Διαδικτυακή εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου με τον εξοπλισμό που απαιτείται για την διαχείριση κρουσμάτων του κορωνοϊού, ξεκίνησε μια ομάδα κυρίων αγγλικής (κυρίως) καταγωγής οι οποίες εγκαταστάθηκαν στο νησί εδώ και χρόνια και θέλουν να στηρίξουν σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία της πανδημίας του Covid-19 τον τόπο που αγάπησαν και αποφάσισαν να κάνουν «σπίτι» τους. Στόχος είναι να συγκεντρωθεί το ποσό των 25.000 ευρώ και η ανταπόκριση είναι εντυπωσιακή!
H πρωτοβουλία ανήκει στην κυρία Κίμ Ντάνιελς-Κουφού, η οποία σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «δ», αναλύει το σκεπτικό πίσω από αυτή την προσπάθεια.
• Κυρία Ντάνιελς, πόσο καιρό ζείτε στη Ρόδο; Πώς είναι η ζωή στο νησί σε σύγκριση με την πατρίδα σας;
Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας και την προθυμία σας να ενισχύσετε την προσπάθειά μας να συνεισφέρουμε ό,τι μπορούμε στο νησί μας.
Η οικογένειά μου και εγώ επισκεφθήκαμε για πρώτη φορά το νησί το 1985 με ιστιοπλοϊκό, ερχόμενοι από την τουρκική ακτή. Αγαπήσαμε το νησί και την επόμενη χρονιά αποφάσισα να περάσω το καλοκαίρι μου στο γραφικό χωριό της Λίνδου. Εκεί γνώρισα τον σύζυγό μου, ο οποίος είναι από την Παλαιά Πόλη της Ρόδου και το 1989 παντρευτήκαμε και αποφασίσαμε να μείνουμε μόνιμα στην Πυλώνα και να αναθρέψουμε την οικογένειά μας.
Σε σύγκριση με την πατρίδα μου δεν μπορώ να σας πω και πολλά διότι ζω μόνιμα στο νησί της Ρόδου πάρα πολλά χρόνια. Μπορώ να πω όμως ότι η ζωή είναι καλή εδώ αν και μας φέρνει συχνά αντιμέτωπους με αρκετές δυσκολίες.
• Πώς αποφασίσατε, λοιπόν, να ξεκινήσετε την συγκέντρωση χρημάτων για τη στήριξη του Νοσοκομείου;
Αποφάσισα να κάνω μία προσπάθεια, ειδικά τώρα με τις δυσκολίες που μας επιφέρει η πρωτόγνωρη αυτή πανδημία και να συνεισφέρω με τον τρόπο μου στο νησί που κατοικώ και αγαπώ. Μαζί με μία ομάδα από αξιόλογες κυρίες, κυρίως αγγλικής καταγωγής, αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε κάποια χρήματα και να συνεισφέρουμε με τον τρόπο αυτό στο νοσοκομείο της Ρόδου.
• Ποιος είναι ο στόχος και πόσα χρήματα έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα; Με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει κανείς;
Την εποχή αυτή είναι πολύ έντονες οι συζητήσεις και οι προβληματισμοί για την έναρξη της τουριστικής σεζόν και κρίναμε απαραίτητο να ενισχύσουμε το νοσοκομείο με ένα φορητό αναπνευστήρα. Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα έχουμε συγκεντρώσει ήδη ένα πολύ σημαντικό ποσό αλλά δεν έχουμε επιτύχει ακόμη τον στόχο μας.
Γνωρίζουμε όλοι πως το νοσοκομείο καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια την καλοκαιρινή περίοδο για να καλύψει τις ανάγκες των τουριστών και των μόνιμων κατοίκων του νησιού. Δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε τις οικονομικές δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει.
Όλοι μπορούμε να συνεισφέρουμε σε αυτήν την προσπάθεια και ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι η φίλη μου η Cheryl Salmon, η οποία θα τρέξει ένα ημιμαραθώνιο, σεβόμενη φυσικά τους κανόνες που επιβάλλονται από την πολιτική προστασία.
Μέσα από το Facebook δίνεται η δυνατότητα συνεισφοράς για τον σκοπό αυτό.

πατώντας ΕΔΩ

• Ποιοι είναι αυτοί που συνεισφέρουν, είναι Έλληνες, ξένοι οι οποίοι μένουν στη Ρόδο, τουρίστες οι οποίοι έχουν επισκεφτεί στο παρελθόν τη Ρόδο;
Μέχρι στιγμής έχουν συνεισφέρει πολλοί τουρίστες, οι οποίοι αγαπούν την Ρόδο και παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις της πανδημίας αυτής, ώστε να μπορέσουν να μας επισκεφθούν και φέτος. Πρέπει να σημειωθεί πώς και αρκετές μικρές επιχειρήσεις καθώς και κάτοικοι του νησιού φυσικά έχουν συνεισφέρει για την ενίσχυση του νοσοκομείου μας.
Έχετε επικοινωνήσει με το διοικητή του Νοσοκομείου; Πώς συνεργάζεστε γι’ αυτή την πρωτοβουλία;
Έχω έρθει σε επαφή με τον διοικητή του γενικού νοσοκομείου Ρόδου, κύριο Γρηγόριο Ρουμάνη και με την κυρία Κατερίνα Παυλίδου, η οποία είναι υπεύθυνη του Τμήματος δωρεών και είναι και οι δύο πολύ ενθουσιασμένοι με την πρωτοβουλία και θα μας ενημερώσουν για τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το χρηματικό αυτό ποσό.
• Η πανδημία του Covid-19 είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο (χώρες όπως η Μ. Βρετανία έχουν επηρεαστεί σημαντικά…). Πιστεύετε ότι είναι μία καλή ευκαιρία να ενισχυθεί η αλληλεγγύη;
Η πανδημία αυτή έχει δημιουργήσει αρκετούς προβληματισμούς για την βιωσιμότητα της τουριστικής μας σεζόν και με ποιους τρόπους θα εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και την υγεία όλων των κατοίκων.
Σας ευχαριστώ πολύ και ας ελπίσουμε σε ένα καλύτερο αύριο. #staysafe #stayhome

Cheryl Salmon

Μέλος της εκστρατείας είναι και η κυρία Cheryl Salmon, η οποία συμβάλλει στην όλη προσπάθεια με ένα ιδιαίτερο τρόπο.Αποφάσισε να τρέξει μόνη της ένα ημιμαραθώνιο στη Νότια Ρόδο και να συγκεντρώσει χορηγίες, οι οποίες θα προστεθούν στις διαδικτυακές προσφορές και θα διατεθούν για την ενίσχυση του Νοσοκομείου. «Λάβαμε καταπληκτική φροντίδα όταν χρειάστηκε να νοσηλευτούμε. Θέλουμε με τη σειρά μας να υποστηρίξουμε το νοσοκομείο», δήλωσε η κα Salmon σε συνέντευξη της στη «δ».
• Κυρία Salmon εγκατασταθήκατε στη Ρόδο πριν κάποια χρόνια… Πώς πήρατε την απόφαση αυτή και πόσο διαφέρει η ζωή στο νησί από τη ζωή στην πατρίδα σας;
Μετακόμισα στη Ρόδο πριν από 9 χρόνια. Ήρθαμε με το σύζυγό μου για διακοπές μίας εβδομάδας και ερωτευτήκαμε το νησί, τους ανθρώπους, τον πολιτισμό. Μας συνεπήρε το συναίσθημα που βιώσαμε παντού και έτσι αποφασίσαμε να αγοράσουμε μία κατοικία στο νησί. Όταν χτίστηκε το σπίτι μετακομίσαμε μόνιμα εδώ με τον γιο μας που ήταν τότε δύο ετών.
Στην Αγγλία, ζούσαμε κοντά στο Reading, Berkshire. Η Ρόδος είναι ένας ασφαλής τόπος για να ζεις, και ιδιαίτερα όταν θέλεις να κάνεις οικογένεια. Την ελευθερία που απολαμβάνουν τα παιδιά μας εδώ, δεν θα μπορούσαν να απολαύσουν στην Αγγλία. Είναι πολύ απλούστερη και πιο ήσυχη ζωή. Κυρίως όμως νομίζω ότι εκτιμάτε τα πράγματα περισσότερο, περνάτε περισσότερο χρόνο έξω απολαμβάνοντας τις παραλίες και τα σημεία φυσικής ομορφιάς, τα οποία είναι πάρα πολλά.

• Υποστηρίζετε την εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο…. Πείτε μας περισσότερα για αυτή την αξιοσημείωτη πρωτοβουλία…
Η ιδέα για τον έρανο ανήκει στη φίλη μου την Κιμ και θα αφήσω εκείνη να αναλύσει τις λεπτομέρειες για την εκστρατεία.
Έχοντας χρησιμοποιήσει προσωπικά το γενικό νοσοκομείο Ρόδου κάποιες φορές όλα αυτά τα χρόνια, αντιλαμβάνομαι τη σπουδαιότητα του νοσηλευτικού ιδρύματος του νησιού για όλους εμάς που μένουμε εδώ στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα. Λάβαμε καταπληκτική φροντίδα όταν χρειάστηκε να νοσηλευτούμε. Θέλουμε με τη σειρά μας να υποστηρίξουμε το νοσοκομείο και να βοηθήσουμε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να συνεχίσει να παρέχει αυτή την καταπληκτική φροντίδα που δεχθήκαμε κι εμείς.
Ως μέλος της ομάδας του εράνου και ως ένθερμος δρομέας, σκέφτηκα να τρέξω ένα ημιμαραθώνιο (21 χλμ.) στις 3 Μαΐου που θα διεξαγόταν και ο διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου όπου συμμετέχω κάθε φορά.
Δεδομένης της κατάστασης, αποφάσισα να τρέξω μόνη μου τα 21 χιλιόμετρα, κοντά στο σπίτι μου στη Νότια Ρόδο, τηρώντας βέβαια όλα τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα.
Η ιδέα πίσω από την πρωτοβουλία αυτή έχει να κάνει με τη συγκέντρωση χορηγιών οι οποίες θα προστεθούν αυτόματα στον έρανο. Παράλληλα, διοργανώνω μία λοταρία για τη συγκέντρωση επιπλέον χρημάτων που θα διατεθούν επίσης για την ενίσχυση του Νοσοκομείου.
• Πώς ανταποκρίνονται οι άνθρωποι σε αυτήν την καμπάνια; Ποια είναι τα σχόλια των φίλων και των μελών της οικογένειάς σας;
Έχουμε λάβει εκπληκτική υποστήριξη μέχρι τώρα, ειδικά από τους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί. Χρησιμοποίησαν τον διαδικτυακό σύνδεσμο για να κάνουν δωρεές και να βοηθήσουν στη διάδοση της πληροφορίας.
Οι φίλοι και η οικογένειά μου ήταν απίστευτα υποστηρικτικοί και γενικότερα όλοι είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με την εκστρατεία.
Ορισμένες τοπικές επιχειρήσεις ήταν ιδιαίτερα πρόθυμες να βοηθήσουν. Συνέβαλαν χρηματικά για την πραγματοποίηση του ημιμαραθώνιου που θα τρέξω, ενώ μερικοί έχουν χαρίσει τα δώρα της λοταρίας.
• Πώς μπορεί να συμβάλει κανείς σε αυτό το σκοπό;
Όποιος επιθυμεί, μπορεί να συμμετάσχει στην προσπάθεια, δωρίζοντας απευθείας το χρηματικό ποσό που επιθυμεί μέσω του διαδικτύου. Μπορεί κανείς να βοηθήσει απλά κοινοποιώντας την εκστρατεία μας (https://gogetfunding.com/raising-funds-for-rhodes-general-hospital-for-equipment-needed-to-protect-us-against-covid-19/?lang=el) και ενημερώνοντας τους φίλους και τους συγγενείς τους. Είμαστε επίσης ανοιχτοί σε άλλες ιδέες σχετικά με την συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση του Νοσοκομείου με τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

• Η πανδημία του Covid-19 είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο (χώρες όπως η Μ. Βρετανία έχουν επηρεαστεί σημαντικά…). Πιστεύετε ότι είναι μία καλή ευκαιρία να ενισχυθεί η αλληλεγγύη;
Πράγματι, η πανδημία του COVID-19 είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και για ειλικρινά μιλώντας, χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι στην Ελλάδα και όχι στη Βρετανία στο ξέσπασμα αυτής της πανδημίας. Νομίζω ότι η Ελλάδα αντέδρασε γρήγορα και αποτελεσματικά. Πήρε έγκαιρα τις αποφάσεις να κλείσει δομές, καταστήματα κλπ. Τόσο ο αριθμός των συμβάντων όσο και ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα το αποδεικνύουν αυτό.
Πιστεύω ότι είναι μια καλή ευκαιρία να ενισχυθεί η συνεργασία, όχι μόνο σε υψηλότερο και πολιτικό επίπεδο, αλλά και στο ευρύ κοινό. Νομίζω ότι σε τέτοιες στιγμές, η συνεργασία για έναν κοινό στόχο, μας κάνει πιο δυνατούς ως ανθρώπους και ως έθνη.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ