Ειδήσεις

«Το Κτηματολόγιο Ρόδου αντί για μοχλός ανάπτυξης έχει μετατραπεί σε τροχοπέδη»

Τα φλέγοντα θέματα της ενίσχυσης της λειτουργίας του Κτηματολογίου της Ρόδου, όπου δεν μεταγράφεται πλέον σχεδόν καμία πράξη και των καταπαητμένων δημοσίων κτημάτων έθεσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Κώστας Σαρρής στον γενικό γραμματέα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργο Πιτσιλή.
Ο κ. Σαρρής συμμετείχε στη σύσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων των τοπικών αρχών και των παραγωγικών τάξεων που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Περιφεειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκου με αφορμή την επίσκεψη του κ. ΠΙτσιλή στη Ρόδο και αναφερόμενος στο ζήτημα του Κτηματολογίου είπε:
«Επεσήμανα αρχικά ότι τα θέματα των υποδομών της Δικαιοσύνης είναι άσχετα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Επομένως δεν ανέφερα τα ζητήματα της κτηριακής υποδομής, αλλά αναφέρθηκα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας εξαιτίας των καταστάσεων που επικρατούν. Ένα από αυτά είναι το Κτηματολόγιο Ρόδου, που αντί για μοχλός ανάπτυξης έχει μετατραπεί σε τροχοπέδη, αφού καμία απολύτως πράξη δεν μεταγράφεται. Κανείς δεν προβαίνει σε αγορές, εάν δεν δει ότι είναι και η τελευταία εγγραφή καταχωρημένη στα κτηματολογικά βιβλία. Επειδή λοιπόν δεν μεταγράφεται καμία πράξη, ή τουλάχιστον μεταγράφονται ελάχιστες, υπάρχουν τεράστιες εκκρεμότητες στο Κτηματολόγιο, το οποίο έχει μετατραπεί σε μοχλό υπανάπτυξης. Επομένως πρέπει κάτι να γίνει, να εκσυγχρονιστεί το κτηματολόγιο και να καταγραφούν οι εκκρεμούσες πράξεις. Χωρίς το Κτηματολόγιο δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη του τόπου».
Αναφορικά με το θέμα των καταπατημένων δημοσίων κτημάτων ο κ. Σαρρής είπε: «Το θέμα των καταπατημένων δημοσίων κτημάτων ενδιαφέρει πάρα πολλούς πολίτες της Ρόδου. Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι επί χρόνια κατέχουν δημόσια κτήματα. Αν και έγιναν κακώς οι καταπατήσεις, πρόκειται για μία παγιωμένη κατάσταση την οποία ανέχθηκε το Δημόσιο τόσα χρόνια. Θα πρέπει συνεπώς να επανέλθει ένας νέος νόμος αντίστοιχος του 719 του 77 προκειμένου οι καταπατητές να πληρώσουν στην Αρχή Δημοσίων Εσόδων ένα τίμημα το οποίο να ανταποκρίνεται σε ένα κλάσμα της αξίας του ακινήτου και επιτέλους να τακτοποιηθεί η κάθε εκκρεμότητα. Τα ακίνητα αυτά βεβαίως καλλιεργούνται από τους καταπατητές αλλά είναι διαφορετικό να ξέρει κανείς ότι είναι και κατά κυριότητα δικό του, καθώς θα μπορεί να το εκμεταλλευτεί διαφορετικά. Πρέπει λοιπόν να λυθεί κατά προτεραιότητα το συγκεκριμένο ζήτημα.
Υπάρχει επίσης ένα σοβαρό πρόβλημα με μερικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οι οποίες αγόρασαν εκτάσεις στηριζόμενες στα δεδομένα του Κτηματολογίου που έχουν ενσωματώσει στην ακίνητη περιουσία τους με αποτέλεσμα να βρίσκονται οι επιχειρηματίες σε διαρκή αντιδικία με το ελληνικό Δημόσιο. Βέβαια μέχρι σήμερα δεν έχει βγει κάποια απόφαση, αλλά οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε δυσχερή θέση καθώς δεν μπορούν να προβούν σε επενδύσεις και να λάβουν δανειοδότηση από την τράπεζα, η οποία όταν βλέπει ότι εκκρεμεί αγωγή του δημοσίου για το Χ ακίνητο, έστω και αν δεν φταίει σε τίποτε ο ξενοδόχος, δεν εγκρίνει την αίτηση.
Επεσήμανα λοιπόν ότι πρέπει να διευθετηθούν τα ζητήματα του κτηματολογίου και των δημοσίων κτημάτων που απασχολούν τόσο το νομικό κόσμο όσο και την υπόλοιπη κοινωνία και συνδέονται με την ανάπτυξη».
Τέλος ο κ. Σαρρής αναφέρθηκε και σε ένα ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία και έχει να κάνει με τον εφοριακό έλεγχο των ακινήτων και την μεταγραφή των δικαστικών αποφάσεων από την εφορία. Όπως είναι γνωστό, είναι απαραίτητη η δήλωση φόρου μεταβίβασης της εφορίας για εγγραφή στο κτηματολόγιο. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην εγκύκλιο του υπουργείου, “καμία μεταγραφή σύμβασης ή δικαστικής απόφασης που να αφορά στη μεταβίβαση κυριότητας ή άλλων εμπράγματων δικαιωμάτων σε ακίνητα (εκτός υποθήκης) δεν θα γίνεται δεκτή από το κτηματολογικό γραφείο εάν δεν προσκομίζεται σε αυτό αντίγραφο της δήλωσης φόρου μεταβίβασης, θεωρημένο από την αρμόδια εφορία”. Προκύπτουν όμως κάποια προβλήματα στη διαδικασία, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Σαρρής, λέγοντας:
«Τελευταία ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου αναγκάστηκε να στείλει μία επιστολή στον οικονομικό έφορο, ο οποίος διακρίνεται από το ήθος και τη σύνεσή του… Οι πράξεις των δικαστηρίων δεν εκτιμώνται από την εφορία… Όταν μέσα σε ένα χωράφι ή οικόπεδο υπάρχει και κτίσμα, δεν μεταγράφει η εφορία την αξία του ακινήτου, όπως είναι με το κτίσμα. Βέβαια για το κτίσμα αυτό ο αιτούμενος προσκομίζει τον προσδιορισμό του φόρου, ενώ υπάρχει και βεβαίωση του μηχανικού.

Η εφορία δεν δέχεται αυτές τις βεβαιώσεις διατεινόμενη ότι δεν πρέπει να συμπεριληφθεί στην δικαστική απόφαση, πράγμα που αποτελεί ουτοπία… Αν δεν μπορούν να πιστέψουν στις δηλώσεις του μηχανικού, ας κάνει αυτοψία η εφορία για να δει ποια είναι η κατάσταση του όποιου ακινήτου. Όταν υπάρχει υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού είτε του υποβάλλοντος τη δήλωση ότι δεν υπάρχει κτίσμα ή ότι υπάρχει κτίσμα συγκεκριμένων προδιαγραφών, νομίζω ότι αυτό και μόνο καλύπτει την υπηρεσία. Ο έφορος έδειξε κατανόηση, λέγοντας πώς θα ασχοληθεί αμέσως με το θέμα. Όπως αντιλήφηκα, αναγνώρισε ο κ. έφορος ότι είναι δίκαιο το αίτημα, το οποίο δεν είναι βέβαια αίτημα των δικηγόρων, αλλά των πολιτών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου