Ο κανονικός ελληνικός αθλητισμός, με τις αναγκαίες σταθερές και προϋποθέσεις, που θα εξηγούσαν τις μεγάλες επιτυχίες οι οποίες βγάζουν την Ελλάδα συχνά στην πρώτη γραμμή, δεν υπάρχει.

Όλες οι σημαντικές διακρίσεις, με πιο πρόσφατες αυτές του στίβου, που έφεραν τη χώρα μας στην 5η θέση της Ευρώπης, δεν αξίζει σε όλους να τις απολαμβάνουν. Στην Πολιτεία σίγουρα, διότι αδιαφορεί συστηματικά! Από πού να ξεκινήσει κανείς, προκειμένου να καταγράψει την απουσία της όταν οι αθλητές μας προετοιμάζονται αβοήθητοι. Πολλοί εξ αυτών οδηγούνται παρακαλετά να αναζητούν πόρους σε εταιρίες-χορηγούς (που βρίσκουν πολλές φορές με μέσο!), και άλλοι αποδημούν οριστικά για το εξωτερικό. Αυτοί που μένουν εδώ, εξαρτώνται από το πόσο συχνά μπορούν να βάζουν το χέρι στην τσέπη οι δικοί τους.

Ακόμη και οι πιο σπουδαίοι είναι δεδομένο πως όταν ξεκίνησαν πλήρωναν μόνοι τις ανάγκες τους. Όπως λένε μεταξύ τους οι «φρέσκοι» πρωταθλητές Ευρώπης (που δεν θέλουν τώρα, αμέσως μετά τις θριαμβευτικές εμφανίσεις, να συνεχίσουν τις μίζερες, αν και αληθινές, δημόσιες τοποθετήσεις) βασίζονται στο φιλότιμο και στο ότι αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν. Διότι το κράτος αδυνατεί να τους υποστηρίξει, με τους ίδιους να υποχρεώνονται να καλύπτουν το σύνολο των εξόδων τους.

Η Νικόλ Κυριακοπούλου του ΑΓΕΣ Κάμειρος επαναλαμβάνει διαρκώς ότι στο αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά όπου διαμένει, δεν λειτουργεί ο κλιματισμός το καλοκαίρι, ούτε η θέρμανση το χειμώνα, με αποτέλεσμα να κάνει προετοιμασία είτε σε συνθήκες πολικές είτε και απερίγραπτης ζέστης. Το πρόβλημα των υποδομών δημοσιοποιήθηκε από τον ΣΕΓΑΣ τον περασμένο χρόνο, όμως επιδεινώνεται, χωρίς να υφίσταται κάποια βελτίωση σε στάδια και προπονητήρια. Στη χώρα, βέβαια, που άπαντες οι πολιτικοί δοθείσης ευκαιρίας τρέχουν να αποθεώνουν τους αθλητές, τα χρήματα που προορίζονται γι’ αυτούς, δυστυχώς εντάσσονται σ’ ένα κονδύλι μαζί με τις πληρωμές προς το κράτος, τις δαπάνες λειτουργίας, τα έξοδα μισθοδοσίας των υπαλλήλων των ομοσπονδιών, και κάθε λογής έξοδα. Εφόσον περισσέψει κάτι, τότε μόνο δίνεται για τις μετακινήσεις και τα οδοιπορικά τους, ωστόσο άπαντες γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς οι αθλητές πληρώνουν ακόμα και τα εισιτήρια μετακίνησής τους. Εκτός των άλλων, στα χρόνια της κρίσης έχει καταργηθεί κάθε προνόμιο. Όχι μόνο οι άδειες ΠΡΟΠΟ και οι διορισμοί (από το 2004 έχουν σταματήσει), αλλά και το ποσοστό 10% της εισαγωγής στις ανώτατες σχολές, όπως και οι αποσπάσεις σε προπονητές – εκπαιδευτικούς για να είναι κοντά στους αθλητές τους. Οι οποίοι δεν λαμβάνουν πια στάνταρ ποσό ούτε για τα μετάλλια που κατακτούν. (vradini.gr)

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ