Τοπικές Ειδήσεις

Στέλιος Καραταπάνης: Προσοχή σε ιώσεις και κορωνοϊό

Την προσοχή των πολιτών με σημείο αιχμής τον πληθυσμό άνω των 60 ετών αλλά και τα μικρά παιδιά, για τον κίνδυνο μολύνσεων –κυρίως από τις ιώσεις, της γρίπης, αλλά και του κορωνοϊού, που δεν έχει υποχωρήσει εντελώς- επέστησε χτες, σε δηλώσεις του ο κ. Στέλιος Καραταπάνης, διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας.
«Είναι γεγονός πως η εποχή της έξαρσης της γρίπης, μεταφέρθηκε νωρίτερα (τουλάχιστον από τα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη) από ό,τι περιμέναμε. Ταυτόχρονα, παρατηρείται έξαρση των ιώσεων και λοιμώξεων του αναπνευστικού. Σε κάποια άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, οι λοιμώξεις αυτές μπορεί να επιβαρύνουν σοβαρά τον οργανισμό και την κατάσταση του ασθενή, με πνευμονίες κ.λπ. Δυστυχώς, αυτή την εποχή που διανύουμε, υπάρχει μια… πανσπερμία από τέτοιες ιώσεις. Την ίδια ώρα, ο κορωνοϊός παραμένει σε σταθερά επίπεδα –ευτυχώς δεν έχει ανοδική πορεία, αλλά επιμένει να μολύνει την κοινότητα. Δεν μας έχει ξεχάσει! Όλες οι λοιμώξεις μαζί, πιέζουν το σύστημα», τόνισε ο κ. Καραταπάνης.

Ο κ. Καραταπάνης, προέτρεψε τους συμπολίτες μας να σπεύσουν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, κυρίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, είναι άνω των 60 ετών και αντιμετωπίζουν προβλήματα του αναπνευστικού.
«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως επειδή χαλαρώσαμε αρκετά με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, δεν πρέπει να ξεχνάμε την χρήση της προστατευτικής μάσκας. Ειδικά όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους, όπου υπάρχουν πολλά άτομα, πρέπει να προφυλάσσουμε τον εαυτό μας. Με την κατάργηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού, οι περισσότεροι από εμάς, ξεχάσαμε κάθε προστατευτικό μέτρο», ανέφερε.
Είπε ακόμη, πως όσοι έχουν βεβαρημμένη υγεία, κινδυνεύουν και από την γρίπη, καθώς μπορεί μία λοίμωξη, αφενός να επιβαρύνει την κλινική κατάσταση του ασθενούς, αφετέρου να τον οδηγήσει μέχρι και στον θάνατο.
Σχολιάζοντας την εμφάνιση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, «Κράκεν» και «Όρθρος», τόνισε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιο απειλητικές:
«Η διεθνής επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί την εξέλιξη όλων των μεταλλάξεων. Μέχρι στιγμής, οι νέες μεταλλάξεις μπορεί να είναι περισσότερο μεταδοτικές, αλλά δεν υπάχουν ενδείξεις ότι είναι πιο απειλητικές σε σχέση με την μετάλλαξη ‘Όμικρον’ που ακόμη κυριαρχεί στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Οι μεταλλάξεις δεν πρόκειται να τελειώσουν. Το θετικό στοιχείο είναι ότι ο κορωνοϊός έχει πάρει πλέον πιο ήπια μορφή με συνέπεια να έχουν ‘αναπνεύσει’ το σύστημα και οι άνθρωποι. Βέβαια, υπάρχουν κάποιες περιοχές, οι οποίες επιβαρύνονται κατά καιρούς (όπως η Κίνα κ.λπ.). Στην Ρόδο πάντως, δεν έχουν εμφανιστεί αυτές οι μεταλλάξεις. Να είμαστε πάντως όλοι σε ετοιμότητα και σε εγρήγορση γιατί δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό».
Είπε ακόμη πως συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο ‘Novavax’ στην Ρόδο αλλά με μικρή ανταπόκριση.
Ωστόσο, όσοι έχουν κάνει όλα τα εμβόλια, καλό είναι μετά την παρέλευση του εξαμήνου, να εμβολιαστούν και πάλι καθώς ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι, έχουν νοσήσει.
«Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός, μπορεί να προσβάλει όλο το σύστημα του ανθρώπου γι’ αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Πολλοί απειλούνται από το σύνδρομο Long Covid ή έχουν άμεσο κίνδυνο να προσβληθούν από εγκεφαλικό», ανέφερε.
Προς το παρόν, το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου δέχεται αρκετά περιστατικά λοιμώξεων από ιώσεις και γρίπη, παρά από κορωνοϊό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου