Ειδήσεις

Αρχίζει η καταπολέμηση του εντόμου που έχει προσβάλει τους ιβίσκους και άλλα φυτά

Ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της ασθένειας του ‘Ψευδόκοκου’ που ταλαιπωρεί εδώ και δύο χρόνια τους ιβίσκους στην Ρόδο όπως απεκάλυψε η «δ». Αυτό δήλωσε χτες η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Εμφάνισης της πόλης κα Λίτσα Κρεμαστινού – Ροδίτη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον προϊστάμενο του τμήματος μελετών για την συντήρηση του πρασίνου κ. Σπύρο Γράβαλη και την γεωπόνο κα Παναγιώτα Ηλιοπούλου.
«Εντός των ημερών, θα εξαπολύσουμε ένα έντομο που θα βοηθήσει στην καταπολέμηση τη ασθένεις που έχει πλήξει τους ιβίσκους της Ρόδου. Όπως γνωρίζουμε, αυτό το φυτό είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού μας. Τα τελευταία τρία χρόνια, οι γεωπόνοι μας προσπαθούν να καταπολεμήσουν την ασθένεια» ανέφερε η κ. Κρεμαστινού.
Όπως είπε ο κ. Γεραβέλης, εκπονήθηκε μια μελέτη ύψους 75.000 ευρώ με ιδιωτική εταιρεία, σύμφωνα με την οποία θα διατεθούν περίπου 200.000 έντομα που θα τα παραλάβει η Υπηρεσία Πρασίνου και θα αφεθούν ελεύθερα ώστε να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ασθένειας των ιβίσκων: «Εδώ και τρία χρόνια, παρατηρείται μια ασθένεια από ένα έντομο που μας ήρθε από την Ασία και προσβάλλει τους ιβίσκους, πολλά καλλωπιστικά φυτά και καλλιέργειες. Αυτό προκαλεί μεγάλη ζημιά στην οικονομία και στα φυτά. Προσπαθήσαμε να το καταπολεμήσουμε, και βρήκαμε έναν τρόπο με την χρησιμοποίηση δύο ειδών εντόμων τα οποία θα εξαπολύσουμε για να προστατέψουν τα φυτά καθώς αυτά, είναι τα μόνα που μπορούν να φάνε τα έντομα αυτά (!) Θεωρείται πολύ καλύτερος τρόπος από τους συνεχείς ψεκασμούς και με αποτελέσματα σε βάθος χρόνου».
Μάλιστα, κάλεσε τους κατοίκους να μην προβούν σε κανέναν ψεκασμό αυτές τις ημέρες, μέχρι να ολοκληρωθουν οι διαδικασίες αυτές.
Η Τεχνική Έκθεση για την Βιολογική
Καταπολέμηση του ψευδόκοκου
Αναλυτικά, όπως αναφέρει η σχετική Τεχνική Έκθεση:
«Τα τελευταία 3 χρόνια παρατηρείται έντονη προσβολή των θάμνων και δένδρων του αστικού πρασίνου (και κυρίως στον ιβίσκο) σε όλο το νησί της Ρόδου από τον ψευδόκοκο του ιβίσκου (Maconellicoccushirsutus).
Πρόκειται για ένα έντομο εξαιρετικά επικίνδυνο, όχι μόνο για το αστικό πράσινο αλλά και για τις γεωργικές καλλιέργειες, αφού μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες σε κηπευτικά, δενδρώδη φυτά και αμπέλια.
Το είδος αυτό αναφέρεται για πρώτη φορά στην Ηπειρωτική Ευρώπη και περιλαμβάνεται στη λίστα 1 του Μεσογειακού και Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φυτοϋγείας.
Η υπηρεσία μας εκτελεί τα τελευταία 3 χρόνια κατά την διάρκεια του καλοκαιριού 2-3 ψεκασμούς με θερινό πολτό σε μεγάλη έκταση στο αστικό πράσινο της πόλης και σε κάποιες κοινότητες. Τα αποτελέσματα είναι αποθαρρυντικά, οι προσβολές αυξάνονται , το αστικό πράσινο έχει αισθητά υποβαθμιστεί και διαφαίνεται ο κίνδυνος περαιτέρω υποβάθμισης, μέχρι και ολικής καταστροφής σε πολλές περιοχές.
Κατόπιν συνεννόησης με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’ καταλήξαμε σε μέθοδο Βιολογικής ή καταπολέμησης με εξαπόλυση αρπακτικών εντόμων, ξεκινώντας αργά την Άνοιξη. Πρέπει να εξαπολυθούν δύο είδη:
1. Το πρώτο είναι ιδιαίτερα αδηφάγο και λειτουργεί στις υψηλές προσβολές ψευδόκοκου που θα έχουμε το καλοκαίρι. Ονομάζεται Cryptolaemusmontrouzieri
2. Το δεύτερο είδος είναι ιθαγενές της Μεσογειακής λεκάνης και ονομάζεται Nephusincludens. Τα πλεονεκτήματά του είναι κυρίως δύο:
α) αρκείται σε χαμηλές πυκνότητες προσβολής, άρα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε από την Άνοιξη, πριν ο ψευδόκοκος αναπτυχθεί πληθυσμιακά και προκαλέσει αισθητική υποβάθμιση και
β) έχει περίπου το μέγεθος του ψευδόκοκου, οπότε μπορεί και καταδιώκει το φυτοφάγο στα καταφύγιά του (εγκολπώσεις, σχισμές, ρωγμές κτλ).
Θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής των παραπάνω καθώς ο κίνδυνος για τεράστιες ζημιές στο αστικό πράσινο και στις καλλιέργειες είναι πολύ μεγάλος. Επίσης πρέπει να αναχαιτίσουμε όσο μπορούμε την εξάπλωσή του στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Θα εξαπολυθούν ωφέλιμα έντομα Cryptolaemusmontrouzieri και Nephusincludensσε προσβεβλημένα δένδρα και θάμνους με πυκνότητα εξαπόλυσης ως εξής:
Cryptolaemus Nephus
δένδρα 20 – 50 άτομα > 50 άτομα
θάμνοι 10 – 20 άτομα 10 – 30 άτομα
ανάλογα με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες (θερμοκρασία, υγρασία), είδος φυτού, μέγεθος στάδιο και πυκνότητα βλάστησης, ύψος προσβολής. Τα έντομα θα εξαπολυθούν σταδιακά κατά τις υποδείξεις της υπηρεσίας ανάλογα με το ύψος της προσβολής σε κάθε χώρο. Θα εξαπολυθούν αρχικά τα Nephusσε ολη την έκταση του προσβεβλημένου αστικού πρασίνου και αργότερα, εφόσον χρειαστεί θα εξαπολυθούν Cryptolaemusόπου παρατηρηθούν εξάρσεις προσβολής. Θα γίνει πλήρης καταγραφή των θέσεων και αριθμών εντόμων που θα εξαπολυθούν η οποία θα κατατεθεί στην υπηρεσία μας. Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα πρέπει να αξιολογηθούν 2 μήνες μετά την εξαπόλυση και στη συνέχεια να γίνουν οι ανάλογες διορθώσεις (δηλαδή συμπληρωματικές εξαπολύσεις όπου κρίνεται απαραίτητο) και να εξαχθούν συμπεράσματα για το επόμενο έτος».
Τα σημεία προσβολής
Τα σημεία της πόλης στα οποία θα αφεθούν τα έντομα είναι τα εξής: Δημοκρατίας, Πολεμικού, Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, Πάρκο Αγ. Φραγκίσκου, Αλχαδέφ, Ορφέως, Εύδημου Φίκοι, Αγ. Τριάδα, Φίκοι Εβραίων Μαρτύρων, Πιζάνια, 100 Χουρμαδιές, Μουράτ Ρέις, Παρτέρια Εθνικού Θεάτρου, Μανδράκι, Νέα Αγορά, Πλατεία Κύπρου, Νεώριο, Δημαρχείο, Πάρκο Παπάγου, Βενιζέλου, Βορείου Ηπείρου, Νούμερου, Γαριβάλδη, Καμείρου, Λειψών, Άννης Μαρίας (πάρκο), Πλατεία Αιγαίου, Πάρκο Δασκάλων, Βύρωνος, Γιαλούρου, Ταξιάρχη, Παναγιώτη Ροδίου, Φυτώριο Γρηγορίου Ε’, Αταβύρου, Πάρκο Εφέσου, Κυράς Ρω, Εργατικά Καρακόνερο, Λονδίνου, Πάρκο Τελχινών, Πάρκο Στοκχόλμης, Πάρκο Ροδίνι είσοδος, Αγ. Απόστολοι, Νησίδες Μήδεια, σταθμός ταξί, Πάρκο Γλεντή, Παρτέρια Αθηνών, Άνω Ηλιούπολη, Κάτω Ηλιούπολη, Γαλλίας, Καισαρίας, Φιλέρημος, Ροδιακή Έπαυλη, Φυτώριο Διαγοριδών, 12ο δημοτικό, Αμαράντειος, 2ος παιδικός σταθμός και 7ονηπιαγωγείο, Μαρμαρογλυφείο, Πάρκο Αγ. Ιωάννη, Καπνοβιομηχανία, Ελπίδα, 4ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο, κλειστό Γυμναστήριο, ΚΑΠΗ και Τ.Υ., πλατεία Αποστολίδη, νησίδα Ιαλυσού, Ταχυδρομείο, Τσαλδάρη, Πάρκο Χατζηαγγέλου, πλατεία Ρούμελης, παιδική χαρά Ασγούρου, Πρόνοια και Διγενή Ακρίτα.
Οι εργασίες για την
συντήρηση του Πράσινου
Επιπροσθέτως, η κα Κρεμαστινού τόνισε πως ούτε οι εργασίες, ούτε και οι συντηρήσεις για το Πράσινο έχουν σταματήσει και αφορούν τόσο τα κλαδέματα όσο και την φύτευση –αλλά και συντήρηση- λουλουδιών στα παρτέρια που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία: «Οι εργασίες δεν έχουν σταματήσει ενώ συνεχίζονται και οι συντηρήσεις στο Πράσινο, όπως τα παρτέρια στα Κρητικά, στην πόλη και σε άλλες περιοχές. Εκτιμώ ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση με όσα μέσα διαθέτουμε στην υπηρεσία. Παράλληλα, ξεκινούν οι καθαρισμοί στα σχολεία σε συνεργασία με την Διεύθυνση Καθαριότητας ώστε να είμαστε έτοιμοι πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Δυστυχώς, δεν υπάρχει πολύ προσωπικό αλλά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε». Μάλιστα η κα Ηλιοποπούλου, μίλησε για τους καθαρισμούς στα σχολεία σε όλο το νησί που θα ξεκινήσουν άμεσα ενώ αναφέρθηκε και στον εθελοντικό καθαρισμό που έγινε στο ‘Ροδίνι’ με αποτέλεσμα να καθαριστεί το μονοπάτι όπου θα φιλοξενηθεί εικαστική έκθεση.
Τέλος η κα Κρμεαστινού, τόνισε πως αναμένεται η προμήθεια 15.000 καλλωπιστικών λουλουδιών και δενδρυλλίων που θα φυτευτούν για τον εξωραϊσμό της πόλης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου