Ειδήσεις

Σε διαβούλευση ο νέος πτωχευτικός νόμος – “Αγκάθι” η επιδότηση των δανείων της πρώτης κατοικίας

Με αλλαγή τίτλου και διαχωρισμό από το θέμα του φορέα που θα αποκτά τα ακίνητα δανειοληπτών που θα πτωχεύουν, μπαίνει σε διαβούλευση την εβδομάδα αυτή ο νέος πτωχευτικός νόμος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, την περασμένη Παρασκευή αποφασίστηκε το νομοσχέδιο να τεθεί άμεσα σε διαβούλευση – το πιθανότερο σήμερα ή αύριο -, ενώ οι Θεσμοί συμφώνησαν να αποσυνδεθεί από το νομοσχέδιο η εξειδίκευση της λειτουργίας του ιδιωτικού φορέα απόκτησης ακινήτων.

Το θέμα του φορέα θα αποτελέσει αντικείμενο εκτενέστερης διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς και θα θεσμοθετηθεί μετά την ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου, με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, ο φορέας θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει εντός του έτους και το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2021.

Το νομοσχέδιο που θα αλλάξει όλη την πτωχευτική διαδικασία δεν θα φέρει πλέον τον τίτλο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, καθώς την Παρασκευή “βαφτίστηκε” σε “Ρύθμιση οφειλών και πτώχευση – απαλλαγή από τα χρέη και Δεύτερη Ευκαιρία”.

Οι συζητήσεις με τους Θεσμούς επί του νομοσχεδίου θα ξεκινήσουν και πάλι εντατικά από την εβδομάδα αυτή. Στις επαφές κυβέρνησης – Θεσμών κατά το προηγούμενο διάστημα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχει επιτευχθεί συμφωνία και ανοιχτό παραμένει ουσιαστικά ένα θέμα.

Πρόκειται για την κρατική επιδότηση των δανείων της πρώτης κατοικίας που θα χορηγείται στους οφειλέτες πριν την πτώχευση, κατά την εξωδικαστική διευθέτηση των οφειλών τους με όλους τους πιστωτές.

Οι Θεσμοί εμφανίζονται διστακτικοί στην έγκριση της επιδότησης, βλέποντας πίσω από αυτήν συνέχεια του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο έληξε ουσιαστικά με την εκπνοή της ισχύος του νόμου 4605/2019 στις 31 Ιουλίου.

Φοβούμενοι επανάληψη φαινομένων του νόμου Κατσέλη με την “εσαεί προστασία της πρώτης κατοικίας”, όπως εκλαμβάνουν την κρατική επιδότηση στην προπτωχευτική διαδικασία, οι Θεσμοί προβάλλουν ισχυρές ενστάσεις.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι η κρατική επιδότηση των δανείων που θα συνδέονται με την πρώτη κατοικία δεν απειλεί την κουλτούρα πληρωμών, αφού δεν υπάρχει καμία σχέση με το καθεστώς του νόμου Κατσέλη όπου οι οφειλέτες απολάμβαναν προστασία της πρώτης κατοικίας και γενικευμένη ασυλία πληρωμών με την υποβολή της αίτησης υπαγωγής τους στον νόμο (3869/2010).

Στην πρόβλεψη του νέου πτωχευτικού νόμου, ο οφειλέτης θα έχει την υποχρέωση να ρυθμίζει και να εξυπηρετεί όλα τα χρέη του προς όλους τους πιστωτές, χωρίς να αποκτά καμία ασυλία. Η επιδότηση θα του χορηγείται βάσει κριτηρίων και θα συμβάλλει στη διασφάλιση της αποπληρωμής των οφειλών του.

Η “διελκυστίνδα” κυβέρνησης – Θεσμών αναμένεται να καταλήξει με τη συμφωνία στα κριτήρια με τα οποία θα χορηγείται η κρατική επιδότηση, τα οποία θα είναι αυστηρά.

Πηγή: capital.gr

της Νένας Μαλλιάρα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου