Αθλητικά

Τα μεγάλα θέματα για τη Basket League!

Η θέσπιση κριτηρίων για τη συμμετοχή σε ένα πρωτάθλημα είναι κάτι αυτονόητο στις περισσότερες χώρες, αλλά ζητούμενο στην Ελλάδα. Ας είναι… Έστω και αργά, συζητήθηκαν μέτρα τα οποία μπορούν να συμβάλλουν σε μία καλύτερη Basket League. Αν υπάρχει ένα ερωτηματικό, είναι το timing. Γιατί η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή πλέει σε αχαρτογράφητα νερά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Κοντολογίς, ουδείς γνωρίζει πού θα κατασταλάξει η οικονομική κρίση και η ζημιά που θα υποστεί όλο το φάσμα της κοινωνίας. Φυσικά και ο αθλητισμός.
Παρόλα αυτά, όσα συζητήθηκαν για το οικονομικό κομμάτι δεν είναι υπερβολικά. Το μίνιμουμ ενός προϋπολογισμού 800.000 ευρώ μπορεί να φαίνεται μεγάλο, όμως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η λέξη «μπάτζετ» έχει άλλη έννοια απ’ αυτήν που της έχουμε δώσει στην Ελλάδα: Δεν αφορά μόνο στις αμοιβές παικτών – προπονητών, αλλά σε όλη τη λειτουργία της ομάδας: Ταξίδια, λειτουργικά έξοδα, τέλεση αγώνων και το κυριότερο, εφορία. Ένας προϋπολογισμός 800.000 ευρώ «προϋποθέτει» αγωνιστικό μπάτζετ 350.000 ευρώ και κάπου εκεί θα κινηθούν έτσι κι αλλιώς οι περισσότερες ομάδες, με δεδομένη την κρίση από την πανδημία αλλά και παράλληλα την πτώση των κασέ.
Το έτερο οικονομικό μέτρο είναι ουσιαστικά η «ύπαρξη» 200.000 ευρώ. Τα 60.000 έτσι κι αλλιώς είναι κατατεθειμένα, ως εγγυητική, και οι ΚΑΕ καλούνται να βάλουν «στον κουμπαρά» άλλα 140.000, τα οποία θα πάρουν πίσω στο τέλος του 2020 εφόσον είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Ιδιαίτερα σημαντική, αν μπορεί φυσικά να προχωρήσει, είναι η πρόταση που κατέθεσε ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ ΑΕΚ, Μάκης Αγγελόπουλος, για δανειοδότηση του 25% του τζίρου – μπάτζετ της φετινής σεζόν. Ειδικά από τη στιγμή που όπως αναφέρθηκε, ουδείς γνωρίζει ακόμη επακριβώς τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.
Ένα ερωτηματικό επίσης είναι η πρόθεση τιμωρίας των ομάδων που θα χρωστούν στους παίκτες κατά τη διάρκεια της σεζόν. Όταν η μοναδική ομάδα (κατά τοποθέτηση του ΠΣΑΚ) που είναι απόλυτα συνεπής ως τώρα είναι το Ρέθυμνο, δε φαίνεται ορατό πλαίσιο για τις συγκεκριμένες τιμωρίες.
Καλά όλα αυτά. Και απαραίτητα. Όμως δεν είναι μόνο το οικονομικό κομμάτι που «πονάει» την Basket League. Αλίμονο αν μπουν σε δεύτερο πλάνο σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην προώθηση του προϊόντος και κατ’ επέκταση στην αύξηση του ενδιαφέροντος του κόσμου. Ποια είναι αυτά;
1.Το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν οι αγώνες χωρίς κόσμο
Δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι Ισπανία για να έχουν οι ομάδες το 80% των εσόδων τους από χορηγίες και μάρκετινγκ. Τα εισιτήρια, αγώνων και διαρκείας, είναι ένα πολύ σημαντικό έσοδο για πολλές από τις ΚΑΕ. Αν γίνει το 1/3 της σεζόν χωρίς κόσμο, τορπιλίζεται η όποια προσπάθεια φαίνεται να ξεκινά για οικονομικό συμμάζεμα της λίγκας. Μία πρόταση που συζητήθηκε είναι να ξεκινήσει η χρονιά κανονικά τον Οκτώβριο, με ένα 40% πληρότητας σε κάθε γήπεδο. Κι αυτό πλήγμα θα είναι, ωστόσο οι ομάδες θα μπορούν να έχουν έσοδα από νωρίς, μέσω και των εισιτηρίων διαρκείας. Ειδάλλως, μόνο υπερβολή δεν είναι να μετατεθεί το τζάμπολ της Basket League, αφού η μη ύπαρξη κόσμου στις κερκίδες βάζει βόμβα στα θεμέλια της προσπάθειας πολλών ομάδων για να φανούν συνεπείς και δη στα νέα μέτρα. Εκτός αν προχωρήσει το θέμα της δανειοδότησης από το κράτος…
2.Το τηλεοπτικό ζήτημα
Κακά τα ψέματα, τα τελευταία χρόνια τα τηλεοπτικά δικαιώματα παίρνει η ΕΡΤ και λόγω πολιτικών παρεμβάσεων, ώστε να μη μείνει άστεγη η Basket League. Αυτό φαίνεται και από τα ελάχιστα χρήματα που παίρνουν οι ομάδες. Σε ένα πρωτάθλημα χωρίς Ολυμπιακό και με τους Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, να «στεγάζονται» στην Cosmote TV, είναι εύλογο ότι δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για ικανοποιητική πώληση των δικαιωμάτων. Πόσω μάλλον αν αυξηθούν οι ομάδες και μειωθεί ακόμα περισσότερο το ποσό που δικαιούται η καθεμία.
Μία καλή αρχή θα ήταν να μπουν όλες οι ομάδες στο ίδιο «τραπέζι», κάτι που προϋποθέτει να μη συνεχίσουν ΠΑΟ και ΑΕΚ στο συνδρομητικό κανάλι. Είναι εύλογο ότι αν δεν υπάρξει «φως» στο τηλεοπτικό ζήτημα, το… σκοτάδι στην Basket League θα πυκνώσει.
3.Το στοίχημα
Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει έντονα την Basket League, στη φετινή σεζόν. Όσα έγιναν θορύβησαν άπαντες και ο ορισμός εταιρίας που θα ελέγχει σχετικά κρούσματα, όπως γίνεται στη Superleague, μοιάζει με μονόδρομο.
4.Το θέμα των γηπέδων
Μπορεί να είναι ένα ζήτημα που φαίνεται να μπαίνει στην άκρη προς το παρόν, όμως δεν παύει να είναι κομβικής σημασίας για την προώθηση του μπάσκετ. Εφόσον μιλάμε για κριτήρια που θα βοηθήσουν το άθλημα, δεν είναι δυνατόν να μένει εκτός κάδρου αυτό των γηπέδων. Ένα μίνιμουμ χωρητικότητας είναι απόλυτα λογικό, όμως στο τραπέζι πέφτει και το θέμα της πληρότητας. Ποιο το νόημα να υπάρχει γήπεδο 2.000 θέσεων με 100-200 φιλάθλους σε κάθε αγώνα; Όπως σωστά ορίζονται οικονομικά κριτήρια, έτσι θα πρέπει να οριστούν και κριτήρια που έχουν να κάνουν με την εν γένει εικόνα του προϊόντος.
5.Η εμπορικότητα
Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν ομάδες με όνομα και ιστορία που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, κυρίως λόγω των χρεών του παρελθόντος. Ο Άρης είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Είναι δεδομένο ότι αυτές οι ομάδες στριμώχνονται περισσότερο με τα νέα μέτρα. Όπως, λοιπόν, άπαντες περιμένουν από τις ομάδες να είναι συνεπείς, έτσι πρέπει να επιβραβεύουν και τα θετικά τους. Όπως η εμπορικότητα. Σημείωση: Δεν πέρασε πολύς καιρός από τη μέρα που η πλειοψηφία των ΚΑΕ αρνήθηκε να μοιραστεί το τηλεοπτικό αναλόγως με την εμπορικότητα των ομάδων…
6.Η τήρηση των νόμων
Ένα κομβικής σημασίας ζήτημα είναι να τηρούνται οι υπάρχοντες νόμοι και να μη γίνονται… λάστιχο, όπως συμβαίνει συνήθως στην Ελλάδα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μετοχικό καθεστώς και οι προβλεπόμενες αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου. Ή ένας πιο ενδελεχής έλεγχος στις περιβόητες συμπράξεις των ΚΑΕ για να παραμείνουν κάποιες ομάδες στην Basket League.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ
Ένα εύλογο ερώτημα που θα θέσει κάποιος είναι το εξής: «Αν γίνουν όλα τα παραπάνω, πόσες ομάδες θα μπορέσουν να αγωνιστούν στο νέο πρωτάθλημα;». Μία πολύ σωστή και καίρια ερώτηση. Αρχικά, λοιπόν, ας περιμένουμε να δούμε τι από τα παραπάνω θα ψηφιστεί (στην παρούσα φάση αποτελούν προτάσεις κι όχι αποφάσεις) και στη συνέχεια πόσο… θα εφαρμοστούν στο ακέραιο, ή θα υπάρξει… ελαστικότητα, αν για παράδειγμα ο αριθμός των ομάδων που ανταπεξέρχονται είναι μονοψήφιος! Όπως γίνεται κατανοητό, το πέπλο μυστηρίου πάνω από τον ουρανό της Basket League παραμένει. Το δεδομένο στην παρούσα φάση είναι ότι μπαίνουν 16 ομάδες στην εκκίνηση, όμως ρεαλιστικά ο στόχος είναι να παραμείνουν 14 οι ΚΑΕ που θα συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα. Μένει να φανεί αν θα δούμε και… μονό αριθμό ομάδων, μετά τη σεζόν 2011-12 (basketplus.gr)

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου