Να ψηφίσει την παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” για να έχει ο λαός της Ρόδου μέσα στο δημοτικό συμβούλιο αυτιά, μάτια και στόμα και για να δυναμώσουν οι δικοί του αγώνες ζητά σε συνέντευξη του στην “δημοκρατική” ο επικεφαλής της παράταξης κ. Τάκης Πότσος.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
• Είστε επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ρόδου της παράταξης που στηρίζεται από το ΚΚΕ. Δεν νομίζετε ότι σε τοπικό επίπεδο πρέπει να αφήσουμε πίσω τις κομματικές διαφορές και να ενωθούν όλοι για το καλό του τόπου όπως λένε άλλοι υποψήφιοι;
Το τι λένε οι υποψήφιοι των άλλων παρατάξεων για να θολώσουν, προεκλογικά τα νερά δεν περιγράφεται. Όλοι γνωρίζουν τον πολιτικό φορέα κάθε υποψήφιου. Μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να διαπιστώσει και ο πιο δύσπιστος πόσο κάλπικες είναι οι “διαχωριστικές γραμμές” ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αποτελούν τα ψηφοδέλτια που έχουν συγκροτήσει ενόψει των εκλογών της 26ης Μάη οι παραπάνω δυνάμεις. Στελέχη πρωτοκλασάτα της ΝΔ σε συνδυασμούς που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το αντίστροφο. Όσο για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στον ένα συνδυασμό και στον άλλο και στον τρίτο. Παραμέρισαν τις διαφορές τους για να σώσουν τον τόπο (!!), ισχυρίζονται και γελούν και οι πέτρες. Η αλήθεια είναι ότι οι μόνες διαφορές που έχουν είναι ότι υπηρετούν διαφορετικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Άλλος με τους μεγαλοξενοδόχους, άλλος με τους μεγαλοεργολάβους και όλοι μαζί με το μεγάλο κεφάλαιο, με τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Και όλοι μαζί επίσης για το ξεζούμισμα της λαϊκής οικογένειας και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Άλλωστε, βάση για κάτι τέτοιο υπάρχει και ακούει στο όνομα «επιχειρηματική λειτουργία των δήμων», υλοποίηση σε τοπικό επίπεδο της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ, εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονίων, μέσω της εφαρμογής των αναδιαρθρώσεων του “Καλλικράτη”, του “Κλεισθένη” κ.ο.κ.
Τα παραδείγματα συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ και σε τοπικό επίπεδο, είναι πολύ χαρακτηριστικά και, εκτός όλων των άλλων, κατεδαφίζουν και ό,τι έχει μείνει όρθιο από το χάρβαλο που ονομάζει “προοδευτική συμμαχία” κόντρα στο “παλιό”, τη “δεξιά” κ.ο.κ.
Σε όλη την προεκλογική περίοδο έχετε πει πολλές φορές ότι στις τριπλές εκλογές της Κυριακής το κριτήριο ψήφου σε όλες τις κάλπες πρέπει να είναι ενιαίο. Τι εννοείτε με αυτό;
Η πολιτική που αποφασίζεται στην ΕΕ και εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη της (νομοθετώντας οι κυβερνήσεις και εφαρμόζοντας οι Δήμοι και οι Περιφέρειες) είναι ενιαία και αφορά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την προώθηση των επενδύσεων και την κερδοφορία των δικών της μονοπωλίων. Για τα δικά τους λοιπόν συμφέροντα σε όλα τα κράτη της ΕΕ καλπάζουν η εργολαβική εργασία, τα μίνι τζομπς, η μερική απασχόληση, χτυπιούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις, απογειώνεται η ανασφάλιστη εργασία, επιστρέφουν οι συνταξιούχοι στη δουλειά, περιορίζεται έως και καταργείται το δικαίωμα στην απεργία, είναι ατελείωτος ο κατάλογος των αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ. Αυτή η κατεύθυνση διαπερνά τα πάντα: Υγεία, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, Κοινωνική Ασφάλιση έως τα σκουπίδια και τους πλειστηριασμούς κ.ο.κ. Για τα ίδια πάλι συμφέροντα, η ΕΕ δεν επιλέγει έργα προστασίας της ζωής του λαού, όπως αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά κ.ά. γιατί δεν είναι ανταποδοτικά. Συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που λυμαίνονται τον πλούτο των λαών, τις πηγές ενέργειας, τους δρόμους μεταφοράς της. Επομένως, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, άνεργοι και αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να τιμωρήσουν τόσο στις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, τις αστικές πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την ΕΕ και εφαρμόζουν ή στηρίζουν αυτές τις πολιτικές, όσο και τα στελέχη τους στην Περιφέρεια και στους δήμους, που βάζουν πλάτη για το πέρασμά της. Να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που είναι η μόνη δύναμη που αποκάλυπτε επί χρόνια τον καταστροφικό χαρακτήρα της ΕΕ και των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων και ήταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού.
Και επειδή αυτή η πολιτική θα συνεχίζεται όσο δεν δυναμώνει το αντιπάλεμά της, επειδή θα τη βρουν μπροστά τους και τα παιδιά μας, επειδή τη ζωή των παιδιών μας δεν την βάζουμε στη ζυγαριά, δεν την παζαρεύουμε, ψηφίζουμε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στις Ευρωεκλογές, “Λαϊκή Συσπείρωση” στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
• Στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι νέοι σε ηλικία, μάλιστα πολλοί από αυτούς για πρώτη φορά συμμετέχουν σε τοπικό επίπεδο. Πιστεύετε ότι η ηλικία είναι κριτήριο ψήφου, περιμένετε να κερδίσετε από αυτό;
Η ηλικία από μόνη της δεν είναι το πιο ασφαλές κριτήριο ψήφου. Ας σκεφτεί ο κόσμος ότι και τον Τσίπρα τον πλασάραν σαν τον νέο υποψήφιο που θα έφερνε νέο αέρα και όμως η ίδια η ζωή επιβεβαίωσε τα όσα προειδοποιούσαμε, ότι δηλαδή θα συνέχιζε την ίδια πολιτική των προηγούμενων.
Δεν είναι όμως τυχαίο ότι τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης τόσο στο Δήμο, όσο και στην Περιφέρεια έχουν μεγάλο ποσοστό νεολαίας. Μάλιστα το ένα τρίτο του ψηφοδελτίου μας στο Δήμο είναι υποψήφιοι έως 38 χρόνων, με τον πιο νέο να είναι μόλις 18. Και αυτοί όμως, είναι ήδη δοκιμασμένοι αγωνιστές που έχουν αναδειχτεί από το μαθητικό, φοιτητικό κίνημα, έχουν δώσει δείγματα γραφής μέσα στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, έχουν σταθεί μπροστάρηδες σε μικρούς και μεγάλους αγώνες όλο το προηγούμενο διάστημα. Γι’ αυτό άλλωστε συμπορεύονται με το ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση, με τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτιά μας ενισχύουν την δική τους φωνή, δηλώνουν καθαρά ότι η νέα γενιά δεν υποτάσσεται, δεν συμβιβάζεται, όπως κάποιοι προσπαθούν να την πείσουν, έχει ιδανικά και παλεύει γι’ αυτά.
• Εκλέγεστε από το 2006 σε όργανα της Τοπικής Διοίκησης, έχετε συγκεντρώσει πολύ πλούσια εμπειρία για τα προβλήματα του νησιού μας. Ποια είναι αυτά που ξεχωρίζετε, που θεωρείτε ότι πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν;
Για εμάς η πόλη και κάθε χωριό είναι οι άνθρωποί τους, δεν κουραζόμαστε να το λέμε και οι ανάγκες τους είναι που πρέπει να μπουν μπροστά. Τα προβλήματα που ιεραρχούμε εμείς είναι αυτά που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, τα νέα ζευγάρια, η νεολαία του νησιού. Σίγουρα από περιοχή σε περιοχή υπάρχουν και τα ιδιαίτερα προβλήματα, πχ το πρόβλημα της άρδευσης είναι πιο έντονο στις αγροτικές περιοχές του νησιού, αλλά σε γενικές γραμμές η λαϊκή οικογένεια αντιμετωπίζει τα ίδια πολύ βασικά και οξυμμένα προβλήματα. Το γεγονός ότι δεν πηγαίνουν όλα τα παιδιά σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, τα τροφεία, το ύψος των δημοτικών τελών, το ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν γίνει έλεγχοι για τη στατικότητα μιας σειράς κτηρίων που στεγάζουν από δημόσιες υπηρεσίες μέχρι τα σχολικά κτήρια, οι ελλείψεις σε υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας, οι ιδιωτικοποιήσεις ακόμα και στην καθαριότητα κλπ, τα ναρκωτικά και η ανεργία το μισό σχεδόν χρόνο είναι λίγα μόνο από αυτά, που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και μέχρι σήμερα οι δημοτικές αρχές που έχουν περάσει δεν τα αγγίζουν. Είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής, προτεραιοτήτων.
• Γιατί κάποιος να ψηφίσει τη “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΡΟΔΟΥ”;
Για να δυναμώσει η διεκδίκηση για λύσεις όλων των προβλημάτων που ανέφερα πριν. Για να έχει ο λαός της Ρόδου μέσα στο δημοτικό συμβούλιο αυτιά, μάτια και στόμα. Για να δυναμώσουν οι δικοί του αγώνες. Γιατί η ψήφος στη Λαϊκή Συσπείρωση την επόμενη μέρα δεν θα μεταλλαχθεί σε όπλο που θα στραφεί εναντίον του, θα παραμείνει αυτό ακριβώς που συζητάμε και σήμερα μαζί του, δηλαδή δύναμη οργάνωσης των λαϊκών αγώνων. Γιατί όποιος σήμερα νοιώθει προοδευτικός δεν χωράει σε ψεύτικα “μέτωπα” με όσους έχουν συμπορευτεί και με ακροδεξιούς ακόμα. Γιατί όποιος σήμερα νοιώθει αγανακτισμένος πρέπει να βρει τη δύναμη να συμπορευτεί με αυτούς που δεν διστάζουν να συγκρουστούν με την αντιλαϊκή πολιτική που τους έχει φέρει μέχρι εδώ. Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε και στη Ρόδο να στείλουμε μήνυμα ελπίδας και αντεπίθεσης για όσα δικαιούμαστε και μας έχουν πάρει. Και αυτό το μήνυμα θα δοθεί με 3 κόκκινα ψηφοδέλτια: της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ με το γαρύφαλλο σε Δήμο και Περιφέρεια του ΚΚΕ με το σφυροδρέπανο στις Ευρωεκλογές.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ