Ειδήσεις

Τι θα προβλέπει ο νέος μειωμένος ΕΝΦΙΑ

Τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ θα γίνουν τον ερχόμενο Νοέμβριο. Τον Μάρτιο του 2022, πάνω από 6,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν να πληρώνουν το νέο φόρο σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων μόλις αποπληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2021 θα ξεκινήσουν να πληρώνουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2022.

Η μείωση κατά 8% του ΕΝΦΙΑ αξιολογείται από το υπουργείο Οικονομικών και είναι πολύ πιθανόν να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στη ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου.

Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ δεν θα αλλάξει για την πλειονότητα των ιδιοκτήτων ακινήτων κυρίως για τους έχοντες μικρή και μεσαία περιουσία αλλά θα «φουσκώσει» για χιλιάδες φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητα σε περιοχές οι οποίες εντάσσονται για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα και μέχρι σήμερα ήταν στο απυρόβλητο της Εφορίας.

Το σχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ προβλέπει:

– Νέα κλίμακα βασικού φόρου. Εξετάζονται διάφορα σενάρια για την κλίμακα του βασικού φόρου με περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές ώστε να αποτραπούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που προκύπτουν ειδικά για τους έχοντες μικρή και μεσαία περιουσία μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

– Συμπληρωματικός φόρος. Το αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου έχει οριστεί αυτή τη στιγμή στα 250.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας υπάρχει αύξηση στην τιμή ζώνης, χωρίς αύξηση του αφορολογήτου, θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των φυσικών προσώπων που θα πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο. Στο τραπέζι υπάρχει και το σενάριο της κατάργησης του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

– Εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ. Οι εκπτωτικοί συντελεστές ξεκινούν από το 30% για τους έχοντες περιουσία έως 60.000 ευρώ, περιορίζονται στο 27% για τους έχοντες περιουσία από 60.000 έως 80.000 ευρώ και στο 25% για τους έχοντες περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ. Από 100.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ ισχύει έκπτωση 20%, ενώ από το 1 εκατ. ευρώ και άνω η έκπτωση περιορίζεται στο 10%. Οι εκπτωτικοί συντελεστές προγραμματίζεται να αυξηθούν από το 2022 για να μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις που φέρνει το άλμα των αντικειμενικών αξιών στους ιδιοκτήτες με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

– Συντελεστές παλαιότητας ακινήτων. Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν και οι συντελεστές παλαιότητας που επηρεάζουν το τελικό ύψος του ΕΝΦΙΑ. Οι συντελεστές με τη σημερινή τους δομή κρύβουν αδικίες. Για παράδειγμα, μπορεί η εμπορική αξία ενός ανακαινισμένου ακινήτου 25ετίας να είναι πολλαπλάσια έναντι ενός νεότερου ακινήτου ίδιας επιφάνειας στην ίδια περιοχή.

 

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου