Ειδήσεις

Τα βρίσκουν Βρούτσης-τρόικα για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών

Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για το θέμα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% βρίσκεται το υπουργείο Εργασίας, όπως δήλωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης συνάντησης του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση με τους εκπροσώπους των δανειστών στο υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι η μείωση θα γίνει εφαπαξ από το καλοκαίρι. Η τρύπα που θα δημιουργηθεί στα Ταμεία θα καλυφθεί με «συνδρομή του υπουργείου Οικονομικών».

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε εκτενώς ήταν αυτό των ομαδικών απολύσεων, χωρίς όμως να σημειωθεί κάποια πρόοδος με την κυβέρνηση να επιμένει ότι με την ενίσχυση του ρόλου του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας το θέμα έχει ουσιαστικά λυθεί.

Ειδικότερα, μετά το τέλος της συνάντησης με την τρόικα ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο».

Ο ίδιος ανέφερε ότι ότι συζητήθηκαν μόνον δυο θέματα: το θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και οι επιπτώσεις από τη μείωση κατά 3,9% του μη μισθολογικού κόστους, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας.

Για το θέμα του μη μισθολογικού κόστους ανέφερε ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα επιβληθεί η μείωση αυτή (εφάπαξ ή σταδιακά: σε δυο δόσεις, 2,6% και 1,3% ή σε τρεις δόσεις από 1,3% εκάστη), καθώς και για το κόστος που αναμένεται να υπάρξει στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Πάντως κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε μετά τη συνάντηση με την τρόικα ότι η μείωση των εισφορών θα γίνει εφάπαξ από το καλοκαίρι.

Απομένει προς διευκρίνιση, πρόσθεσε ο ίδιος, το εάν η συνολική μείωση θα αφορά μόνον τις εργοδοτικές εισφορές ή και τις εισφορές των εργαζομένων, δηλαδή εάν η μείωση θα αφορά τους εργοδότες κατά 2,9% και τους εργαζόμενους κατά 1%. Η τρόικα φαίνεται ότι διαφωνεί με τη μείωση των εισφορών των εργαζομένων, με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει σε σχετική ερώτηση ότι «η τρόικα κλοτσάει ακόμη σε αυτό».

Την εφάπαξ μείωση προτιμά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εκτιμώντας ότι θα έχει ευεργετικές συνέπειες στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και στη μείωση της ανεργίας λόγω της μείωσης του γενικότερου επιχειρησιακού κόστους. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμά, ότι τα έσοδα από φόρους των επιχειρήσεων και ασφαλιστικές εισφορές, λόγω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, θα μειώσουν τις απώλειες των Ταμείων από το μέτρο, που εκτιμώνται στα 700 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πάντως όπως επισήμανε ο παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι το καθαρό κενό που δημιουργείται στα ασφαλιστικά ταμεία από τη μείωση των εισφορών είναι τελικά πολύ μικρότερο από τον αρχικό υπολογισμό (περίπου 700 εκατ. ευρώ), καθώς προκύπτουν οφέλη τόσο από την αύξηση της απασχόλησης, όσο και από την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, το όποιο κενό υπάρξει στα ασφαλιστικά ταμεία, θα καλυφθεί με τη συνδρομή του υπουργείου Οικονομικών, είπε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Εξετάζονται διάφοροι τρόποι» για την κάλυψη του τελικού κενου από το υπουργείο Οικονομικών, είπε από την πλευρά του ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ.

Για το θέμα, τέλος, των ομαδικών απολύσεων, το ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας σημείωνε ότι μετά την πρόσφατη αλλαγή του πλαισίου που σηματοδότησε η ομόφωνη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων γι’ αυτό το θέμα, ανοίγει ο δρόμος για συγκεκριμένες διευθετήσεις χωρίς να απαιτείται απαραίτητα και αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να μην συμμερίζονται την άποψη αυτή και να επιμένουν την πλήρη και με νόμο απελευθέρωση των απολύσεων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου