Ειδήσεις

Προσδοκίες για νέο ρεκόρ αφίξεων τουριστών και το 2015

Eφικτό υπό προϋποθέσεις θεωρούν τον στόχο των 22 εκατ. συνολικών αφίξεων ξένων επισκεπτών για το 2015 τουριστικοί παράγοντες της χώρας, αν και επισημαίνουν ότι στο εξής θα πρέπει να δοθεί περισσότερη βαρύτητα στην περαιτέρω ενίσχυση των ταξιδιωτικών εισπράξεων.

Κατά τη φετινή σεζόν ο ελληνικός προορισμός αναμένεται να δεχθεί περίπου 21 εκατ. ξένους τουρίστες, περιλαμβανομένων και των αφίξεων με κρουαζιέρα, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εκτιμάται ότι θα αναρριχηθούν στα 13 δισ. ευρώ. Προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης την επόμενη χρονιά δημιουργεί και η εκτίμηση ότι η κρουαζιέρα θα έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη στον ελληνικό προορισμό, καθώς φέτος υστέρησε σε σχέση με τους ρυθμούς αύξησης των αφίξεων με άλλα Μέσα. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός της δυναμικής ανάκαμψης του αθηναϊκού προορισμού φέτος, η οποία εκτός απροόπτου και με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό διεθνών πτήσεων θα διατηρηθεί και το 2015. Παράλληλα, αισιοδοξία δημιουργεί η μερική ανάκαμψη του εγχώριου τουρισμού σε ορισμένους προορισμούς της χώρας μετά τη σημαντική συρρίκνωση των τελευταίων ετών.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Ρέτσος, αναφέρει στην «Κ» ότι το 2014 έφερε κάποιους από τους στόχους των μεγεθών που περιγράφει στη μελέτη της για τον τουρισμό η Μckinsey με ορίζοντα υλοποίησης το 2021 να φαίνονται εφικτοί πολύ πιο κοντά χρονικά. Για παράδειγμα, η μελέτη προβλέπει ότι το έτος 2021 οι διεθνείς επισκέπτες στην Ελλάδα θα φθάσουν έως 24 εκατ. Ο κ. Ρέτσος επισημαίνει ότι «έχοντας περάσει από την πλήρη απαισιοδοξία του 2012 στην απόλυτη ευφορία του 2014 ήρθε η ώρα να αναλογιστούμε πως η τελευταία διετία δεν θα αποτελέσει ένα πυροτέχνημα αλλά τη βάση μιας υγιούς επιχειρηματικής ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια». Επίσης, σημειώνει ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα και με την προϋπόθεση ότι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη ρωσική αγορά θα εξομαλυνθούν τότε σαφώς το 2015 θα είναι καλύτερο τουριστικά για τον ελληνικό προορισμό. Πάντως, υπογραμμίζει ότι ο στόχος του κλάδου στο εξής πρέπει να είναι περισσότερο στην ενίσχυση των εσόδων και όχι στον αριθμό των αφίξεων. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θεωρεί ότι θα πρέπει κατ’ αρχήν να βελτιωθούν οι δημόσιες υποδομές, κρατικές και τοπικές. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει τα προβλήματα που σημειώθηκαν φέτος σε αεροδρόμια και λιμάνια την περίοδο αιχμής της περιόδου λόγω των παλιών υποδομών, αλλά και τα φαινόμενα δυσλειτουργιών και ελλιπούς καθαριότητας που παρατηρήθηκαν ειδικά σε προορισμούς με απερχόμενη δημοτική αρχή. Παράλληλα, κατά τη φετινή σεζόν διαπιστώθηκαν από ορισμένους δήμους φαινόμενα καθυστερήσεων σε αδειοδοτήσεις εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν τους τουρίστες.

Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα πιστεύει μετά και τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης ότι θα πρέπει να εξυγιανθεί ώστε οι εταιρείες του κλάδου να μπορούν να λειτουργούν με τους διεθνούς κανόνες επιχειρηματικότητας υποκείμενες ταυτόχρονα και στους σωστούς ελέγχους της πολιτείας. Επιπλέον, σημειώνει ότι θα πρέπει να αρθούν τα εμπόδια που υφίστανται σήμερα στις σχέσεις επιχειρήσεων και τραπεζών αλλά και στην υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων που έχουν ενταχθεί στον Επενδυτικό Νόμο. Παράλληλα, ο κ. Ρέτσος ασκεί κριτική σε επιχειρηματίες που εφαρμόζουν παράνομες πρακτικές όπως αδήλωτη εργασία, αμαυρώνοντας και δυσφημίζοντας, όπως υπογραμμίζει, τις προσπάθειες ενός ολόκληρου κλάδου που προσπαθεί συντονισμένα να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή της ελληνικής οικονομίας. Καταλήγοντας, προσθέτει ότι κλειδί για την επόμενη ημέρα στον τουρισμό αποτελεί «η βελτίωση των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών αλλά και η αυστηρή αυτοκριτική ημών των ιδίων έτσι ώστε το τουριστικό μας οικοδόμημα που τώρα αναπτύσσεται να μη στηρίζεται πάνω σε γυάλινα πόδια».

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου