ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με πλούσια ατζέντα η συνάντηση Τσίπρα – Γιουνκέρ: Ελληνοτουρκικά, μεταμνημονιακή εποχή και προσφυγικό

news room 3 λεπτά ανάγνωση
τσιπρας γιουνκερ

Η πορεία των τελικών δια­πραγ­μα­τεύ­σεων για την ολο­κλή­ρωση του προ­γράμ­μα­τος και την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνη­μό­νια αλλά και την “επόμενη μέρα”, ανα­μέ­νε­ται να τεθεί στο επί­κε­ντρο της σημε­ρι­νής συνά­ντη­σης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούν­κερ, στις 10:50, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η επί­σκεψη του προ­έ­δρου της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής στην Αθήνα και η συνά­ντηση του μεταξύ άλλων με τον Έλληνα πρω­θυ­πουργό μπορεί να γίνει αντι­λη­πτή σε αυτή τη συγκυ­ρία ως κίνηση υψηλού συμ­βο­λι­σμού για τη στήριξη της Επι­τρο­πής στην πορεία εξόδου της χώρας από τα μνη­μό­νια, έπειτα από οκτώ χρόνια. Εξίσου όχι τυχαία φαί­νε­ται να είναι και η επιλογή του κ. Γιούν­κερ να έρθει στην Ελλάδα μόλις μία ημέρα πριν από το άτυπο Eurogroup της Παρα­σκευής. Εκεί δηλαδή όπου ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών θα παρου­σιά­σει ανα­λυ­τικά την ανα­πτυ­ξιακή στρα­τη­γική της χώρας για την επόμενη μέρα της εξόδου από τα προ­γράμ­ματα δημο­σιο­νο­μι­κής προ­σαρ­μο­γής.

Ειδι­κό­τερα, σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, στο επί­κε­ντρο του ενδια­φέ­ρο­ντος των σημε­ρι­νών συνο­μι­λιών ανα­μέ­νε­ται να τεθούν όλα τα ζητή­ματα που άπτο­νται της οικο­νο­μίας. Συζή­τηση που γίνεται υπό το πρίσμα των επι­δό­σεων της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας, η οποία -όπως επα­νει­λημ­μένα έχει σημειώ­σει η Αθήνα – για δεύτερη συνεχή χρονιά υπε­ρα­πο­δί­δει των στόχων, ενι­σχύ­ο­ντας τη δια­πραγ­μα­τευ­τική θέση της χώρας και δια­ψεύ­δο­ντας για ακόμη μία φορά τις υπε­ρα­παι­σιό­δο­ξες προ­βλέ­ψεις και τα σενάρια για πρό­σθετα μέτρα.

Επίσης, ανα­μέ­νε­ται να τεθούν τα ζητή­ματα: της ανα­πτυ­ξια­κής τροχιάς της οικο­νο­μίας (την ώρα που η Ελλάδα για τρίτη συνεχή χρονιά έρχεται πρώτη στην απορ­ρό­φηση του ΕΣΠΑ), της περαι­τέρω αξιο­ποί­η­σης των χρη­μα­το­δο­τι­κών εργα­λείων και του “πακέτου Γιούν­κερ”, καθώς και της πορείας για την καθαρή έξοδο από το πρό­γραμμα, που πλέον δεν αμφι­σβη­τεί­ται από κανέναν εκ των θεσμών, όπως έχει τονίσει η κυβέρ­νηση.

Η Ευρω­παϊκή Επι­τροπή και ο ίδιος ο πρό­ε­δρος Γιούν­κερ, στο παρελ­θόν έχει στη­ρί­ξει τις προ­σπά­θειες εξόδου της χώρας από την κρίση, απο­τε­λώ­ντας παρα­δο­σιακό σύμμαχο της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, στη συνά­ντηση που θα έχει ο κ. Γιούν­κερ με τον πρω­θυ­πουργό, σύμφωνα με τις ίδιες πλη­ρο­φο­ρίες, θα τεθεί επί τάπητος η πορεία των τελικών δια­πραγ­μα­τεύ­σεων για την τέταρτη αξιο­λό­γηση που θα “κλείσει” και το πρό­γραμμα, η ανάγκη υλο­ποί­η­σης των δεσμεύ­σεων των εταίρων για τη βιω­σι­μό­τητα του χρέους στη βάση της από­φα­σης του Eurogroup του Ιουλίου του 2017, καθώς και η μετα­μνη­μο­νιακή επο­πτεία της Ελλάδας, η οποία θα βασί­ζε­ται σε καθε­στώς αντί­στοιχο με αυτά στα οποία υπή­χθη­σαν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ που εξήλθαν από αντί­στοιχα προ­γράμ­ματα δημο­σιο­νο­μι­κής προ­σαρ­μο­γής.

Ιδιαί­τερα σημα­ντική θέση στην ατζέντα των σημε­ρι­νών συνο­μι­λιών κατα­λαμ­βά­νουν και οι πρω­το­βου­λίες για την μεταρ­ρύθ­μιση της Ευρω­ζώ­νης, καθώς οι θέσεις της Κομι­σιόν βρί­σκο­νται πολύ κοντά στις αντί­στοι­χες ελλη­νι­κές θέσεις που έχει επα­νει­λημ­μένα παρου­σιά­σει ο Αλέξης Τσίπρας, για εκδη­μο­κρα­τι­σμό της Ευρω­ζώ­νης, μέσα από ενερ­γό­τερο ρόλο του Ευρω­κοι­νο­βου­λίου στον έλεγχο των απο­φά­σεων, τερ­μα­τι­σμό της λιτό­τη­τας και στροφή σε πρω­το­βου­λίες με ανα­πτυ­ξιακό και κοι­νω­νικό πρόσημο με έμφαση στην κατα­πο­λέ­μηση της ανερ­γίας.

Πέραν της οικο­νο­μίας, στη συζή­τηση Τσίπρα-Γιούνκερ ανα­μέ­νε­ται να τεθούν επί τάπητος και ζητή­ματα των περι­φε­ρεια­κών εξε­λί­ξεων (Τουρκία και Δυτικά Βαλ­κά­νια), των ευρω­τουρ­κι­κών σχέσεων καθώς και του προ­σφυ­γι­κού.

Νωρί­τερα, στις 10:00, θα έχει προη­γη­θεί συνά­ντηση του κ. Γιούν­κερ με τον Πρόεδρο της Δημο­κρα­τίας, Προκόπη Παυ­λό­πουλο. Μετά τη συνά­ντηση του με τον πρω­θυ­πουργό και τις δηλώ­σεις τους προς τα ΜΜΕ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρό­ε­δρος της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων. Το από­γευμα, στις 17:30, θα έχει συνά­ντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσο­τάκη.

Πηγή: newpost.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.