ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ΥΠΕΝ αμφισβητεί το μέγεθος της καταστροφής από τις φωτιές: Οι δορυφορικές εικόνες εμπεριέχουν σημαντικό περιθώριο λάθους

news room 1 λεπτό ανάγνωση
f247d40590254559b1b20c1f3bd85a91

Στην έξαρ­ση του φαι­νο­μέ­νου των δα­σι­κών πυρ­κα­γιών στη Με­σό­γειο ανα­φέ­ρε­ται το Υπουρ­γείο Πε­ρι­βάλ­λο­ντος σε ανα­κοί­νω­σή του, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι προ­έ­χει η πλή­ρης κα­τά­σβε­σή τους πριν γίνει η απο­τί­μη­ση.

“Η πραγ­μα­τι­κή απο­τί­μη­ση της έκτα­σης των εξ’ ορι­σμού αρ­νη­τι­κών, πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κών επι­πτώ­σε­ων από τις δα­σι­κές πυρ­κα­γιές που πλήτ­τουν τη χώρα μας, μπο­ρεί να γίνει -και θα γίνει- μόνο μετά την ορι­στι­κή κα­τα­στο­λή τους”. Αυτό επι­ση­μαί­νει το Υπουρ­γείο Πε­ρι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας με ανα­κοί­νω­σή του.

“Οι δο­ρυ­φο­ρι­κές ει­κό­νες εμπε­ριέ­χουν ση­μα­ντι­κό πε­ρι­θώ­ριο λά­θους”

Ει­δι­κό­τε­ρα, το υπουρ­γείο Πε­ρι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας υπο­γραμ­μί­ζει: “Η απο­τί­μη­ση αυτή, δεν μπο­ρεί να γίνει μόνο από δο­ρυ­φο­ρι­κές ει­κό­νες -που είναι οι μόνες που είναι στη φάση αυτή δια­θέ­σι­μες- οι οποί­ες λόγω χα­μη­λής ευ­κρί­νειας, αλλά και ύπαρ­ξης κα­πνού (αφού αρ­κε­τά πε­ρι­στα­τι­κά πυρ­κα­γιών βρί­σκο­νται ακόμα σε εξέ­λι­ξη), εμπε­ριέ­χουν, ανα­πό­φευ­κτα, ση­μα­ντι­κό πε­ρι­θώ­ριο λά­θους. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πα­ρά­δειγ­μα η με­γά­λη πυρ­κα­γιά στον Έβρο, η οποία βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη, όπου στις πρώ­τες εκτι­μή­σεις έχουν συ­μπε­ρι­λη­φθεί ως κα­μέ­νες, με­γά­λες νη­σί­δες και συ­στά­δες ζω­ντα­νής δα­σι­κής βλά­στη­σης εντός της εξω­τε­ρι­κής πε­ρι­μέ­τρου της συ­νο­λι­κά κα­εί­σας έκτα­σης.

Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, η έκτα­ση των κα­μέ­νων εκτά­σε­ων, φέτος, θα είναι ση­μα­ντι­κή, αλλά απαι­τεί­ται επι­στη­μο­νι­κή αξιο­λό­γη­ση όχι μόνο των πο­σο­τι­κών, αλλά και των ποιο­τι­κών χα­ρα­κτη­ρι­στι­κών της, για να εξα­χθούν ασφα­λή συ­μπε­ρά­σμα­τα για τις πο­λι­τι­κές, που εφαρ­μό­στη­καν και τη μελ­λο­ντι­κή δια­φο­ρο­ποί­η­σή τους”.

Έξαρ­ση των δα­σι­κών πυρ­κα­γιών στη Με­σό­γειο

Σύμ­φω­να πάντα με το ΥΠΕΝ, σε ό,τι αφορά στο φαι­νό­με­νο, διε­θνώς, είναι σαφές, ότι υπάρ­χει έξαρ­ση των δα­σι­κών πυρ­κα­γιών και ει­δι­κό­τε­ρα στη Με­σό­γειο. Εν­δει­κτι­κά, στην Πορ­το­γα­λία ο μέσος όρος των κα­μέ­νων εκτά­σε­ων, από 864.219 στρέμ­μα­τα το χρο­νι­κό διά­στη­μα 2007-2016, ανήλ­θε σε 1.391.475 στρέμ­μα­τα το χρο­νι­κό διά­στη­μα 2017-2022. Αντι­στοί­χως, στην Ισπα­νία από 767.890 στρέμ­μα­τα, ο μέσος όρος των κα­μέ­νων εκτά­σε­ων έφτα­σε τα 1.261.445 στρέμ­μα­τα, στην Γαλ­λία τα κα­μέ­να στρέμ­μα­τα από 96.849 δια­μορ­φώ­θη­καν, κατά μέσο όρο, σε 147.660, στην Ιτα­λία από 771.409 σε 822.720 κ.ο.κ.

Οι με­τε­ω­ρο­λο­γι­κές συν­θή­κες που επι­κρα­τούν σε κάθε χώρα, δε­δο­μέ­νης της κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής, επη­ρε­ά­ζουν -σε ση­μα­ντι­κό βαθμό- το μέ­γε­θος των επι­πτώ­σε­ων, με ακραίο πα­ρά­δειγ­μα αυτό της Πορ­το­γα­λί­ας, η οποία είχε μέσο όρο (2007-2016) κα­μέ­νων εκτά­σε­ων 864.219 στρέμ­μα­τα και μόνον το 2017 έφτα­σαν τα 5.406.300 στρέμ­μα­τα. Επί­σης, η Ισπα­νία το 2022 ξε­πέ­ρα­σε τα 3.000.000 στρέμ­μα­τα, ενώ η Ιτα­λία το 2021 ξε­πέ­ρα­σε τα 1.500.000 στρέμ­μα­τα.

Για το υπουρ­γείο Πε­ρι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, “αυτό που προ­έ­χει, τώρα, είναι η πλή­ρης κα­τα­στο­λή των δα­σι­κών πυρ­κα­γιών. Πα­ράλ­λη­λα, όμως, ερ­γά­ζε­ται τόσο για το σχε­δια­σμό όσο και για την άμεση αντί­δρα­ση, αξιο­ποιώ­ντας όλα τα δια­θέ­σι­μα θε­σμι­κά ερ­γα­λεία, ανα­φο­ρι­κά με την υλο­ποί­η­ση των μέ­τρων και των έργων προ­στα­σί­ας και απο­κα­τά­στα­σης των πλη­γει­σών πε­ριο­χών”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.