Τοπικές Ειδήσεις

«Αναγκαία η αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού των Δανείων της ΕΑΤ για τα Δωδεκάνησα»

ΚΟΙΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Γ. ΠΑΠΠΟΥ – Κ. ΖΩΓΡΑΦΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

Η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Δωδεκανήσου, ο αμιγώς εποχιακός χαρακτήρας των περισσότερων επιχειρήσεων και η άμεση εξάρτηση των νησιών από τον τουρισμό, θέτουν ουσιαστικό θέμα επιβίωσης και απαιτούν ειδικές δράσεις και παρεμβάσεις

Σε συνέχεια των παρεμβάσεων για την στήριξη της τοπικής οικονομίας, επιστολή προς τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών απέστειλαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Κωστής Ζωγραφίδης, ζητώντας την αύξηση του προϋπολογισμού των δανείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, για τα Δωδεκάνησα.

Όπως αναφέρεται στην κοινή επιστολή των δύο προέδρων, αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να μην καταρρεύσει η τοπική οικονομία και να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή που δοκιμάζεται ήδη σκληρά.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Ρόδος, 25 Ιουνίου 2020

Αριθμ. πρωτ 649

Προς :

Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Γεωργιάδη

Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα

ΘΕΜΑ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

με την παρούσα επιστολή, σας μεταφέρουμε ως φορείς, ως γνωμοδοτικά και συμβουλευτικά όργανα της Πολιτείας, την αγωνία των 25.000 και πλέον επιχειρήσεων του νομού μας αλλά και του συνόλου των κατοίκων του, για το τοπίο που διαμορφώνεται στο «επιχειρείν» των νησιών στην μετά κορωνοϊό περίοδο.

Η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Δωδεκανήσου, ο αμιγώς εποχιακός χαρακτήρας των περισσότερων επιχειρήσεων και η άμεση εξάρτηση των νησιών -ιδιαιτέρως των μικρών – από τον τουρισμό, θέτουν ουσιαστικό θέμα επιβίωσης και απαιτούν ειδικές δράσεις και παρεμβάσεις, για να καταφέρουμε να περάσουμε τον σκόπελο περιορίζοντας όσο το δυνατόν τις απώλειες.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανάγκη για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων στα νησιά μας, καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ.

Από τις επαφές μας με τα διευθυντικά στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, προκύπτει ότι από την στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού μέχρι και σήμερα έχουν κατατεθεί χιλιάδες αιτήματα χρηματοδότησης από τις επιχειρήσεις, περισσότερο από κάθε άλλη φορά σε περίοδο κρίσης.

Μετά την αξιολόγηση των αιτημάτων αυτών από τις τράπεζες και την καταχώρησή τους στο Συστήμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), είναι πλέον γνωστές στο κράτος και στις τράπεζες οι πραγματικές ανάγκες ρευστότητας ανά Περιφέρεια.

Από τις συζητήσεις επίσης διαπιστώθηκε ότι, ενώ πολλές από τις προτάσεις χρηματοδοτήσεων για τα προγράμματα ΤΕΠΙΧ και Εγγυοδοσίας (80-20) έχουν απορριφθεί από την αξιολόγηση των τραπεζών, λόγω μη πλήρωσης των τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων, εντούτοις, οι προτάσεις που εστάλησαν στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για αιτήματα ΤΕΠΙΧ ΙΙ και για το Πρόγραμμα Εγγυοδοσίας της ΕΑΤ (80-20), ήταν υπερπολλαπλάσιες του ποσού που αντιστοιχεί στην Περιφέρειά μας.

Κύριοι Υπουργοί,

Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει με ουσιαστικό τρόπο τόσο τις υγιείς επιχειρήσεις της Δωδεκανήσου ώστε να αντεπεξέλθουν στο νέο περιβάλλον όσο και τις επιχειρήσεις που πάσχισαν να κρατηθούν όρθιες εν μέσω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και η πανδημία του covid-19 τους έφερε στα πρόθυρα του λουκέτου.

Η αύξηση του προϋπολογισμού των δανείων της ΕΑΤ για τα Δωδεκάνησα, κρίνεται επιβεβλημένη για την επιβίωση των μικρομεσαίων εποχικών και τουριστικών επιχειρήσεων που η σημερινή κατάσταση τις έχει οδηγήσει σε τραγικά οικονομικά αδιέξοδα. Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να μην καταρρεύσει η τοπική οικονομία και να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή που δοκιμάζεται ήδη σκληρά.

Με γνώμονα την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας και τη στήριξη της τοπικής μας οικονομίας, ζητάμε την παρέμβασή σας για την αύξηση του ποσού των χρηματοδοτήσεων που θα δοθούν προς το Νότιο Αιγαίο, για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του συνόλου των επιχειρήσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Η επιβεβαιωμένη πλέον μονοκαλλιέργεια του τουρισμού στη χώρα μας, απαιτεί δραστικές αποφάσεις. Στην περιοχή ευθύνης μας, τα περισσότερα νησιά έχουν ως μοναδική πηγή εισοδήματος τους επισκέπτες της καλοκαιρινής περιόδου η οποία φέτος είναι συρρικνωμένη και αβέβαιη. Ο χειμώνας που θα ακολουθήσει, θα μας φέρει όλους αντιμέτωπους με νέα δεδομένα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως επιχειρηματίες, ως πολίτες, ως νησιώτες, ως κοινωνία.

Κύριοι Υπουργοί,

Αν κάτι έχουμε να διδαχθούμε από την υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση, είναι η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας, της συνέργειας και της ευελιξίας.

Θεωρούμε την παρέμβασή σας βέβαιη και άμεση, αντιλαμβανόμενοι τη σοβαρότητα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας και η κοινωνία μας.

Με εκτίμηση

Για το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου

Γιάννης Πάππου

Για το Οικονομικό Επιμελητήριο – τμήμα Δωδεκανήσου

Πρόεδρος Κωνσταντίνος Ζωγραφίδης Πρόεδρος

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου