ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ηλεκτρονικής καταγραφής της εκκλησιαστικής περιουσίας

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
Κύριλλος 2

Η κα­λύ­τε­ρη αξιο­ποί­η­ση της εκ­κλη­σια­στι­κής πε­ριου­σί­ας στην Ρόδο, είναι ένας από τους πρω­ταρ­χι­κούς στό­χους της Μη­τρό­πο­λης Ρόδου.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, ολο­κλη­ρώ­θη­κε η δια­δι­κα­σία ηλε­κτρο­νι­κής κα­τα­γρα­φής της εκ­κλη­σια­στι­κής πε­ριου­σί­ας στο νησί της Ρόδου και ο Μη­τρο­πο­λί­της Ρόδου έχει ήδη δώσει το «πρά­σι­νο φως» για να προ­χω­ρή­σουν οι δια­δι­κα­σί­ες, αν και το θέμα επα­φί­ε­ται κυ­ρί­ως στις κατά τό­πους ενο­ρί­ες που είναι ξε­χω­ρι­στά ΝΠΔΔ.

«Οι δια­δι­κα­σί­ες εγκρί­νο­νται από τις εκ­κλη­σια­στι­κές επι­τρο­πές των ενο­ριών. Η Ιερά Μη­τρό­πο­λη Ρόδου δεν έχει ανά­μει­ξη σε ό,τι αφορά την αξιο­ποί­η­ση της εκ­κλη­σια­στι­κής πε­ριου­σί­ας», λέει ο Μη­τρο­πο­λί­της κ. Κύ­ριλ­λος.

Να ση­μειω­θεί πά­ντως, ότι η Μη­τρό­πο­λη Ρόδου (ως ΝΠΔΔ) έχει στην κα­το­χή της πολύ λίγα πε­ριου­σια­κά στοι­χεία (ακί­νη­τα), ενώ η εκ­κλη­σια­στι­κή πε­ριου­σία στο νησί, αφορά έναν με­γά­λο αριθ­μό από αγρο­τι­κά -ως επί το πλεί­στον- και αστι­κά ακί­νη­τα.

Η βαριά φο­ρο­λο­γία πά­ντως, πα­ρα­μέ­νει ανα­σταλ­τι­κός πα­ρά­γο­ντας για πε­ραι­τέ­ρω αξιο­ποί­η­ση αφού τα ενοί­κια είναι χα­μη­λά.

Την ίδια ώρα, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες της “δ”, το Φα­νά­ρι πα­ρα­κο­λου­θεί με ιδιαί­τε­ρο εν­δια­φέ­ρον και πολλή προ­σο­χή την εξέ­λι­ξη της δι­δι­κα­σί­ας, γι’ αυτό κι έχει δώσει βα­ρύ­τη­τα στην πε­ριο­χή της Ρόδου, αλλά και στα υπό­λοι­πα νησιά της Δω­δε­κα­νή­σου, που απο­τε­λούν πε­ριο­χή ευ­θύ­νης του.

Δεν είναι τυ­χαίο που εκ­πρό­σω­ποι του Οι­κου­με­νι­κού Πα­τριαρ­χεί­ου Κων­στα­ντι­νου­πό­λε­ως έχουν επι­σκε­φθεί επα­νει­λημ­μέ­να την Ρόδο, με απο­κλει­στι­κό σκοπό την κα­τα­γρα­φή και πα­ρα­κο­λού­θη­ση της αξιο­ποί­η­σης της εκ­κλη­σια­στι­κής πε­ριου­σί­ας.

Πα­ράλ­λη­λα, υπάρ­χει και η βελ­τί­ω­ση του νο­μι­κού πλαι­σί­ου. Θυ­μί­ζου­με ότι τον πε­ρα­σμέ­νο Ια­νουά­ριο, με την νέα τρο­πο­λο­γία που πέ­ρα­σε στη Βουλή σχε­τι­κά με τις με­ταρ­ρυθ­μί­σεις στον Κα­τα­στα­τι­κό Χάρτη της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος, ρυθ­μί­ζο­νται εφε­ξής μια σειρά από πολλά προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν οι Μη­τρο­πό­λεις της Δω­δε­κα­νή­σου (Ρόδου, Κάσου – Καρ­πά­θου, Λέρου – Κα­λύ­μνου – Αστυ­πα­λαί­ας, Σύμης, Κώου – Νι­σύ­ρου) αλλά και η Εξαρ­χία της Πά­τμου.

Σύμ­φω­να με την σχε­τι­κή τρο­πο­λο­γία, ρυθ­μί­ζο­νται: α. διο­ρι­σμοί κλη­ρι­κών που έγι­ναν το 2010 και δεν δη­μο­σιεύ­τη­καν στο ΦΕΚ, β. Δί­δε­ται η δυ­να­τό­τη­τα διά νόμου αξιο­ποί­η­σης της ακί­νη­της πε­ριου­σί­ας των Μη­τρο­πό­λε­ων, Εξαρ­χί­ας Πά­τμου γ. δί­δε­ται η δυ­να­τό­τη­τα στον εκά­στο­τε Μη­τρο­πο­λί­τη να προ­τεί­νει προς την Ιερά Σύ­νο­δο (Εκ­κλη­σί­ας Ελ­λά­δος, ή Πα­τριαρ­χεί­ου, ή Κρή­της κ.λπ.) την σύ­στα­ση εκ­κλη­σια­στι­κών ιδρυ­μά­των μη κερ­δο­σκο­πι­κού χα­ρα­κτή­ρα δ. Προ­ω­θού­νται λύ­σεις σε θέ­μα­τα α’ βάθ­μιας και β’ βάθ­μιας εκ­παί­δευ­σης κ.ά. ενώ εν­δια­φέ­ρον ση­μείο στην τρο­πο­λο­γία απο­τε­λεί το ό,τι ξε­κα­θα­ρί­ζε­ται το κα­θε­στώς στις “Μουμ­φτί­ες” (οι οποί­ες όμως δεν υπάρ­χουν στο Νομό Δω­δε­κα­νή­σου παρά μόνο σε Κο­μο­τη­νή, Ξάνθη & Δι­δυ­μό­τει­χο).

Πρό­κει­ται για μια σειρά ενερ­γειών που «λύ­νουν» τα χέρια της Εκ­κλη­σί­ας σε κομ­βι­κά ση­μεία της διοί­κη­σης, δί­δο­ντας το δι­καί­ω­μα της αυ­το­ρύθ­μι­σης και αυ­το­δια­χεί­ρι­σης στα του οίκου της.

ΟΙ ΠΡΟ­ΣΛΗ­ΨΕΙΣ

ΚΛΗ­ΡΙ­ΚΩΝ

Την ίδια ώρα, πα­ρα­μέ­νει πρό­βλη­μα για το νησί της Ρόδου -αλλά και για τα μι­κρό­τε­ρα νησιά του Νομού Δω­δε­κα­νή­σου, που θε­ω­ρεί­ται πα­ρα­με­θό­ριος πε­ριο­χή- η έλ­λει­ψη ιε­ρέ­ων με συ­νέ­πεια να μην μπο­ρούν να λει­τουρ­γή­σουν κα­νο­νι­κά οι εκ­κλη­σί­ες.

Πρό­σφα­τα εμ­φα­νί­σθη­κε και πάλι έλ­λει­ψη σε χωριά του νη­σιού αλλά και μέσα στην πόλη αφού όπως δη­λώ­νει αρ­μο­δί­ως η Ιερά Μη­τρό­πο­λη Ρόδου «υπάρ­χει εν­δια­φέ­ρον για χει­ρο­το­νί­ες, αλλά δεν υπάρ­χει η δυ­να­τό­τη­τα να προ­σλη­φθούν και να μι­σθο­δο­τη­θούν οι κλη­ρι­κοί». Η ίδια κα­τά­στα­ση επι­κρα­τεί και στα νησιά της πε­ριο­χής, όπου εμ­φα­νί­ζο­νται ελ­λεί­ψεις είτε από εκλι­πό­ντες είτε από κλη­ρι­κούς που συ­ντα­ξιο­δο­τού­νται και δεν υπάρ­χει η δυ­να­τό­τη­τα ανα­πλή­ρω­σης των κενών.

Μόλις τον πε­ρα­σμέ­νο μήνα, η Ιερά Μη­τρό­πο­λις Λέρου, Κα­λύ­μνου και Αστυ­πα­λαί­ας προ­κή­ρυ­ξε μια θέση κλη­ρι­κού αλλά και πάλι, δεν είναι αρ­κε­τή για να κα­λύ­ψει τα κενά στα νησιά ευ­θύ­νης της.

Να ση­μειω­θεί ότι ως μο­να­δι­κή λύση, προ­βάλ­λε­ται προς το παρόν αυτή των “με­τα­κι­νή­σε­ων” ιε­ρέ­ων για να κα­λύ­ψουν τα κενά που εμ­φα­νί­ζο­νται -κυ­ρί­ως στα χωριά- ενώ στην πράξη δεν φαί­νε­ται να είναι και η εν­δε­δειγ­μέ­νη, επει­δή δεν εξα­σφα­λί­ζει μό­νι­μα απο­τε­λέ­σμα­τα.

«Από τη στιγ­μή που ισχύ­ει το κα­θε­στώς της μίας πρό­σλη­ψης ανά Μη­τρό­πο­λη τον χρόνο, είναι ξε­κά­θα­ρο ότι τα υπάρ­χο­ντα προ­βλή­μα­τα θα διευ­ρυν­θούν στο άμεσο μέλ­λον», δη­λώ­νουν ιε­ράρ­χες της πε­ριο­χής, που δεν κρύ­βουν την ανη­συ­χία τους, τη στιγ­μή που κρί­νουν πως οι ιε­ρείς δεν είναι απλοί δη­μό­σιοι υπάλ­λη­λοι, αλλά δη­μό­σιοι λει­τουρ­γοί ει­δι­κών κατ’ ουσία κα­θη­κό­ντων και έτσι πρέ­πει να αντι­με­τω­πί­ζο­νται εφε­ξής.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες της “δη­μο­κρα­τι­κής”, το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας και Θρη­σκευ­μά­των που έχει την αρ­μο­διό­τη­τα, έχει πε­ριο­ρί­σει -ανα­γκα­στι­κά- τις προ­σλή­ψεις στις Μη­τρο­πό­λεις της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος, της Κρή­της και των Δω­δε­κα­νή­σων.

ΕΙΧΕ ΕΡΘΕΙ

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Θυ­μί­ζου­με ότι το θέμα είχε έρθει στη Βουλή τον πε­ρα­σμέ­νο Μάιο με σχε­τι­κή ερώ­τη­ση 29 βου­λευ­τών της Ν.Δ. (και των Δω­δε­κα­νή­σιων) προς τον Υπουρ­γό Παι­δεί­ας & Θρη­σκευ­μά­των κ. Κων/νο Αρ­βα­νι­τό­που­λο και τον Υπουρ­γό Διοι­κη­τι­κής Με­ταρ­ρύθ­μι­σης & Ηλε­κτρο­νι­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης κ. Κυ­ριά­κο Μη­τσο­τά­κη, από τους οποί­ους ζη­τού­σαν να ενη­με­ρω­θούν:

α. για τις ενέρ­γειες που θα προ­βούν σχε­τι­κά με την άμεση άρση του πε­ριο­ρι­σμού στις προ­σλή­ψεις Ιε­ρέ­ων στις ακρι­τι­κές Μη­τρο­πό­λεις της Βο­ρεί­ου Ελ­λά­δος, στα ακρι­τι­κά Νησιά του Αι­γαί­ου και στις ορει­νές πε­ριο­χές,

β. εάν προ­τί­θε­νται τα Υπουρ­γεία να ανα­λά­βουν σχε­τι­κή νο­μο­θε­τι­κή πρω­το­βου­λία ή όχι και πώς σκο­πεύ­ουν να κα­λύ­ψουν τις ανά­γκες των Μη­τρο­πό­λε­ων με δε­δο­μέ­νο τον αριθ­μό των Ιε­ρέ­ων και τις αυ­ξη­μέ­νες ανά­γκες συ­νε­πεία των οποί­ων δεν είναι δυ­να­τόν να ακο­λου­θη­θεί από την Ελ­λη­νι­κή Πο­λι­τεία ο κα­νό­νας της μίας πρό­σλη­ψης ανά πέντε απο­χω­ρή­σεις και

γ. εάν ενό­ψει της δια­φαι­νό­με­νης εξό­δου της χώρας μας από το οι­κο­νο­μι­κό αδιέ­ξο­δο, των τε­λευ­ταί­ων ετών και με δε­δο­μέ­νη την αυ­ξη­μέ­νη προ­σφο­ρά της εκ­κλη­σί­ας, προ­τί­θε­νται τα Υπουρ­γεία να ει­ση­γη­θούν διά­θε­ση μέ­ρους του κοι­νω­νι­κού με­ρί­σμα­τος προς κά­λυ­ψη των ως άνω διο­ρι­σμών, ως απά­ντη­ση της πο­λύ­τι­μης συμ­βο­λής της Εκ­κλη­σί­ας στο κοι­νω­νι­κό σύ­νο­λο;

Στην ερώ­τη­ση οι βου­λευ­τές επι­κα­λέ­στη­καν «το κοι­νω­νι­κό έργο που επι­τε­λεί η Εκ­κλη­σία σε όλη την χώρα σε πολ­λα­πλά επί­πε­δα με­σού­σης της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης, με δε­δο­μέ­νο και το πνευ­μα­τι­κό και εθνι­κό έργο που επι­τε­λεί, σε μία εποχή κρί­σε­ως και απο­δό­μη­σης αξιών, δια­τη­ρώ­ντας την εθνι­κή συ­νεί­δη­ση και πίστη ζω­ντα­νή, ει­δι­κά στην ακρι­τι­κή πα­ρα­με­θό­ριο, ηπει­ρω­τι­κή και νη­σιω­τι­κή. Στο πλαί­σιο αυτό η Ελ­λη­νι­κή Πο­λι­τεία, η οποία έχει τόσο πολύ ωφε­λη­θεί από το έργο της Εκ­κλη­σί­ας, οφεί­λει, μπο­ρεί και πρέ­πει να ενι­σχύ­ει τις υπο­δο­μές και το αν­θρώ­πι­νο δυ­να­μι­κό της Εκ­κλη­σί­ας προ­κει­μέ­νου η τε­λευ­ταία να ικα­νο­ποιεί με­τα­ξύ άλλων και τις πνευ­μα­τι­κές ανά­γκες των πο­λι­τών», όπως ανέ­φε­ραν.

Φυ­σι­κά, η απά­ντη­ση του κ. Μη­τσο­τά­κη δεν ήταν ικα­νο­ποι­η­τι­κή αφού πα­ρέ­μει­νε στο γε­γο­νός ότι ο αριθ­μός των ετή­σιων προ­σλή­ψε­ων δεν μπο­ρεί να είναι με­γα­λύ­τε­ρος από τον λόγο 1 προς 5 (μία πρό­σλη­ψη ανά 5 απο­χω­ρή­σεις), πα­ρα­πέ­μπο­ντας στο Υπουρ­γείο Παι­δεί­ας για τις λε­πτο­μέ­ρειες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.