Ειδήσεις

Θα παραγραφούν τα παλιά πρόστιμα για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

Στην παραγραφή των παραβάσεων που έχουν επιβληθεί στους πολίτες τα έτη 2006 και 2007 για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα προχωρήσει ο Δήμος Ρόδου. Παράλληλα θα ζητηθεί και γνωμοδότηση για το θέμα αυτό από το υπουργείο Εσωτερικών.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου προχθές το βράδυ μετά τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος.
Για ένα πολύ δύσκολο θέμα έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς που άνοιξε τη συζήτηση ενώ την πρόταση για το χειρισμό της κατάστασης παρουσίασε ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς.

«Μας έχει προβληματίσει το θέμα αυτό γιατί δεν θέλουμε να βεβαιώσουμε στους πολίτες οφειλές των προηγούμενων ετών. Οι έλεγχοι όμως είναι ασφυκτικοί. Σέβομαι τις απόψεις που έχουν εκφραστεί από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας. Προτείνω να κατατεθούν στο υπουργείο Εσωτερικών οι απόψεις, που έχουν εκφραστεί από την πλειοψηφία ώστε να εκδοθεί γνωμοδότηση», πρότεινε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.

«Θεωρώ πως είναι εκ του πονηρού να ζητήσουμε γνωμοδότηση όταν ξέρουμε πόσο χρόνο τραβάνε οι διαδικασίες. Να δείξετε γενναιότητα και να διαγράψετε τις παραβάσεις που έχουν γίνει από το 2007 και παλαιότερα. Είναι κρίμα να ταλαιπωρούμε τους πολίτες», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Κώστας Ταρασλιάς.
Για ένα μεγάλο παιχνίδι που παίχθηκε στο παρελθόν σε βάρος των πολιτών με τις κλήσεις έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Περδίκης, που είναι επικεφαλής της επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών.

«Με τις κλήσεις φαίνεται πως παίχτηκε ένα μεγάλο παιχνίδι σε βάρος των πολιτών. Ο κάθε αιρετός αντί να τις σβήσει, τις πετούσε. Οι πολίτες θεωρούσαν πως ήταν και υποχρεωμένοι και ο ευεργέτης εξασφάλιζε και τα ψηφουλάκια. Το πράγμα αυτό έπρεπε να τελειώσει καθώς η δική μας δημοτική αρχή βρέθηκε σε δύσκολη θέση», τόνισε ο κ. Γιάννης Περδίκης.

«Υπάρχει στην αλληλογραφία και μια γνωμοδότηση νομικού συμβούλου της ΚΕΔΕ, του κ. Ζυγούρη, που αναφέρει πως το δικαίωμα αυτό του δημοσίου μπορεί να φθάνει στην 20ετία. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει υποστηρίξει τα αντίθετα. Εκτιμώ πως η Κεντρική Ένωση Δήμων θα πρέπει να ζητήσει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους. Συμφωνώ με την πρόταση να ζητηθεί αυτή η διευκρίνιση – γνωμοδότηση για να μην βρεθεί κανείς από μας μπλεγμένος γιατί μπορεί να αναζητηθούν ευθύνες από την δημοτική αρχή και την αντιδημαρχία, που έχει την ευθύνη», δήλωσε ο κ. Περδίκης.

«Η απαίτηση έχει παραγραφεί. Δεν ζητώ και ευθύνες και γνωμοδότηση από πουθενά», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
«Οι κλήσεις των ετών 2006 και 2007 έχουν παραγραφεί. Παρόλα αυτά στέλνουμε τις απόψεις των δύο παρατάξεων. Αν το υπουργείο Εσωτερικών κρίνει πως έχουμε δίκιο θα επιστραφούν αχρεωστήτως τα χρήματα που έχουν καταβληθεί από τους πολίτες», τόνισε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Με αφορμή την απόφαση για επιστροφή αχρεωστήτως παρακρατηθέντων από συμπολίτισσά μας, ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας διαμαρτυρήθηκε πολύ έντονα για την περίπτωση και μάλιστα μέσα στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο.

Στην ενημέρωσή του ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς αναφέρθηκε στην εμπλοκή που υπάρχει στην παραχώρηση του ακινήτου της Ροδιακής Έπαυλης στο Δήμο Ρόδου.Τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει μια δυναμική αντίδραση καθώς η ΕΤΑΔ μόνο αναισθησία έχει δείξει μέχρι τώρα. Η τοποθέτηση αυτή έδωσε την ευκαιρία στον κ. Γιώργο Χατζημάρκο να επιτεθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κάνοντας λόγο για ένα φορέα που έχει πρεμούρα να δείχνει μεγάλη απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ ενώ ο φάκελος του έργου έχει κάποια ζητήματα. Η περιουσία του ροδιακού λαού δεν θα πρέπει να συνεχίσει να μένει ορφανή.

Την απόφασή του να αναλάβει πρωτοβουλία για να μην απολυθούν οι 57 εργαζόμενοι της πρώην ΔΕΥΙ από τη ΔΕΥΑΡ μετά τα όσα αξιώνει το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Ρόδο Κόκκινο» βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης. «Σκοπεύω να αναλάβω πρωτοβουλία για το τι μέλλει γενέσθαι για να αποφύγουμε τις απολύσεις. Αν δεν τα καταφέρουμε 57 οικογένειες θα είναι στο δρόμο. Για δέκα ημέρες να μην υπάρξει πρωτοβουλία για το θέμα», τόνισε ο κ. Γάκης

«Αυτό είναι από τα ζητήματα που μπορούμε να πάμε με κοινή άποψη και θέση», τόνισε ο τόνισε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
«Να αξιοποιηθεί η Ροδιακή Έπαυλη προς όφελος του λαού. Για τη ΔΕΥΑΡ είχαμε πει στους εργαζόμενους πως θα έρθει η στιγμή που θα πάνε στα σπίτια τους. Οι κατευθύνσεις της ΕΕ υλοποιούνται», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Τ. Πότσος.
Στην ένσταση που κατέθεσε για το Τεχνικό Πρόγραμμα αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Στέργος Στάγκας προκαλώντας την οργή του δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά.

Ακολούθως ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού παρουσίασε την εισήγηση του για την υποψηφιότητα της Ρόδου για τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Δεν είδε και πολύ θετικά την πρόταση ο κ. Γάκης, που τόνισε, πως δεν θα υπάρξουν οφέλη από την ιστορία αυτή αλλά επιπρόσθετα θα χρεωθεί ο Δήμος. Τελικά η πρόταση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Στη συνέχεια ο κ. Τσουκαλάς εισηγήθηκε το θέμα της μείωσης των τελών καθαριότητας για τους άπορους, τα ΑΜΕΑ και τις πολύτεκνες οικογένειες που δεν εγκρίθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση, λόγω έλλειψης της απαιτούμενης απαρτίας.
«Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της απόφασης μόλις περάσει από την Αποκεντρωμένη να Διοίκηση προσπαθήσουμε μήπως μπορέσουμε να έχει εφαρμογή από το β’ εξάμηνο του 2014. Να μην μείνει για τις αρχές του 2015», τόνισε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Κατά τη συζήτηση αυτή διαπληκτίστηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Μαριάνα Κολώνα και Χαρούλα Γιασιράνη. Αιτία ήταν η επιστολή που είχε στείλει παλαιότερα για το θέμα η κ. Γιασιράνη στο Δήμο. Ομιλώντας στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες κ. Μανώλης Ζηδιανάκης τόνισε πως σε δεινή οικονομική θέση είναι 300 συνάνθρωποί μας με κινητικά προβλήματα. Ακολούθησε η συζήτηση για την αξιοποίηση του ακινήτου με την ονομασία «Ιαλύσιον». Την εισήγηση έκανε ο κ. Βασίλης Καρνάβας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε πως ίσως θα ήταν συμφερότερο να πωληθεί το ακίνητο και να δεσμευθούν τα χρήματα για ειδικό σκοπό.
Η πρόταση προκάλεσε αντιδράσεις γεγονός που ώθησε τον κ. Χατζημάρκο να τονίσει ότι η περιουσία του Δήμου είναι για να εξυπηρετεί ανάγκες. «Είμαι αντίθετος. Για μας αυτό είναι ξεπούλημα», τόνισε ο κ. Τάκης Πότσος.
Οι θέσεις που εξέφρασε στη συνέχεια ο κ. Στάγκας για το ίδιο θέμα εξόργισαν το δήμαρχο που αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν από τη δημοτική αρχή για το ακίνητο αυτό.

«Επειδή όσο μένει το ακίνητο ερημώνει και χάνει την αξία του θα πάμε σε ενοικίαση. Ταυτίζομαι με την άποψη να επενδυθούν τα χρήματα στην Ιαλυσό ή στην αγορά χώρου στάθμευσης.Δεν ξεπουλήσαμε ακίνητα ακόμη και όταν είχαμε ανάγκη», δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Ιαλυσού, κ. Γ Κουφός.
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εγκρίθηκε και ο προϋπολογισμός της «ΔΕΡΜ ΑΕ» για το έτος 2014.

«Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και με πλεόνασμα χρήσης. Έχουμε προγραμματίσει έργα για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Θα δώσουμε στο Δήμο 500.000 ευρώ. Παράλληλα θα καταβληθεί και το ετήσιο μίσθωμα, ύψους 200.000 ευρώ. Για το «Ακταίον» κάνουμε προσπάθεια να λειτουργήσει έστω και με λίγο προσωπικό στις αρχές του Φεβρουαρίου», τόνισε ο κ. Περδίκης και πρόσθεσε πως η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν επηρεάζει τη λειτουργία της «ΔΕΡΜ ΑΕ».

Απαντώντας στις αιχμηρές ερωτήσεις του κ. Γάκη για μη καταβολή από την «ΔΕΡΜ ΑΕ» του δημοτικού φόρου ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε πως θα επιβληθούν στην εταιρία και πρόστιμα . Σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς που διατηρούσε η εταιρεία στην Συνεταιριστική Τράπεζα ο κ. Περδίκης δήλωσε πως μεταφέρθηκαν στην Alpha Bank.
Στη συνεδρίαση εγκρίθηκε, λόγω έλλειψης απαρτίας, μόνο ο προϋπολογισμός του έτους 2014 της ΡΟΔΑ.
Στην έναρξη της συνεδρίασης κόπηκε η πίτα του δημοτικού συμβουλίου. Το φλουρί κέρδισε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Μάριος Κουκιάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου