“Γνώρισα την Ελλάδα σε εποχές έντονα φορτισμένες. Η χώρα σας βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πολυκρίσης. Αν μια άλλη χώρα είχε βρεθεί στο επίκεντρο τόσων προβλημάτων, δεν θα μπορούσε να τα έχει αντιμετωπίσει όπως το κατάφερε ο λαός σας”, είπε στο ξεκίνημα της ομιλίας του στη Βουλή των Ελλήνων ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

“Η Ελλάδα έκανε πολλά στο προσφυγικό, ειδικά για να διασφαλίσει την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι αυτό αυτή την περίοδο” σημείωσε ο κ. Γιούνκερ τονίζοντας ότι έχει επισημάνει και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι πρέπει να σέβεται το διεθνές Δίκαιο και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς: “Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν. Δεν είναι δυνατό να λέγεται ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας”, είπε χαρακτηριστικά.

“Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε μαθήματα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει μαθήματα να μας δώσει, Απέδειξε την προσήλωσή της στα προγράμματα προσαρμογής.

Ουδέποτε ήμουν υπέρμαχος μιας πολιτικής λιτότητας, τυφλής και άκριτης. Αυτό που τώρα κάνετε είναι να προπαρασκευάσετε το μέλλον των παιδιών σας. Μην αφήσετε να πάνε χαμένα τα αποτελέσματα της προσπάθειας που κάνατε μέχρι σήμερα”, τόνισε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

“Για την Ελλάδα του αύριο πρέπει να αρθούν οι παθογένειες που τόσο κόστισαν στην χώρα σας. Η χώρα έχει ανάγκη από υγιείς τράπεζες. Πρέπει να εκριζωθεί η διαφθορά. Χρειάζεται μια οικονομία που δεν δημιουργεί χρέη αλλά ευκαιρίες.

Υπολογίζουμε στην Ελλάδα για να χτίσουμε μαζί το μέλλον της ΕΕ των 27. Την χρειαζόμαστε για νας δώσει μαθήματα και διδάγματα”.

“Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη” είπε στα ελληνικά, κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Γιούνκερ.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ