Ειδήσεις

Απερίγραπτη συγκίνηση για το θάνατο του Τάσου Καραμάριου – Εγινε η κηδεία του στην Ιαλυσό με την παρουσία πλήθους κόσμου

Σε βαριά ατμόσφαιρα πένθους και βαθύτατης συγκίνησης έγινε το μεσημέρι στην Ιαλυσό η κηδεία του πρώην βουλευτή Δωδεκανήσου Τάσου Καραμάριου.
Ο Τάσος Καραμάριος υπήρξε ένας ακούραστος και αυθεντικός αγωνιστής της δημοκρατίας και εργάστηκε για την πρόοδο και την ευημερία των νησιωτών με συνέπεια, αφοσίωση και ήθος.
Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παρουσία της οικογένειάς του, παλιών συνεργατών του στον πολιτικό στίβο και στη δικηγορία, σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του τόπου από τον πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, των βουλευτών κ.κ. Μάνου Κόνσολα, Νεκτάριου Σαντορινιού, παλιών του συναδέλφων με τους οποίους έδωσε κοινούς αγώνες στον πολιτικό στίβο κ.κ. Γ. Παρασκευά, Βασίλη Χρύση, Τέλη Παυλίδη, Βασ. Παπανικόλα,  των τέως δημάρχων κ.κ. Γ. Γιαννόπουλου,  Δημ. Κρητικού, Μ. Παλλά και Χ. Χατζηευθυμίου.
Εκατοντάδες πολίτες έδωσαν το παρών και αποχαιρέτησαν το ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και μια από τις σημαντικότερες μορφές της πολιτικής ιστορίας της Δωδεκανήσου.
Η συνοδοιπόρος της ζωής του Ελένη, τα παιδιά του Λίλιαν και Μιράντα,  ο γαμπρός του Άκης Δημητριάδης, τα εγγόνια του και οι λοιποί συγγενείς του τον συνόδεψαν στην τελευταία του κατοικία.
Ο επικήδειος λόγος της κόρης του Λίλιαν, συγκίνησε το ακροατήριο. Μίλησε συγκεκριμένα για τα πρώτα του χρόνια στην πολιτική και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην πορεία της ζωής του.
«Η ζωή του δεν ήταν λιακάδα, ήταν μια ανηφόρα δύσκολη, την ανέβηκε όμως με φόρα, με πείσμα», τόνισε, κάνοντας μια αναδρομή στη ζωή του από τις σπουδές του στη νομική, μιλώντας για τους αγώνες που έδωσε με θάρρος και αγάπη για το καλό των Δωδεκανησίων.
Μια εβδομάδα πριν φύγει από τη ζωή ο Τάσος Καραμάριος, είπε στον εγγονό του Δημήτρη ότι αν δεν δώσει κάτι στην κοινωνία δεν θα είναι ολοκληρωμένος άνθρωπος και όπως τόνισε η κόρη του Λίλιαν, ήταν πάντα δότης καλού και αγαθού, χωρίς να περιμένει ευχαριστώ ή ανταποδοτικά τέλη.
Ευχαρίστησε τον κόσμο που έδωσε το παρών στην κηδεία και ευχαρίστησε τον πατέρα της για τις ανθρώπινες αξίες που δίδαξε στην οικογένειά του.
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στην πολιτική σταδιοδρομία του Τάσου Καραμάριου αλλά και στην πορεία του στη δικηγορία, τονίζοντας ότι υπήρξε μέντορας και δάσκαλος για τα περισσότερα πολιτικά στελέχη της Δωδεκανήσου.
Τον χαρακτήρισε «ασυμβίβαστο πατριώτη» και έκανε μια μικρή αναδρομή στη ζωή του, από τις δυσκολίες του στα παιδικά του χρόνια, την κατοχή μέχρι την συνδρομή του στους δημοκρατικούς αγώνες των Δωδεκανησίων στο Κοινοβούλιο. Από την θέσπιση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, το σπατόσημο, την στήριξη της ΚΑΪΡ, την συμβολή του για την απόδοση των λαϊκών κατοικιών στους Αγίους Αποστόλους, μέχρι τους αγώνες που έδωσε για την προστασία της περιουσίας των Δωδεκανησίων αλλά και το έργο του ως πρόεδρος σε οργανισμούς και ως νομικός σύμβουλος του Δήμου Ροδίων. Μίλησε επίσης για το συγγραφικό του έργο αλλά και για τις 6 εκλογικές διαδικασίες στις οποίες μετείχε στο Κοινοβούλιο.
«Είναι από τους λίγους βουλευτές που έδιναν σταθερά το παρών στις συνεδριάσεις της Βουλής, από αυτούς που ασκούσαν ουσιαστικό νομοθετικό έργο στη Βουλή και σαν έγκριτος νομικός ήταν εισηγητής σε πολλά νομοσχέδια. Δεν δελεάστηκε από τις καρέκλες και τα αξιώματα και δεν υπουργοποιήθηκε ποτέ παρά τη στενή σχέση και την φιλία του με τον εκάστοτε πρόεδρο της κυβερνήσεως. Είναι από εκείνους τους πολιτικούς που μπήκαν πλούσιοι στην πολιτική και αποχώρησαν φτωχότεροι».
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, μιλώντας εκ μέρους του περιφερειάρχη και των μελών του περιφερειακού συμβουλίου, εξήρε το έργο του Τάσου Καραμάριου, το όνομα του οποίου έχει γραφεί στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας.
«Πάντα προσιτός και ανθρώπινος, ένας ευπατρίδης της πολιτικής, που μόλις ξεκίνησε το ταξίδι του στην ιστορία και που κέρδισε με το ήθος, το χαμόγελο και την αγάπη του όλους τους Δωδεκανήσιους».
Εκ μέρους της κυβέρνησης επικήδειο εκφώνησε ο βουλευτής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, κάνοντας λόγο για ένα μεγάλο πολιτικό άνδρα που έδωσε μάχες για τη δημοκρατία και για τη δικαιοσύνη και πολλούς αγώνες στα μεγάλα ζητήματα των νησιών, τιμώντας το κοινοβουλευτικό του αξίωμα.
Την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας εκπροσώπησε στη νεκρώσιμο ακολουθία ο βουλευτής κ. Μ. Κόνσολας, τονίζοντας ότι ο Τάσος Καραμάριος είχε πολιτικούς αντιπάλους κι όχι εχθρούς και επισημαίνοντας ότι υπήρξε σεμνός μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, ακολουθώντας ένα σύστημα αξιών πρότυπο πολιτικής συμπεριφοράς.
«Πήρε ελάχιστα από την πολιτική και έδωσε πολλά χωρίς να αναζητά καρέκλες και αξιώματα» είπε ο κ. Κόνσολας, που προανήγγειλε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα διοργανώσει προσεχώς ημερίδα προς τιμήν του.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κ. Σαρρής, μίλησε για την πορεία του Τάσου Καραμάριου στη δικηγορία και τη συνδρομή του για τη βελτίωση των συνθηκών απονομής της δικαιοσύνης, εκφράζοντας εμμέσως και το παράπονό του για το ό,τι ενώ δρομολόγησε την μεταφορά των υπηρεσιών του δικαστικού μεγάρου στο παλαιό νοσοκομείο Ρόδου, το έργο ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί.
Επικήδειους εκφώνησαν επίσης η πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Νατάσα Βενετοκλή, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ρόδου κ. Ευάγγελος Μανδρακός, ο πρόεδρος των Lions Ρόδου κ. Παύλος Μπακίρης, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σορωνής κ. Αντώνης Σαββάκης,  ο συγγραφέας και λογοτέχνης κ. Σπύρος Κατσούρης και εκπρόσωπος από την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Καναδά.
Ο Τάσος Καραμάριος πέθανε στις 5 το πρωί της Τετάρτης, στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, όπου νοσηλευόταν από την περασμένη Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου (προηγουμένως νοσηλευόταν, για μεγάλο διάστημα στον «Ευαγγελισμό» των Αθηνών), σε ηλικία 80 ετών.
Ο Τάσος Καραμάριος άνηκε, κατά γενική ομολογία και παραδοχή, ακόμα και των αντιπάλων του, στην οικογένεια των μεγάλων πολιτικών της Δωδ/νήσου, με τεράστια προσφορά στον τόπο σε όλους σχεδόν τους τομείς και ήταν ένας εξ’ αυτών που πέτυχαν την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας. Είχε ακόμα τεράστια κοινωνική προσφορά, εργάστηκε πολύ για την πρόοδο του αθλητισμού και υπήρξε ακόμα ένας εκ των κορυφαίων νομικών.
Χθες εξέφρασαν τα συλληπητήριά τους οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, η Τοπική Επιτροπή Κω της ΝΔ, ο δήμαρχος Λέρου κ. Μ. Κόλλιας, ο πρ. δήμαρχος Ροδίων Χ. Χατζηευθυμίου και ο κ. Γ. Υψηλάντης, επικεφαλής της δημοτικής παρατάξεως ΔΟΠΟΑΝ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου