Κέντρο Ρόδου

Τον έντονο προβληματισμό τους, εξέφρασαν χτες, σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, με αφορμή αφενός το νομοσχέδιο που προωθεί προς ψήφιση η κυβέρνηση για τα εργασιακά και αφετέρου, σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχει η κατάρρευση του Thomas Cook στις εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων στα ξενοδοχεία.
Επιπλέον, ανακοινώθηκε η απόφαση του ΕΚΡ για την προκήρυξη απεργίας στην Ρόδο, την ερχόμενη Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2019.
«Είναι μια απόφαση που λάβαμε συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα και σε συνεννόηση με τα περισσότερα και μεγαλύτερα Εργατικά Κέντρα της χώρας και τις Ομοσπονδίες. Έχουμε την πληροφόρηση ότι το νομοσχέδιο που αφορά στην ανάπτυξη (ενώ στην ουσία αφορά τα εργασιακά) θα έρθει στην Βουλή προς συζήτηση την επόμενη εβδομάδα ενώ η ψήφισή του δεν αναμένεται πριν από τις 15 του μήνα. Εκτιμήσαμε πως η απεργιακή κινητοποίηση στην Ρόδο, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ημερομηνία της ψήφισης του ν/σ για την πίεση που θέλουμε να ασκήσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας.
Το πρόβλημα που ταλανίζει την συνδικαλιστική κοινότητα, οφείλεται στην ακύρωση –με βίαιο τρόπο και επεισόδια- των συνεδρίων που προσπάθησε να πραγματοποιήσει η ΓΣΕΕ (το ένα στην Ρόδο και το άλλο στην Καλαμάτα) με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ –όπως είπε ο κ. Χατζησάββας.
«Συνέπεια όλων αυτών είναι ότι η ΓΣΕΕ δεν μπορεί να έχει εκλεγμένη διοίκηση, η οποία να μπορεί, να προκηρύσσει απεργίες και να υπογράφει συλλογικές συμβάσεις. Έχοντας αυτό σαν δεδομένο, καταλαβαίνετε ότι είναι δύσκολο να συντονιστούμε με τα εργατικά κέντρα, με τα συνδικάτα, τις ομοσπονδίες κ.λπ. για να λάβουμε αποφάσεις για απεργίες που θα είναι νόμιμες και δεν θα κινδυνεύουν να κηρύσσονται παράνομες. Τουλάχιστον τα συνδικάτα που λειτουργούν με δημοκρατικό τρόπο, όπως το ΕΚΡ, δεν δέχεται ούτε υποδείξεις, ούτε έχει εξαρτήσεις. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων. Το ν/σ που θα ψηφιστεί θα έχει δραματικά αποτελέσματα: επαναφέρει τον θεσμό των ενώσεων προσώπων και των επιχειρησιακών συμβάσεων όσον αφορά την ισχύ του σε σχέση με τις κλαδικές. Μας πάει πίσω στο 2015, στο σημείο ‘μηδέν’.
Ενώ δώσαμε μάχες για τις συμβάσεις εργασίας στα ξενοδοχεία, με το νέο ν/σ θα ακυρωθούν όλα. Επιπλέον, οι συμβάσεις αυτές θα είναι ισχυρότερες από τις τοπικές κλαδικές και από τις πανελλήνιες –χωρίς να αναγνωρίζει την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Αυτό θα έχει δυσάρεστα αποτελέσματα για τους εργαζόμενους. Όσον αφορά στην ανεργία, παραμένει στους τρεις μήνες ενώ καταργείται το δικαίωμα των εργαζομένων να προσφεύγουν στην διαιτησία, όταν χρειάζεται. Δηλαδή, μας γυρίζουν πίσω στις εποχές των μνημονίων ενώ δεν υπάρχουν πλέον μνημόνια (!)» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΡ. Ωστόσο, άσκησε σκληρή κριτική στο πρόσωπο του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση εκτιμώντας πως παρέμεινε στο ίδιο χαρτοφυλάκιο όπως και σε προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ. λέγοντας: «Για εμάς είναι αρνητικό το ό,τι στο υπουργείο είναι ο κ. Βρούτσης, καθώς έχει συγκεκριμένες απόψεις για τα εργασιακά, φαίνεται ότι εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα και αποτελεί τον κατάλληλο άνθρωπο, που θα υλοποιήσει τα αιτήματα της εργοδοσίας. Εμείς αντιδρούμε και θα δώσουμε δυναμική απάντηση σε όλα αυτά….»
Έκρουσε ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, που την επόμενη τουριστική σεζόν θα έχουν να αντιμετωπίσουν πλείστα όσα προβλήματα: «Μόλις λήξει η τοπική κλαδική σύμβαση εργασίας, δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Προφανώς θα δημιουργηθούν προβλήματα και δεν θα υπάρξει εργασιακή ειρήνη. Όλοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα δικά μας προβλήματα στην Ρόδο και να προσπαθήσουμε να τηρηθούν οι συμβάσεις», ανέφερε.
Εντωμεταξύ, σήμερα θα συγκληθεί το γενικό συμβούλιο του ΕΚΡ για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας στις 2 Οκτωβρίου 2019.
Ο πρόεδρος του ΕΚΡ δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει τις κινητοποιήσεις που έγιναν από μεμονωμένα συνδικάτα και κόμματα, λέγοντας πως κανένας αγώνας δεν είναι αποτελεσματικός όταν γίνεται από παρατάξεις οι οποίες δεν έχουν το δικαίωμα, ούτε να υπογράφουν συμβάσεις, ούτε να προκηρύσσουν απεργίες. Το ΠΑΜΕ κάνει συνέχεια…. μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα’, τόνισε.
Συνάντηση για την υπόθεση «ThomasCook»
Σημειώνεται ότι χτες, τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ρόδου είχαν συνάντηση με την Περιφερειακή Διευθύντρια του Thomas Cook σε Ρόδο και Κρήτη που συνεργάζεται με ξενοδοχεία της Ρόδου –κυρίως με το Sunwing & Miramare καθώς με τον Οικονομικό Διευθυντή του Thomas Cook. «Λάβαμε γραπτές διαβεβαιώσεις ότι στα δύο ξενοδοχεία που έχουν σχέση με την Thomas Cook δεν κινδυνεύει καμία θέση εργαζόμενου για το επόμενο διάστημα, και ότι έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα και τα ξενοδοχεία λειτουργούν κανονικά. Έχουν υποβάλει τις ΑΠΔ του Αυγούστου από τώρα για να μην κινδυνέψει κανένας να χάσει το επίδομα ανεργίας του. Όπως μας είπαν, γίνονται και κρατήσεις για την επόμενη σεζόν» είπε ο κ. Χατζησάββας.
Τα αιτήματα
Τα αιτήματα που θα προταχθούν στην απεργιακή κινητοποίηση είναι τα εξής:
-Η αύξηση του επιδόματος ανεργίας
-Η επιμήκυνση της διάρκειας καταβολής του επιδόματος ανεργίας
– Η στελέχωση με προσωπικό, της Επιθεώρησης Εργασίας
– Η στελέχωση του Νοσοκομείου Ρόδου με προσωπικό
-Η στήριξη στους εργαζόμενους της Γιουρομέντικα
-Η στήριξη στο σωματείο εργαζομένων στο Καζίνο για τα αιτήματά τους
Ο Θανάσης Σταμούλης
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάσης Σταμούλης μίλησε για την σύμβαση των εργαζομένων που λήγει κανονικά στο τέλος του 2019 και υπογράμμισε τα εξής:
«Θα υπογράψουμε νέα σύμβαση ό,τι κι αν γίνει. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι κατά πόσο θα ισχύσει στην πράξη. Εάν περάσει αυτό το ν/σ της κυβέρνησης με τις ενώσεις προσώπων, είναι σαν να μην υπάρχει ούτε σύμβαση, ούτε καν το σωματείο μας. Ο ‘νεκροθάφτης’ των εργαζομένων κ. Βρούτσης, ξαναχτύπησε. Μας γυρίζει σε συμβάσεις του 2012 και 2013. Απορώ με τον κ. Μητσοτάκη που όταν ήρθε στην Ρόδο, μίλησε με εγκωμιαστικά σχόλια για την σύμβασή μας. Επιπλέον, μας υποχρεώνει για ηλεκτρονικό μητρώο (δηλ. να γίνουμε ‘ρουφιάνοι’ του υπουργού) για να βοηθηθούν οι εργοδότες».
Ο κ. Σταμούλης εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για το τι μέλλει γενέσθαι με τις αλλαγές που προωθεί το ν/σ και τόνισε πως θα συνεχίσουν οι έλεγχοι από το ΕΚΡ και το Σωματείο για τα προβλήματα που δημιούργησε η κατάρρευση της Thomas Cook.
«Είναι κι άλλα ξενοδοχεία που δουλεύουν με την Thomas Cook. Εμείς θα συνεχίσουμε τους ελέγχους και θα μεταβούμε στην Αθήνα για επαφές με το υπουργείο Τουρισμού –αφού ο κ. Βρούτσης δεν δέχεται τους εργαζόμενους. Είναι σοβαρό το ζήτημα της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας και αφορά πάνω από 1.500 ξενοδοχοϋπαλλήλους –σε διάφορα ξενοδοχεία», είπε ο κ. Σταμούλης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ    26.09.2019 13:09

    ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΟΙ Ο ΛΑΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΙΛΗΣΕ ΞΑΝΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟ ΞΕΡΑΜΕ ΤΟΥΣ ΞΕΡΑΜΕ ΑΛΛΑ
    ΛΑΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΤΩΡΑ …… ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΑ

Σχολιασμός άρθρου