Ειδήσεις

«Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» η συγκρότηση των ψηφοδελτίων στον Δήμο Ρόδου

Σε «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» έχει καταστεί η συγκρότηση των ψηφοδελτίων των υποψηφίων «μνηστήρων» στον Δήμο Ρόδου κι αυτό γιατί είναι πλέον κοινός τόπος ότι όσοι εκλεγούν τη δεύτερη Κυριακή θα είναι υποχρεωμένοι να υλοποιήσουν ένα διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό το οποίο πρότειναν.
Με την εφαρμογή της απλής αναλογικής δεν αποκλείεται μάλιστα η παράταξη του εκλεγμένου δημάρχου να έχει λιγότερους συμβούλους από αυτήν της μείζονος αντιπολίτευσης.
Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που ο εκλεγείς κατά τον δεύτερο γύρο, ήταν δεύτερος την πρώτη Κυριακή.
Δεν προβλέπεται εξάλλου, εκ νέου προσφυγή στις κάλπες στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η εξασφάλιση της δεδηλωμένης, με αποτέλεσμα να ανοίγει διάπλατα παράθυρο συναλλαγής, η οποία μπορεί να είναι διαρκής, καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας.
Η απλή αναλογική και ο μικρός αριθμός ψήφων που απαιτείται για να εκλεγεί τουλάχιστον ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου, έχουν ήδη εκτοξεύσει στα ύψη τον αριθμό των συνδυασμών, που θα κατέβουν στις εκλογές στον Δήμο Ρόδου.
Όλοι θέλουν να έχουν ρόλο την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης…
Επιπλέον δεν έχουν δοθεί περισσότερες εκτελεστικές αρμοδιότητες στα μονοπρόσωπα όργανα (δήμαρχος, αντιδήμαρχοι κ.λπ.), ώστε να επιλύονται ανεμπόδιστα τα ζητήματα της καθημερινότητας και τα συμβούλια να ασχολούνται με τη χάραξη της γενικότερης πολιτικής και στρατηγικής.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική» με τον «Κλεισθένη» προβλέπεται ακόμη η δυνατότητα τα τοπικά συμβούλια να εκλέγονται, πέρα και άσχετα, από τις δημοτικές παρατάξεις οι οποίες διεκδικούν τη διοίκηση του Δήμου.
Αυτό δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο της δημοτικής αρχής καθώς μπορεί να βρει απέναντί της προέδρους τοπικών συμβουλίων που δεν θα ανήκουν στην παράταξή της. Εκτός αυτού, το μέτρο αυτό ενισχύει αντί να αμβλύνει, τους τοπικισμούς και τον παραγοντισμό.
Το πιο… εμπνευσμένο όμως του «Κλεισθένη» και το πιο πονηρό συνάμα, είναι ο αριθμός των υποψηφίων που θα απαρτίζουν έναν πλήρη συνδυασμό. Ο σχεδιασμός αναφέρει ότι οι υποψήφιοι μπορεί να είναι όσοι ο αριθμός των Δημοτικών Συμβούλων συν 10%, με την προοπτική να γίνει συν 30%.
Μέχρι στιγμής στον Δήμο Ρόδου, μετά την απόφαση του κ. Γιώργου Υψηλάντη να μην είναι υποψήφιος με τον στηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ συνδυασμό και του Τάκη Πότσου να κατέλθει εκ νέου ως υποψήφιος δήμαρχος με το ΚΚΕ υποψήφιοι είναι οι κ.κ. Φώτης Χατζηδιάκος, Αντώνης Καμπουράκης, Κώστας Ταρασλιάς και Στράτος Καρίκης.
Επιπλέον ενδιαφέρον εκδηλώνουν ολοένα και περισσότερο οι κκ Μανώλης Καμπουρόπουλος και Γιάννης Γιαννακάκης.
Οι προερχόμενοι από τον συνδυασμό του Χατζή Χατζηευθυμίου, υποψήφιοι κκ Ταρασλιάς, Καμπουρόπουλος και Γιαννακάκης δεν αποκλείεται να συμπράξουν σε ένα ενιαίο σχήμα αν και επί του παρόντος δεν φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει ποιος θα ηγηθεί αυτού.
Η καθιέρωση του «Κλεισθένη» σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται ολοένα και περισσότερο κάνει ορατό τον κίνδυνο ακυβερνησίας με οδυνηρές επιπτώσεις στη λειτουργία του Δήμου και στην καθημερινότητα των πολιτών.
Η αποδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η μετατροπή της σε πεδίο συναλλαγής μέσω της αναγκαστικής εύνοιας των συνδυασμών που μειοψήφησαν είναι γεγονός.
Ας δούμε υπολογισμούς σε τοπικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς για την συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου, που θα έχει τον ελάχιστο αριθμό υποψηφίων, απαιτούνται 49 υποψήφιοι σύμβουλοι στον Δήμο Ρόδου.
Από αυτούς 18 θα πρέπει να προέρχονται από την πόλη της Ρόδου, 2 από τον Αρχάγγελο, 1 από τον Ατάβυρο, 4 από τ’ Αφάντου, 6 από την Ιαλυσό, 6 από την Καλλιθέα, 2 από την Κάμειρο, 3 από την Λίνδο, 2 από τη Νότια Ρόδο και 5 από τις Πεταλούδες.
Ο μέγιστος αριθμός υποψηφίων ανέρχεται τελικά στους 71. Από αυτούς 23 θα πρέπει να προέρχονται από την πόλη της Ρόδου, 4 από τον Αρχάγγελο, 2 από τον Ατάβυρο, 6 από τ’ Αφάντου, 8 από την Ιαλυσό, 8 από την Καλλιθέα, 4 από την Κάμειρο, 5 από την Λίνδο, 4 από τη Νότια Ρόδο και 7 από τις Πεταλούδες.
Απαιτείται δε τα ψηφοδέλτια να απαρτίζονται κατά 40% από γυναίκες πράγμα που μεταφράζεται σε 20 έως 28 υποψήφιες.
Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες είναι εξαιρετικά πολύπλοκη υπόθεση καθώς απαιτούνται 277 υποψήφιοι για 217 θέσεις συμβούλων εκ των οποίων οι 70 θα είναι γυναίκες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου