Ειδήσεις

Συναγερμός σε εκατοντάδες χιλιάδες πολυκατοικίες: Έρχονται κοινόχρηστα “βόμβα”

Περίπου 600.000 νοικοκυριά σε πολλές δεκάδες χιλιάδες πολυκατοικίες, επέλεξαν προ ετών να αλλάξουν τον καυστήρα της κεντρικής θέρμανσης κάνοντας στροφή στο φυσικό αέριο.

Τότε οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν έως και 50% χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες του πετρελαίου και η απόσβεση της “επένδυσης” για την αλλαγή του καυστήρα, την εγκατάσταση και τη σύνδεση με το δίκτυο, μπορούσε να γίνει μέσα σε χρόνο ρεκόρ.

Φτάσαμε όμως στον Αύγουστο του 2022 και πλέον η τιμή του φυσικού αερίου από “πλεονέκτημα” για την πολυκατοικία έχει γίνει βάρος ασήκωτο. Τον Αύγουστο του 2021, η κιλοβατώρα του φυσικού αερίου κόστιζε μόλις 3,5 λεπτά του ευρώ.

Φέτος, κοστίζει 17 λεπτά (σε επίπεδο χονδρικής). Επειδή όμως η τιμολόγηση του φυσικού αερίου γίνεται με την τιμή του προηγούμενου μήνα, για τον Σεπτέμβριο θα περάσει στην λιανική η “έκρηξη” της διεθνούς τιμής στα 320 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι λογαριασμοί με αυτές τις τιμές θα φτάσουν σε μονοκατοικίες και πολυκατοικίες τον Οκτώβριο.

Τα ποσά μπορεί να μην είναι εκρηκτικά καθώς οι θερμάνσεις είναι κλειστές και η μόνη κατανάλωση (αν υπάρχει) αφορά σε μαγείρεμα και ζεστό νερό. Όταν όμως οι διαχειριστές των πολυκατοικιών και οι ένοικοι των μονοκατοικιών δουν την τιμή ανά κιλοβατώρα, θα θορυβηθούν καθώς πλέον θα απέχουν μερικές ημέρες από το “άνοιγμα” της θέρμανσης για την φετινή χειμερινή σεζόν.

Ήδη είναι πολλές οι πολυκατοικίες που από πέρυσι αποφάσισαν να μην ανάψουν την κεντρική θέρμανση λόγω της υψηλής τιμής. Αναμένεται ότι ο αριθμός θα πολλαπλασιαστεί καθώς τώρα μιλάμε για τέσσερις φορές ακριβότερη τιμή σε σχέση με τις ήδη αυξημένες περυσινές τιμές.

250 ευρώ τον μήνα για ένα διαμέρισμα 120 τ.μ.
Ένα πολύ καλά μονωμένο διαμέρισμα 120 τετραγωνικών, θα φτάσει να πληρώνει 250 ευρώ τον μήνα μόνο για το φυσικό αέριο ενώ χωρίς επαρκή μόνωση, το κόστος μπορεί να εκτοξευτεί ακόμη και στα… 600 ευρώ τον μήνα. Φυσικά, το κόστος εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.

Το ερώτημα πλέον είναι ποια περιθώρια έχει ο κρατικός προϋπολογισμός για να ενισχύσει τα νοικοκυριά και σε αυτό το μέτωπο. Δεδομένου ότι το ηλεκτρικό ρεύμα απορροφά… δισεκατομμύρια κάθε μήνα, τα περιθώρια ενισχύσεων δεν είναι ατελείωτα.

Η επιδότηση της κιλοβατώρας του αερίου θα συνεχιστεί (δίνονται 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και εκπτώσεις από τη ΔΕΠΑ) αλλά αυτές πλέον είναι ελάχιστες αν αναλογιστεί κανείς ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτοξευτεί στα 320 ευρώ.

Το θέμα της θέρμανσης αναμένεται να ενσωματωθεί στο πακέτο του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ώστε τα νοικοκυριά να έχουν πλήρη εικόνα και να αποφασίσουν πώς ακριβώς θα καλύψουν τις ανάγκες της θέρμανσης.

Πηγή: TheTOC

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου