Ειδήσεις

Επίσκεψη του κ. Γ. Χατζημάρκου στο μουσουλμανικό σχολείο- ενημέρωση για τα έργα αναστήλωσης

Τα έργα αναστήλωσης του μουσουλμανικού σχολείου που βρίσκεται στην Μεσαιωνική Πόλη, απέναντι από το Καστέλλο, επισκέφθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με την αντιπρύτανη του ΕΜΠ κ. Τώνια Μοροπούλου.

Ο επιβλέπων αρχιτέκτονας του έργου κ. Γιώργος Ντέλλας και ο προϊστάμενος της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων κ. Γιώργος Καρυδάκης ενημέρωσαν τον Περιφερειάρχη για την πορεία των εργασιών αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου, ενώ εκφράστηκαν ορισμένες πρώτες σκέψεις για την χρήση του, μετά την αναστήλωση του.

Πρόθεση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου είναι το κτίριο, λόγω της ιστορικής και αρχιτεκτονικής του αξίας να αποτελέσει στο μέλλον κοιτίδα πολιτισμού για την Ρόδο, φιλοξενώντας ανάλογες δραστηριότητες.

Σημειωτέον ότι το κτίριο που ανήκει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι πιο γνωστό ως πρώην μουσουλμανικό σχολείο, το οποίο έπαψε να λειτουργεί εδώ και εβδομήντα χρόνια, όμως λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του, εξακολουθεί να αποτελεί κόσμημα για την περιοχή και αξιοθέατο για τους επισκέπτες.

Το νεοκλασικό αυτό σχολείο κτίστηκε αρχικά το 1876 πάνω στα ερείπια του κατεστραμμένου καθολικού ναού του Αγίου Ιωάννη του τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών της Ρόδου.

Καταστράφηκε από πυρκαγιά ή από σεισμό και ξαναχτίστηκε το 1898 ή το 1900 λειτούργησε ως σχολείο μέχρι το 1944.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου