Τοπικές Ειδήσεις

Thomas Cook: Το πλάνο από ΥΠΟΙΚ και υπ. Τουρισμού για τις πληγείσες επιχειρήσεις-120 εκατ. ευρώ, η «χασούρα» για Ρόδο και Κω

Αίτημα για την έκτακτη εκταμίευση €10 εκατ., για προβολή και προώθηση των τουριστικών προϊόντων και των προορισμών που επλήγησαν περισσότερο

Τη λεπτομερή καταγραφή των ζημιών στα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα από το «λουκέτο» της βρετανικής Thomas Cook, που έχει ξεκινήσει ήδη από τις αρχές της εβδομάδας το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, αναμένουν τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού προκειμένου να αποφασιστεί το πλέγμα των πρωτοβουλιών στήριξης του κλάδου.

Το υπουργείο Οικονομικών προώθησε χθες Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα εξαίρεσης από απόδοση του φόρου διαμονής στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες από την αιφνίδια πτώχευση του συγκεκριμένου τουριστικού πράκτορα, για το διάστημα από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου. Ο φόρος διαμονής καταβάλλεται στην έξοδο του τουρίστα από το ξενοδοχείο και σκοπός του μέτρου είναι ουσιαστικά οι επισκέπτες να μην έχουν κι επιπλέον «ταλαιπωρία» κατά την έξοδό τους από τη χώρα μας.

«Το επόμενο διάστημα, το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και άλλους αρμόδιους φορείς, όταν υπάρξει πληρέστερη εικόνα των επιπτώσεων, θα προβεί σε νέες πρωτοβουλίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά από το υπουργείο, αφήνοντας μεν ανοικτό το παράθυρο για επιπλέον μέτρα στήριξης, όχι ωστόσο στο βαθμό που θα ήθελαν οι ίδιοι οι τουριστικοί φορείς. Πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι τα μέτρα στήριξης που ζητούν οι τουριστικοί φορείς κοστολογούνται στα πέριξ των 300 εκατ. ευρώ, νούμερο το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό για τα δεδομένα του προϋπολογισμού.

Και πράγματι, με βάση τις εκτιμήσεις από πλευράς των φορέων, το «κόστος» μπορεί να ξεκινά από 250 εκατ. ευρώ και να φθάνει, σε βάθος τριετίας (δεδομένου ότι τα συμβόλαια με τον όμιλο μπορεί να ήταν πολυετούς διάρκειας) ακόμη και το μισό δισ. ευρώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες και ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ωστόσο είναι γεγονός ότι το εύρος είναι μεγάλο και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει πλήρης αποτύπωση της κατάστασης.

Η ζημία πάντως είναι σημαντική αν ληφθεί υπόψη ότι –ενδεικτικά- στην Κέρκυρα υπολογίζεται ότι πάνω από 180 ξενοδοχειακές μονάδες διατηρούσαν κάποιου είδους συνεργασία (όχι απαραίτητα αποκλειστική) με τον ταξιδιωτικό κολοσσό.

Αντίστοιχα, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις από τους ξενοδόχους της Κρήτης, έναν ακόμη προορισμό που είχε σημαντική «έκθεση» στον βρετανικό όμιλο που κατέρρευσε, χαμένα θεωρούνται περί τα 80 – 100 εκατ. ευρώ. Μεγαλύτερος, αθροιστικά, είναι ο λογαριασμός σε Ρόδο και Κω, με ένα συνολικό κονδύλι, από τους ξενοδόχους που υπολογίζεται στα 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η «χασούρα» για τη Ρόδο εκτιμάται κοντά στα 80 εκατ. ευρώ και στα πέριξ των 40 εκατ. ευρώ για την Κω.

Με σκοπό την στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων προτείνει, μεταξύ άλλων, την απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία εκδόσεως από 1η Μαΐου 2019 έως και 22 Σεπτεμβρίου 2019 (και αν αυτό δεν είναι εφικτό ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί, πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών), απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής για τις διανυκτερεύσεις των προερχόμενων από την Thomas Cook ενοίκων των τουριστικών καταλυμάτων για την χρονική περίοδο από 23 Σεπτεμβρίου 2019 και μέχρι την αναχώρησή τους από τα τουριστικά καταλύματα κ.τ.λ..

Σε κάθε περίπτωση, για τα επιπλέον μέτρα και ποια θα είναι αυτά θα ακολουθήσει νέα διυπουργική σύσκεψη, με το κυβερνητικό επιτελείο να έχει σαφώς πιο ολοκληρωμένη εικόνα, τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες τουριστικές αγορές της Μεσογείου που επίσης έχουν πληγεί.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Τουρισμού έχει απευθύνει, κατά τις πληροφορίες, αίτημα προς το υπουργείο Οικονομικών να εκταμιευθεί τώρα, εκτάκτως, κονδύλι ύψους 10 εκατ. ευρώ από το Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο Δημοσίων Επενδύσεων, τα οποία είχαν ενταχθεί τον προϋπολογισμό του, για το 2019, ωστόσο στη συνέχεια δεν εγκρίθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο. Στόχος είναι να υπάρξει προβολή και προώθηση των τουριστικών προϊόντων και των προορισμών, στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, ώστε να ενισχυθούν όσο είναι δυνατόν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

πηγή newmoney.gr

Στεφανία Σούκη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου