Θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από το Βερολίνο για τον ελληνικό τουρισμό λίγο πριν το άνοιγμα της φετινής Διεθνούς Έκθεση Τουρισμού (ITB), που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 μέχρι τις 11 Μαρτίου στο Βερολίνο.

Βέβαια το αξιοσημείωτο φέτος είναι ότι καταγράφεται μια ισχυρή επιστροφή και των αγορών που για χρόνια είχαν κλείσει, όπως της Τουρκίας, αλλά και των χωρών της Βορείου Αφρικής.

Παράλληλα, διάχυτος είναι ο προβληματισμός για την υπερβολική τουριστική εκμετάλλευση σε πολλές περιοχές.

Πάντως, η ΙΤΒ μαζί με την αντίστοιχη έκθεση λίγες μέρες αργότερα στη Μόσχα αποτελούν βαρόμετρο για την πορεία της σεζόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί είναι οι καλύτεροι πελάτες της χώρας. Πέρυσι, σύμφωνα με την ΤτΕ, επισκέφθηκαν την Ελλάδα περισσότεροι από 3,7 εκατ. γερμανοί ταξιδιώτες καταγράφοντας αύξηση +18,1% σε σχέση με το 2016, ενώ οι δαπάνες τους κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο 31,5% και διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 2,55 δισ. ευρώ.

«Στη Γερμανία οι κρατήσεις για την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά» λέει χαρακτηριστικά στη DW ο επικεφαλής του ομίλου TUI, Φριτς Γιούσεν. «Η Αίγυπτος και η Τουρκία έχουν επιστρέψει δυναμικά» επιβεβαιώνει πάλι στη DW ο Ραλφ Σίλερ, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου FTI-Group. «Και στην Ελλάδα η ανοδική πορεία συνεχίζεται». Μάλιστα προβλέπει ότι αυτή η τάση θα μετριάσει λίγο τις υπερβολικά πολλές κρατήσεις που σημείωνε η Ισπανία τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα πάντως με τη DW, για τους Γερμανούς, σημαντικός και δημοφιλής προορισμός παραμένει η ίδια τους η χώρα. Οι κοντινοί προορισμοί εντός της Γερμανίας αναμένεται να είναι και αυτή τη σεζόν η πρώτη επιλογή των τουριστών, αποτελώντας το 30% των συνολικών κρατήσεων.

Σύμφωνα με τον ερευνητή τουρισμού Μάρτιν Λόμαν: «Για όλους τους ταξιδιώτες ισχύει: η Γερμανία αποτελεί τον νούμερο ένα ταξιδιωτικό προορισμό». Τα τουριστικά πρακτορεία έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν αφού ο μήνας Ιανουάριος θεωρείται «προάγγελος» της καλοκαιρινής σεζόν.

Η υπερβολική τουριστική ανάπτυξης αποτελεί πρόβλημα

Η άνθιση του τουρισμού έχει όμως και τις αρνητικές πλευρές κυρίως για τους ντόπιους. Σε πολλές περιοχές ή πόλεις όπως στη Βαρκελώνη, τη Βενετία ή το Άμστερνταμ οι ντόπιοι αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα κύματα μαζικού τουρισμού.

«Όταν οι ντόπιοι εκτοπίζονται από την πόλη από τους τουρίστες, επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις τιμές των ακινήτων, όταν οι τουρίστες με τη συμπεριφορά τους πρακτικά καταστρέφουν την ταυτότητα μιας πόλης, ενός χωριού ή μιας περιοχής, τότε κάτι δεν πάει καλά» δηλώνει στη DW εκπρόσωπος του ομίλου DER.

Ταυτόχρονα όμως επισημαίνει ότι ο τουρισμός δημιουργεί και θέσεις εργασίας και συμβάλει στη συντήρηση των υποδομών στις εκάστοτε περιοχές. Πάντως οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν εάν το πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα ακολουθήσει μια εξίσου καλή τουριστική σεζόν.

reporter.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ