Τοπικές Ειδήσεις

Μοναδική ευκαιρία για να μετατραπεί η Ρόδος σε κέντρο διεθνούς κινηματογράφου!

Μια μοναδική ευκαιρία για να αναδειχθεί η Ρόδος ως κέντρο διεθνούς κινηματογράφου, με την συνδρομή των τοπικών αρχών, βρίσκεται στα σκαριά με πρωτοβουλία του Giacomo Martini, κριτικού και ιστορικού κινηματογράφου, καλλιτεχνικού διευθυντή του Rete Cinema Basilicata της Ιταλίας, επιστημονικού συνεργάτη του Πανεπιστημίου της Bologna και ανιψιού του Χαλκίτη ήρωα Αλέξανδρου Διάκου!
Ο διάσημος Ιταλός ιστορικός και κριτικός κινηματογράφου, βρίσκεται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, περνώντας τις διακοπές του ανάμεσα στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Χάλκη (η μητέρα του ήταν αδελφή του ήρωα υπολοχαγού Αλεξάνδρου Διάκου που ήταν ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός που έπεσε μαχόμενος στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο του ’40) και τη Ρόδο και έχει εκφράσει ήδη την επιθυμία με τη συνδρομή των τοπικών φορέων, να μετατραπεί το νησί μας σε κέντρο διεθνούς κινηματογράφου, καθώς με την εμπειρία του, τις επαφές του αλλά και την αγάπη του για το νησί, όχι μόνο εκτιμά ότι είναι εφικτό αλλά θεωρεί ότι είναι δεδομένη η επιτυχία του εγχειρήματος.
Όπως έκανε γνωστό, μιλώντας στη «δ» ο κ. Πάνος Βενέρης, ο οποίος διατηρεί φιλικές επαφές με τον κ. Giacomo Martini, ο διάσημος Ιταλός κριτικός κινηματογράφου έχει εκφράσει την επιθυμία να συναντηθεί με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη, σε μια προσπάθεια να βρεθεί τρόπος για να υλοποιηθεί η πρότασή του. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Βενέρη ο οποίος ενημέρωσε σχετικά τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, διαπίστωσε το ενδιαφέρον του, και η απάντηση ήταν θετική για συνάντηση με τον κ. G. Martini.
Σύμφωνα με τον κ. Π. Βενέρη, ο διάσημος Ιταλός κριτικός κινηματογράφου, εκτιμά ότι τηρουμένων των αναλογιών, η Ρόδος είναι πολύ πιο «σκηνογραφική» από τη Μάλτα και αξίζει να σημειωθεί ότι στην Μάλτα γυρίστηκαν πάνω από 240 ταινίες!
Ενδεικτικό της εμβέλειας του κ. Giacomo Martini είναι πως η προσφορά του στον χώρο του κινηματογράφου παγκοσμίως είναι αξιοσημείωτη, κι έχει συνεργαστεί με πολλούς διάσημους σκηνοθέτες διεθνούς εμβέλειας. Στην Ελλάδα, έχει συνεργαστεί με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον Μιχάλη Κακογιάννη τον Κώστα Γαβρά κ.ά.
Όπως δήλωσε ο κ. Πάνος Βενέρης, το ενδιαφέρον του διάσημου κριτικού κινηματογράφου για την Ρόδο είναι ζωηρό, γι αυτό και ο πρώτος κύκλος επαφών με τον κ. Γιώργο Χατζημάρκο και τον κ. Αντώνη Καμπουράκη, θα γίνει άμεσα προκειμένου να διερευνηθούν τα περιθώρια υλοποίησης της πρότασής του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ciacomo Martini θα συμμετάσχει ως σχολιαστής στο αφιέρωμα του Ομίλου «Σινέ Εκπαίδευση» στον ελληνικό και ιταλικό κινηματογράφο στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2019 στο κινηματοθέατρο ΡΟΔΟΝ. Θα προβληθούν οι ταινίες “Μια αιωνιότητα και μια μέρα” του Θ. Αγγελόπουλου και η ταινία του Bernardo Bertolucci ” Il Conformista”.
Το τριήμερο κινηματογραφικών δράσεων του ομίλου “cine- εκπαίδευση”, στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων περιλαμβάνει:
25,26/9/2019: Αφιέρωμα στον ελληνικό και ιταλικό κινηματογράφο – Προβολή των ταινιών: «Μία αιωνιότητα και μία ημέρα» του Θ. Αγγελόπουλου και «Il Conformista» του Bernardo Bertolucci.
Τις ταινίες προλογίζει, παρουσιάζει και σχολιάζει ο Giacomo Martini κριτικός και ιστορικός του κινηματογράφου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Rete Cinema Basilicata της Ιταλίας και επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο της Bologna. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
27/9/2019: Προβολή ταινιών μικρού μήκους από κινηματογραφικούς φορείς της Ρόδου.
Θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους από:
• τον ‘Όμιλο “cine- εκπαίδευση’
• το «Cine Chevalier», Εργαστήρι Φιλμοκατασκευής του Ιδρύματος Σταματίου η ταινία με τίτλο “Ο Γιώργος Σεφέρης στα χνάρια της Δωρικής Κρήνης”.
• το «Εργαστήριο δημιουργίας εκπαιδευτικής ταινίας για τη σχολική ζωή δια ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευση», ΠΜΣ «Επιστήμες της Αγωγής – Εκπαίδευση με Χρήση Νέων Τεχνολογιών», Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστήμιο Αιγαίου
• τον Ρόδιο σκηνοθέτη και δημιουργό Αλέξανδρο Λουϊζίδη η ταινία «Ο φίλος μου κι εγώ».
Συμμετέχουν, παρουσιάζουν και συζητούν με το κοινό κινηματογραφικοί φορείς και πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στο νησί μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου