Τοπικές Ειδήσεις

Στο έλεος των μπλακ άουτ ολόκληρο το νησί της Ρόδου

Στο έλεος των μπλακ άουτ η Ρόδος! Χωρίς ρεύμα έμεινε για πολλές ώρες την Κυριακή το νησί για μία ακόμη φορά! Το νέο μπλακ άουτ σημειώθηκε στις 5 το πρωί όταν σύμφωνα με πληροφορίες της “δημοκρατικής”, “χτύπησε” κεραυνός τα δίκτυα υψηλής τάσης με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας το νέο εργοστάσιο και να συμπαρασύρει τον ΑΗΣ Σορωνής. Αυτό είναι άλλωστε το μόνιμο παραμύθι τους.
Μέχρι τις 9 το πρωί, σε περιοχές στη δυτική πλευρά του νησιού και στην πόλη της Ρόδου αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση. Καθυστέρησε όμως να επανέλθει στη Νότια Ρόδο. Τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της Ρόδου προκαλούν οι πολύ συχνές διακοπές στην ηλεκτροδότηση, που έχουν σαν αποτέλεσμα να καταστρέφονται οικιακός ή επαγγελματικός εξοπλισμός και εμπορεύματα! Μάλιστα, επιχειρηματίες και ιδιώτες αγανακτισμένοι από την κατάσταση αυτή, δηλώνουν αποφασισμένοι να στραφούν προς τη Δικαιοσύνη. Εντύπωση πάντως προκαλεί η ανοχή που επιδεικνύουν οι φορείς, ωσάν να μην είναι και δική τους υπόθεση η διολίσθηση της ΔΕΗ στη μόνιμη αταξία.
Σημειώνεται ότι μόλις τον περασμένο Νοέμβριο κατέρρευσε δύο φορές το σύστημα ηλεκτροδότησης του νησιού, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί επισήμως απάντηση από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για τους λόγους που κατέβηκαν οι διακόπτες, δημιουργώντας πλείστα όσα προβλήματα.
Πάντως η αστάθεια του συστήματος ηλεκτροδότησης προκαλεί μεγάλη ανησυχία με τους πολίτες να αναρωτιούνται εάν υπάρχει πιθανότητα νέων μπλακ άουτ κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, όταν δεν αποφεύγονται με μία απλή βροχή οι διακοπές σε μία εποχή που η ζήτηση και τα φορτία είναι χαμηλά.
Θα περίμενε κανείς ότι με τη λειτουργία του νέου εργοστασίου θα είχε σταθεροποιηθεί η ηλεκτροδότηση, πράγμα το οποίο δεν φαίνεται όμως να επιτυγχάνεται. Η Ρόδος όπως φαίνεται θα βρίσκεται πάντα εκτεθειμένη στα μπλακ άουτ καθώς ανήκει στα μη συνδεδεμένα νησιά, που ηλεκτροδοτούνται από αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατά κύριο λόγο από τοπικούς θερμικούς σταθμούς παραγωγής, οι οποίοι λειτουργούν με καύσιμο πετρέλαιο, βαρύ (μαζούτ) ή και ελαφρύ (ντίζελ), και τους σταθμούς ΑΠΕ (αιολικούς και φωτοβολταϊκούς). Τα νησιά αυτά δεν έχουν διασυνδεθεί μέχρι σήμερα με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα, λόγω κυρίως τεχνικών και τεχνολογικών δυσκολιών, που υφίσταντο μέχρι πρότινος, αλλά και λόγω οικονομικών δυσκολιών καθώς οι διασυνδέσεις είναι έργα μεγάλης έντασης κεφαλαίου.
Την ίδια στιγμή, πρόκειται να μετακινηθούν κάποιες μηχανές από τη Σορωνή στην Κρήτη καθώς “περισσεύουν” μετά τη λειτουργία του νέου εργοστασίου, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της ΔΕΗ. Μετά τη μεταφορά των μηχανών, ο ΑΗΣ θα παράγει έως και 150 MW ηλεκτρικής ισχύος με το νέο εργοστάσιο να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των αναγκών της παραγόμενης ηλεκτρικής ισχύος.
Εκτός όλων των άλλων, προβληματίζει έντονα η μεγάλη έλλειψη προσωπικού στον ΔΕΔΔΗΕ στη Ρόδο. Αυτή τη στιγμή ο διαχειστής του συστήματος της ΔΕΗ απασχολεί σε όλο το νησί 22 άτομα, αριθμός οριακός για τα δεδομένα ενός νησιού σαν τη Ρόδο και τις ανάγκες που υπάρχουν. Μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν σταδιακά συνολικά επτά άτομα και θα μείνουν μόλις 15! Αυτοί οι λιγοστοί εργαζόμενοι θα απομείνουν να ρυθμίζουν κάθε βλάβη που παρουσιάζεται στο δίκτυο, πράγμα που συμβαίνει πάρα πολύ συχνά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου