Συνεντεύξεις

Κατερίνα Γαβαλά: «Μόνον “εν τη ενώσει” βρίσκεται η ισχύς για τις λύσεις στα θέματα Υγείας των νησιών μας!»

Η κα Κατερίνα Γαβαλά*, είναι πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω. Την περασμένη Πέμπτη είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, με τον οποίο είχαν εκτενή συζήτηση για όλα τα θέματα δημόσιας υγείας στα νησιά και ειδικότερα στην Κω.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ‘δημοκρατική’ μιλάει για την κατάσταση της Υγείας στα νησιά μας, για την πρωτοβουλία των οκτώ Ιατρικών Συλλόγων Αιγαίου και τους προέδρους τους, για να διεκδικήσουν συντονισμένα και δυναμικά, οριστικές λύσεις για την στελέχωση των δομών υγείας και των νοσοκομείων στα νησιά αλλά και για την πρόταση (που βρίσκει πλέον πρόσφορο έδαφος) σχετικά με την δημιουργία μίας ΥΠΕ Νήσων –και όχι υπό την υφιστάμενη μορφή της, που είναι 2Η ΔΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου.
• Κυρία Γαβαλά, να ξεκινήσουμε από την συνάντηση που είχατε πρόσφατα με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο. Ποια θέματα συζητήθηκαν;
Ο σκοπός της συνάντησης, ήταν η ενημέρωση του περιφερειάρχη για τα θέματα Υγείας που αφορούν στην περιοχή ευθύνης του Ιατρικού Συλλόγου Κω, να τον ενημερώσουμε γενικότερα για το τι συμβαίνει ακριβώς στο Νοσοκομείο του νησιού αλλά και για τις προτάσεις των οκτώ Ιατρικών Συλλόγων του Αιγαίου (Βορείου και Νοτίου), σε σχέση με τα κίνητρα που θεωρούμε ότι είναι απαραίτητα για να μπορέσει να βελτιωθεί η κατάσταση της Υγείας, στα νησιά μας. Από εκεί και πέρα, να δούμε αν μπορούμε από κοινού, σε κάποιους τομείς, να συμφωνήσουμε και να προωθήσουμε κάποια θέματα (ο καθένας από την δική του πλευρά και με την δική του δικαιοδοσία) προκειμένου να έχουμε λύσεις πιο γρήγορα.
Γνωρίζετε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μπορεί να μην έχει αρμοδιότητα για τον χώρο της Υγείας στα νησιά, παρ όλα αυτά, είναι γνωστό ότι η διεισδυτικότητα του περιφερειάρχη είναι σημαντική και θεωρούμε ότι αν εκείνος σταθεί αρωγός, σε αυτά που μπορούμε να πράξουμε, τόσο οι λύσεις θα έρθουν πιο γρήγορα, όσο και η ποιότητα των παροχών Υγείας στα νησιά μας, να γίνει καλύτερη (και πιο γρήγορα) με διαφορετικό τρόπο.
• Μιλήστε μας για την πρωτοβουλία των οκτώ Ιατρικών Συλλόγων Αιγαίου. Τι περιλαμβάνει;
Εδώ και λίγους μήνες, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων, όλων των Νήσων Αιγαίου από την Λήμνο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Λέσβο, Σάμου -Χίου κ.λπ. Θεωρούμε ότι με αυτές τις συζητήσεις, προσπαθήσαμε να καταγράψουμε τα προβλήματα και μέσα από την εμπειρία που έχει ο καθένας στον δικό του χώρο ευθύνης, να βρούμε ποια θα είναι εκείνα τα κίνητρα και εκείνα τα σημεία που αλλάζοντάς τα, θα αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Υγεία στις νησιωτικές περιοχές.
Τα κίνητρα, τα χωρίσαμε σε τρεις μεγάλες ομάδες: α. διοικητικά κίνητρα, β. επιστημονικά κίνητρα και γ. οικονομικά κίνητρα. Αλλάζοντας αυτούς τους τρεις τομείς, με πολύ συγκροτημένο και συγκεκριμένο τρόπο, με μια ολιστική άποψη πάνω σε όλα αυτά, θεωρούμε ότι θα μπορούσε η ‘επόμενη μέρα’ στον χώρο της Υγείας, να είναι καλύτερη για τους νησιώτες.
Ένα από τα σημεία –που βρήκε σύμφωνο και τον περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο- είναι ο διαχωρισμός της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων (στην οποία ανήκουν και τα Δωδεκάνησα) σε μία Υγειονομική Περιφέρεια Αιγαίου –αποκλειστικά και μόνον. Η νυν ΔΥΠΕ, έχει μια πολύ διαφορετική, πολιτική και οικονομική αντιμετώπιση από το Υπουργείο.
Οι οκτώ πρόεδροι (και φυσικά οι Ιατρικοί μας Σύλλογοι) συμφωνούμε ότι μόνον ‘εν τη ενώσει’ βρίσκεται η ισχύς κι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι μόνον εάν όλοι υπογραμμίσουμε αυτές που μπορεί να είναι οι λύσεις –τόσο προς το Υπουργείο, όσο και προς τις Αυτοδιοικήσεις Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού- προσπαθώντας να βρούμε συμμάχους και συνοδοιπόρους, θα μπορέσουμε να δούμε κάτι διαφορετικό στο επόμενο χρονικό διάστημα.
• Να μείνουμε λίγο στα κίνητρα. Τελικά, τι είναι αυτό που ζητούν οι γιατροί για να έρθουν στα νησιά μας;
Θα σας έλεγα ότι οι γιατροί, δεν ζητούν κάτι. Πολλοί όμως γιατροί, δεν λαμβάνουν καν υπόψη τους τα νησιά. Κι αυτό γιατί γνωρίζουν πως πέρα από το υψηλό κόστος ζωής το οποίο υπάρχει (ειδικά στα πολύ τουριστικά νησιά), την έλλειψη εύρεσης στέγης, υπάρχει ένα επιστημονικό… ‘φρένο’. Η αλήθεια είναι πως πολλοί από τους συναδέλφους μας που επιλέγουν να έρθουν στα νησιά, δυσκολεύονται να εξελιχθούν και συχνά δεν προχωρούν. Αυτό, είναι ένα αντικίνητρο. Οπότε, αυτή την στιγμή, εμείς προσπαθούμε να βρούμε τι είναι αυτό που θα κάνει τα νησιά μας πιο ελκυστικά, σε ανθρώπους με ένα υψηλό ‘ειδικό βάρος’ σε ό,τι αφορά στο επιστημονικό κομμάτι. Καταλαβαίνετε ότι εμείς, ως κάτοικοι των νησιών, ως νησιώτες, θα θέλαμε το επίπεδο της υγείας, να είναι πολύ υψηλό. Δεν θα θέλαμε κάποιος, να επιλέξει τα νησιά, επειδή δεν έχει πουθενά αλλού να πάει. Συνεπώς, πρέπει να λειτουργήσουμε με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσουμε, όχι μόνον ένα τουριστικά ελκυστικό περιβάλλον για τους ανθρώπους που έρχονται κι επισκέπτονται τα νησιά μας επειδή τα επιλέγουν ως τουριστικούς προορισμούς, αλλά και ένα ελκυστικό περιβάλλον, για κείνους που θέλουν να έρθουν να εργαστούν στα νησιά μας. Ξεκινήσαμε με αυτόν τον προβληματισμό και θεωρήσαμε ότι με είκοσι δύο (22) σημεία, ολοκληρώσαμε μια πρόταση, την καταθέσαμε στον υπουργό κι ευελπιστούμε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υιοθετηθούν κάποιες από τις προτάσεις. Προφανώς και δεν έχουμε πρόθεση να μείνουμε άπραγοι! Θα είμαστε σε μια διαδικασία πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση και γι’ αυτό, θεώρησα προσωπικά απαραίτητο να ενημερώσω τον περιφερειάρχη (και τις προσεχείς ημέρες τους άλλους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) γι’ αυτό.
Βέβαια, να συμπληρώσω ότι μεγάλο ρόλο για την επίσκεψή μου αυτές τις μέρες, έπαιξε το γεγονός πως βλέπουμε μια στασιμότητα σε ό,τι αφορά στο νέο νοσοκομείο της Κω –κάτι που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός πριν από ένα περίπου χρόνο. Γνωρίζουμε πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχει φροντίσει για μια μεγάλη οικονομική ενίσχυση του σχεδίου αυτού αλλά ήθελα να μάθω αν συνεχίζεται το ενδιαφέρον και αν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, είναι πράγματι τόσο μεγάλα για τα οποία δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη. Θα δούμε πώς θα προχωρήσει η συζήτηση και για το νέο νοσοκομείο Κω. Πάντως, ο περιφερειάρχης επανέλαβε την αταλάντευτη δέσμευσή του να χρηματοδοτήσει, με την κάλυψη της δημόσιας συμμετοχής του έργου με πρόγραμμα ΣΔΙΤ.
• Είναι γεγονός πως τα νοσοκομεία και οι δομές Υγείας στα νησιά μας, είναι υποστελεχωμένα κι έχουν πολλά προβλήματα. πολλές φορές βγαίνουν στη δημοσιότητα οι κακές ειδήσεις και δεν προβάλλονται οι πραγματικές προσπάθειες.
Θα έλεγα ότι υπάρχουν καλές ειδήσεις και είναι περισσότερες από τις κακές! Και είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο, συνεχίζουμε να είμαστε λειτουργικοί ως κάτοικοι των νησιών μας. Δεν θα ήθελα να υποτιμήσω την δουλειά που κάνουν οι συνάδελφοι γιατροί στις δομές Υγείας των νησιών. Θα έλεγα ότι πραγματικά ξεπερνούν κάθε προσδοκία και μάλιστα, ακριβώς, στις υποστελεχωμένες δομές, οι άνθρωποι αυτοί χαρακτηρίζονται ως ‘ήρωες’ (επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό). Προφανώς χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο προσωπικό να έρθει να δουλέψει, προφανώς χρειαζόμαστε μια διαφορετική αντιμετώπιση, αλλά ΔΕΝ κινδυνεύει κανένας αφού το φιλότιμο των γιατρών που συνεχίζουν και λειτουργούν, είναι πάντα πολύ υψηλό!
• Τα απογευματινά χειρουργεία, μπορούν κατά την γνώμη σας να λειτουργήσουν στα νοσοκομεία των νησιών μας;
Πάρα πολύ δύσκολο αυτό. Δεν έχουμε τόσο πολύ προσωπικό. Για να μπορέσουμε να κάνουμε απογευματινά χειρουργεία, θα έπρεπε να έχουμε πολύ προσωπικό στις κανονικές βάρδιες. Τα πράγματα στα χειρουργεία μας δεν λειτουργούν έτσι, οπότε αν δεν καλυφθεί το προσωπικό είναι πάρα πολύ δύσκολο να λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία.
*Η Κατερίνα Γαβαλά, είναι χειρουργός οφθαλμίατρος, δ/τρια ΕΣΥ – πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κω – αντιπρ. ΣΝΙ –αναπληρώτρια γραμματέας Τομέα Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου