Ειδήσεις

Αναλυτική ενημέρωση για το χωροταξικό του τουρισμού στο περιφερειακό συμβούλιο

Τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της πρώην ΔΕΥΑΙ που απολύθηκαν πρόσφατα εξέφρασαν με ψήφισμά τους χθες τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.

Το ψήφισμα, όπως δήλωσε στη «δ», η πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ. Α. Μπαφίτη εγκρίθηκε ομόφωνα.
Στην ουσία με το ψήφισμα καλούνται οι βουλευτές να πράξουν τα δέοντα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προσλάβει κοινωνικές διαστάσεις.
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου συμμετείχαν ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Συρμαλένιος, ο δήμαρχος Σύρου κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ο δήμαρχος Μυκόνου κ. Γρυπάρης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος.

Στη συνεδρίαση έγινε από τον περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη ενημέρωση για την υπό εκπόνηση μελέτη «Αξιολόγησης Αναθεώρησης και εξειδίκευσης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».
«Επισημάνθηκε πως είναι απαραίτητη η συνεργασία των δήμων και των υπολοίπων φορέων για να γίνει σωστά ο σχεδιασμός και να αποτυπωθεί πλήρως η εικόνα για το Νότιο Αιγαίο.

Τονίστηκε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του κτηματολογίου καθώς η σωστή του λειτουργία θα βοηθούσε για την οριοθέτηση του αιγιαλού και της παραλίας και τον χαρακτηρισμό των περιοχών ως δασικών και τον καθορισμό των χρήσεων γης. Αυτό θα επηρέαζε τις αντικειμενικές αξίες των περισσοτέρων περιοχών της Περιφέρειας», τόνισε η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Α. Μπαφίτη και πρόσθεσε πως η διαδικασία στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθυστέρησε εξαιτίας των δικαστικών εμπλοκών.

«Έχουμε καθυστερήσει σχεδόν δύο χρόνια. Δημιουργήθηκαν θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως δεν πρέπει να μπαίνουν στην ίδια κλίμακα όλα τα νησιά», τόνισε η κ. Μπαφίτη.

Αποφασίστηκε να σταλούν ερωτηματολόγια στους ΟΤΑ και σε όλους τους αρμόδιους φορείς και τους περιφερειακούς συμβούλους προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους για το χωροταξικό σχέδιο.

«Το αρμόδιο υπουργείο κάλεσε τους πάντες να μην αδιαφορήσουν αλλά να είναι συνεπείς και να καταθέσουν τις απόψεις τους», τόνισε η κ. Μπαφίτη και πρόσθεσε πως στη συνεδρίαση εγκρίθηκαν αρκετές προγραμματικές συμβάσεις για τη Ρόδο και άλλα νησιά της Περιφέρειας. Στις προγραμματικές συμβάσεις αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της παράταξης Νέα Εποχή κ. Χ. Κόκκινος που κατηγόρησε και για αυτό την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Σημειώνεται πως έγινε ενημέρωση από αρμόδιους της μελετητικής εταιρείας, οι οποίοι τόνισαν πως ο χωροταξικός σχεδιασμός έχει προληπτικό χαρακτήρα ενώ συμβάλλει στην καταγραφή των επιμέρους προτάσεων για τον κάθε τόπο στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού που έχει κατεύθυνση την ανάπτυξη και τη συνοχή.

Μεταξύ άλλων στις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων σημειώθηκε από τη μία πλευρά πως ο χωροταξικός σχεδιασμός αποτελεί το “Α και το Ω” για την ανάπτυξη των νησιών, ενώ στον αντίποδα παρουσιάσθηκαν και θέσεις που υποστήριξαν ότι ο εν λόγω σχεδιασμός έρχεται να φέρει εις πέρας την πολιτική που εφαρμόζεται υπό τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνεδρίαση έγινε ενημέρωση μετά από αίτημα της επικεφαλής της παρατάξεως «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Λ. Καφαντάρη για την ίδρυση και λειτουργία μονάδας του ΚΕΘΕΑ.
Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο αναφέρονται αναλυτικά τα ακόλουθα:

«Τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους της πρώην ΔΕΥΑΙ εξέφρασε το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου. Με το ψήφισμά του αυτό το περιφερειακό συμβούλιο καλεί την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Περιφέρειας να πάρει τη νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την απόλυση των 61 εργαζόμενων της πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού. Καλεί την κυβέρνηση να αποδεχθεί την νομοθετική ρύθμιση».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου