Τοπικές Ειδήσεις

«Ο χώρος που επιλέγει ο κ. Χατζηδιάκος να ασκεί την δήθεν αντιπολίτευσή του είναι κενός ή πιο λαϊκά κούφιος»

Με απόφαση, που έλαβε χθες κατά πλειοψηφία, σε δια περιφοράς συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ρόδου, εξουσιοδοτήθηκε ο δημοτικός ταμίας κ. Νικόλαος Αφαντενός για την πραγματοποίηση όλων των συναλλαγών στους λογαριασμούς του Δήμου Ρόδου στην ΤτΕ με αναπληρωτή ταμία και διαχειριστή την υπάλληλο κ. Σοφία Μαντικού.
Οι δύο υπάλληλοι εξουσιοδοτούνται να υπογράφουν από κοινού (συνυπογράφουν) την εκτέλεση όλων των συναλλαγών που υπερβαίνουν τις 3.000) ευρώ, όπως απαιτεί η ΤτΕ.
Η εξουδιοδότηση ισχύει και για κάθε άλλο τραπεζικό ίδρυμα ως προς την αναγνώριση των δύο υπαλλήλων για την εκτέλεση των χρηματικών συναλλαγών.
Της λήψης της αποφάσεως προηγήθηκε παρασκήνιο καθώς και καταγγελίες από παρατάξεις της μειοψηφίας ότι η συγκεκριμένη διαδικασία και αλλαγή τυγχάνει… παράνομη με αποτέλεσμα να ακολουθήσει απάντηση από τον αντιδήμαρχο επί των Οικονομικών κ. Τηλέμαχο Καμπούρη.
Ο επικεφαλής της παράταξης «ΡΟΔΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» κ. Φώτης Χατζηδιάκος ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του ότι «οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του δημοτικού ταμία, προβλέπονται ρητά από το νόμο και ασκούνται από έναν υπάλληλο (δημοτικό ταμία) και σε περίπτωση απουσίας από τον αναπληρωτή του. Στην προκειμένη περίπτωση, πλέον της υπ’ αριθμό 1422/2/28306/19-6- 2020 απόφασης του δημάρχου Ρόδου, που αναφέρεται στην εισήγηση, εκδόθηκε και η με αριθμό 1423/2/28307/19-6-2020 απόφαση του δημάρχου (που αποσιωπάτε), η οποία δεν είναι σύννομη και πάσχει ακυρότητας, διότι ορίζει ως δημοτικό τομία του Δήμου Ρόδου, από κοινού (με δυο (2) υπογραφές) ΠΑΝΤΑ, τον Νικόλαο Αφαντενό, ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού και την Σοφία Μαντικού, ΔΕ Διοικητικού και στην ουσία αναιρεί και ακυρώνει την προηγούμενη με αριθμό 1422/2/28306/19-6-2020 απόφαση του δημάρχου».
Ο επικεφαλής της παράταξης «ΡΟΔΟΣ ΑΞΙΩΝ» κ. Δημήτριος Κρητικός, ανέφερε με την σειρά του ότι «θα πρέπει να υπογράφει ο ταμίας και σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος αυτού, οι οφειλόμενες ενέργειες να ασκούνται από τον αναπληρωτή ταμία, πρακτική ασκηθείσα σε όλη τη δημόσια διοίκηση κατά το δημόσιο λογιστικό».
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Τηλέμαχος Καμπούρης, ενημέρωσε το Σώμα ότι «όταν στο φορέα λειτουργεί Ταμειακή Υπηρεσία οργανωμένη σε επίπεδο τμήματος τότε στα τμήματα αυτά προΐσταται υπάλληλος κατά οργανικές διατάξεις. Ο προϊστάμενος της Ταμειακής Υπηρεσίας εκτελεί υποχρεωτικά και χρέη ταμία, είναι δηλαδή και ταμίας του φορέα, κατά το Βασιλικό Διάταγμα 17-5115-5-59. Ο Δήμαρχος κατά το ίδιο Βασιλικό Διάταγμα ορίζει τον ταμία και στην περίπτωση που υπάρχει Τμήμα Ταμειακής Υπηρεσίας υποχρεωτικά ορίζει τον υφιστάμενο αυτού. Ομοίως κατά τη θητεία του κ. Χατζηδιάκου ταμίας του Δήμου ήταν ο προϊστάμενος του αντίστοιχου τμήματος ταμείου. Είναι άλλη πράξη η τοποθέτηση υπαλλήλου στο τμήμα και η ανάθεσή του με χρέη προϊσταμένου και άλλη πράξη η αναγνώριση του ίδιου να διενεργεί ταμειακές πράξεις και πράξεις διαχείρισης με την υπογραφή του Δημάρχου.
Τα τραπεζικά ιδρύματα αναγνωρίζουν συναλλαγές που υπογράφονται από τον ταμία όπως ορίζεται με απόφαση του εκπροσώπου του Δήμου (Δήμαρχος). Δεν αρκούνται στην παρεπόμενη αναγνώριση του ταμία, ως προϊστάμενος της Ταμειακής Υπηρεσίας. Σχετικά με την πρόσθετη πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία δεν προκύπτει από την νομοθεσία ως προς την αναγνώριση του ταμία, απαιτείται όμως υποχρεωτικά από την ίδια την τράπεζα της Ελλάδος για την εκτέλεση των συναλλαγών.
Για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ στην ΤτΕ που απαιτούνται 2 υπογραφές, θα συνυπογράφουν οι δύο οριζόμενοι υπάλληλοι. Για συναλλαγές κάτω των 3.000 ευρώ η ΤτΕ απαιτεί μόνον την υπογραφή του Δημοτικού Ταμία, δηλαδή ενός προσώπου και να είναι ορισμένος από το Δημοτικό Συμβούλιο όπως ζητά, μην αναγνωρίζοντας τον ορισμό του Δημοτικού Ταμία κατά την κείμενη νομοθεσία από τον Δήμαρχο. Συνεπώς ενώπιον της ΤτΕ δεν αναγνωρίζεται η απόφαση του δημάρχου που κατά το Βασιλικό Διάταγμα του 1959 είναι ισχυρή. Άρα ο ταμίας ή ο αναπληρωτής αυτού που θα διενεργεί συναλλαγές έως 3.000 ευρώ αναγνωρίζονται και ορίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο και όταν οι συναλλαγές είναι κάτω των 3.000 ευρώ συνυπογράφουν και οι δύο».
Αφού αναφέρει κι άλλα περί της διαδικασίας τόνισε και τα εξής:
«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν ο χώρος που επιλέγει ο κ. Χατζηδιάκος να ασκεί την δήθεν αντιπολίτευσή του είναι ΚΕΝΟΣ ή πιο λαϊκά ΚΟΥΦΙΟΣ».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου