Ρεπορτάζ

Προετοιμασίες για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Συνεδρίασε χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ με θέμα τη διαμόρφωση του νέου καταστατικού λειτουργίας της πρότυπης δομής πυροπροστασίας. Ως γνωστό, το καταστατικό λειτουργίας της είχε λήξει στο τέλος του 2018, πράγμα που σήμαινε ότι θα έπρεπε να παύσει οριστικά η λειτουργία της.

Η λύση σωτηρίας ήρθε από την νέα κυβέρνηση μόλις τον περασμένο Αύγουστο. Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την κυβερνησιμότητα των δήμων, εντάχθηκε διάταξη, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ με την τροποποίηση του καταστατικού της.
Η νομοθετική διάταξη, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρει: «Ειδικά για τις αστικές εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στις οποίες το μεγαλύτερο ποσοστό του εταιρικού κεφαλαίου τους κατέχει ένας από τους φορείς της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 100 του ν. 3852/2010, είναι δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας τους και μετά τη λήξη του χρόνου που προβλέπεται στη συστατική τους πράξη, με κατάλληλη τροποποίηση του καταστατικού τους».
Κι ενώ η Ρόδος κινδύνευε να μείνει χωρίς μια δομή πολιτικής προστασίας, που είχε συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών των τελευταίων ετών, αλλά και στον τομέα της πρόληψης με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή, διασφαλίστηκαν οι θέσεις εργασίας, αλλά και η συνέχιση της λειτουργίας της δομής.
Μιλώντας στη «δ» ο πρόεδρος της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, Αγαπητός Πάλλας δήλωσε τα εξής: «Σκοπός της σημερινής συνεδρίασης ήταν να ενημερωθεί ο νέος αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας κ. Νεκτάριος Φλοσκάκης σε ό,τι αφορά την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ αλλά και να συζητήσουμε με το νομικό σύμβουλο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, κ. Νίκο Πέρο σχετικά με το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί το νέο καταστατικό της εταιρείας, καθώς εκτιμούμε ότι θα παρέλθει κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι να αναδειχθεί η νέα διοίκηση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, κρίναμε ότι θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία αυτή. Προφανώς και η νέα διοίκηση θα κρίνει εάν πρέπει να γίνουν αλλαγές ή αν θα το καταθέσει στο Πρωτοδικείο χωρίς καμία τροποποίηση, έτσι ώστε να προχωρήσει και η διαδικασία της σύναψης των προγραμματικών συμβάσεων. Η τροποποίηση του καταστατικού δεν ήταν εφικτό να γίνει νωρίτερα. Έπρεπε να προηγηθεί η ψήφιση της σχετικής τροπολογίας από τη Βουλή
Φαίνεται πάντως πώς υπάρχει η βούληση τόσο από το Δήμο όσο και από την Περιφέρεια για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. Πιθανότατα να υπάρξουν και κάποιες δυσκολίες, τις οποίες είμαι βέβαιος ότι θα ξεπεράσουμε».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου