ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ακάρ επαναφέρει το casus belli για τα 12 μίλια

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Ακάρ

Ο υπουρ­γός Αμυνας της Τουρ­κίας Χου­λουσί Ακάρ προ­σπά­θησε να απα­ξιώ­σει το εξο­πλι­στικό πρό­γραμμα της Ελλάδας, όπως και την άφιξη των γαλ­λι­κών μαχη­τι­κών στην αερο­πο­ρική βάση της Τανά­γρας, κάνο­ντας αναφορά στην απειλή του casus belli σε περί­πτωση που η Ελλάδα επε­κτεί­νει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο.

Σε συνέ­ντευξή του στην εφη­με­ρίδα Milliyet ο κ. Ακάρ δήλωσε ότι «νομί­ζουν ότι έχουν κερ­δί­σει κάτι αγο­ρά­ζο­ντας έξι μετα­χει­ρι­σμένα αερο­πλάνα. Τα όπλα που αγό­ρα­σαν είναι πάρα πολλά για κανο­νική άμυνα, πολύ λίγα για την Τουρκία. Συνε­χί­ζουν να προ­χω­ρούν σε αξιώ­σεις που ξεπερ­νούν το μπόι τους». Ο κ. Ακάρ ισχυ­ρί­στηκε πως η Ελλάδα κάνει αυτή την προ­σπά­θεια με την προ­τροπή άλλων χωρών, υπο­στή­ριξε πως η οικο­νο­μική κατά­σταση της χώρας είναι γνωστή και τόνισε ότι «οι εξο­πλι­στι­κές προ­σπά­θειες της Ελλάδας είναι μια εξαι­ρε­τικά κατα­στρο­φική, προ­κλη­τική αντί­ληψη και προ­σέγ­γιση όσον αφορά τις σχέσεις των δύο συμ­μά­χων. Αυτό που συμ­βαί­νει είναι εις βάρος της ευη­με­ρίας του ελλη­νι­κού λαού».

Ο υπουρ­γός Αμυνας της Τουρ­κίας υπο­στή­ριξε πως η χώρα του δεν έχει καμία δράση αλλά ούτε και επε­κτα­τι­κές βλέψεις ενα­ντίον της Ελλάδας και θεωρεί πως είναι παρά­λο­γες οι κατη­γο­ρίες που ανα­φέ­ρουν ότι η Τουρκία είναι επι­θε­τική. «Αυτή η στάση είναι κάτι σαν να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοι­κο­κύ­ρης. Η Ελλάδα έχει τρι­πλα­σια­στεί από το 1832. Αυτή τη στιγμή τα νησιά είναι σε από­σταση ανα­πνοής από την Τουρκία, ας ρωτή­σουμε ποιος είναι επε­κτα­τι­κός».

Ο κ. Ακάρ φρό­ντισε να υπεν­θυ­μί­σει το casus belli ενα­ντίον της Ελλάδας υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι «ενήρ­γη­σαν ενάντια σε όλες τις συμ­φω­νίες, ιδιαί­τερα στη Λωζάννη, και στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­σαν τα νησιά κατά παρά­βαση της συμ­φω­νίας. Τώρα λένε 12 μίλια; Είναι απο­δε­κτό αυτό; Το 1995, η τουρ­κική εθνο­συ­νέ­λευση εξου­σιο­δό­τησε την κυβέρ­νηση να λάβει κάθε είδους μέτρα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των στρα­τιω­τι­κών. Δεν θέλουμε ένταση». Δήλωσε επίσης πως η Τουρκία δεν απειλεί την Ελλάδα, αλλά τόνισε πως υπε­ρα­σπί­ζε­ται τα δικαιώ­ματά της και κάλεσε την Αθήνα για τέταρτη συνά­ντηση για Μέτρα Οικο­δό­μη­σης Εμπι­στο­σύ­νης στην Αγκυρα.

Eν τω μεταξύ, ο εκπρό­σω­πος του ΑΚP Ομέρ Τσελίκ δήλωσε πως η Ε.Ε.  στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο δεν πρέπει να περι­μέ­νει καμία υπο­χώ­ρηση από την Τουρκία, ούτε από την «ΤΔΒΚ», και τόνισε ότι «η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσό­γειο, δηλαδή στη “Γαλάζια Πατρίδα” μας, έδειξε την απο­φα­σι­στι­κό­τητά της, ενώ είναι ξεκά­θαρη η θέση μας. Δεν θα αλλά­ξουμε στάση στο θέμα αυτό».

Πηγή kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.