Ειδήσεις

Φονικός σεισμός 6,2 ρίχτερ στην Ιταλία-Τι λένε οι Ελληνες σεισμολόγοι

Ολόκληρη η Κεντρική Ιταλία συγκλονίστηκε τα ξημερώματα από τον ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 10 ανθρώπους ενώ έχει προκαλέσει όπως φαίνεται μεγάλες ζημιές σε χωριά και πόλεις. Το γεγονός ότι ο σεισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα στις 3:36 τοπική ώρα (4:36 π.μ. ώρα Ελλάδας) τότε δηλαδή που όλοι βρίσκονταν στα σπίτια τους και κοιμόντουσαν δημιουργεί εύλογη ανησυχία.

Επίκεντρο του σεισμού ήταν το χωριό Ακούμολι, περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης και όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία RAI, η δόνηση διήρκησε 20 δευτερόλεπτα και είχε εστιακό βάθος μόλις 4 χλμ! Ακολούθησαν δύο ισχυροί μετασεισμοί μεγέθους 5,1 και 5,4 Ρίχτερ με επίκεντρο στην γειτονική επαρχία της Περούτζια, δηλαδή λίγο βορειότερα.

Το Reuters μεταδίδει ότι υπάρχουν φόβοι για 10 νεκρούς, ενώ η Λα Ρεπούμπλικα κάνει λόγο για 14 νεκρούς.

Επισήμως έχουν επιβεβαιωθεί δύο νεκροί στην κεντρική περιφέρεια Μάρκε, ενώ μια τετραμελής οικογένεια βρίσκεται εγκλωβισμένη κάτω από τα συντρίμμια του σπιτιού της στο χωριό Ακκούμολι. Σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων, δεν ακούγεται τίποτε κάτω από τα χαλάσματα. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για εγκλωβισμένα παιδιά.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της ιταλικής πρωτεύουσας, και ιδίως στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε.

Ο δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε, το οποίο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, δήλωσε στην RAI ότι η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές και διέκοψε την πρόσβαση σε δρόμους του χωριού. «Η μισή πόλη δεν υπάρχει πια», δήλωσε. «Πρακτικά, η πόλη έχει καταστραφεί. Υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα ερείπια», συμπλήρωσε ο δήμαρχος. Κάτοικοι της πόλης περιγράφουν στην ιταλική εφημερίδα La Strada σκηνές πανικού, με τους πολίτες να πετάγονται από τα κρεβάτια τους στους δρόμους, συναγερμούς και σειρήνες να ηχούν, ενώ όλοι ήταν τρομοκρατημένοι.

Αυτές τις εικόνες αντικρίζουν τα σωστικά συνεργεία

Οι ίδιοι οι κάτοικοι σε πολλές περιπτώσεις προσπαθούν να βοηθήσουν γείτονες και φίλους. Περίπου δεκαπέντε άνθρωποι έσκαβαν με τα χέρια κάτω από τα ερείπια ενός σπιτιού, από όπου άκουγαν τις κραυγές μιας μάνας και του μωρού της, όπως μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, επικαλούμενη αυτόπτη μάρτυρα, φωτογράφο του ιταλικού πρακτορείου. «Άκουγαν τα ουρλιαχτά της μάνας και του μωρού», είναι η συγκλονιστική περιγραφή του.

Ο εκπρόσωπος του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ανέφερε μέσω Twitter ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Υπηρεσία Προστασίας Πολιτών, μετά την σεισμική δόνηση.

Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας προσθέτουν ότι σημειώθηκαν καταρρεύσεις σε κατοικημένα κτίρια και αναφέρουν ότι πρόκειται για σεισμό που μπορεί να συγκριθεί με εκείνο της Λ’ ‘Ακουϊλα, του 2009, αλλά ο οποίος σημειώθηκε σε περιοχή λιγότερο πυκνοκατοικημένη.

Σε μικρούς δήμους κοντά στο Ριέτι εξαιτίας του σεισμού διεκόπη προσωρινά ηλεκτροδότηση, ενώ οι τηλεφωνικές συνδέσεις συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.

Οι γείτονες προσπαθούν να εντοπίσουν εγκλωβισμένους

«Είναι νωρίς να πούμε ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός»

” Ο σεισμός στην Ιταλία ήταν αρκετά επιφανειακός και είναι νωρίς να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός” σύμφωνα με τον πρ. του ΟΑΣΠ και

Στα πολλά παλιά μεσαιωνικά κτίρια εκκλησίες και μνημεία απέδωσαν τις μεγάλες καταστροφές από τον πρωινό σεισμό στην κεντρική Ιταλία ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Χουλιάρας μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου μεγάλου σεισμού. “Είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός . Η Ιταλία συνηθίζει να δίνει τέτοιους ισχυρούς προσεισμούς”, είπε. Επεσήμανε ακόμα ότι τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ ακολούθησαν μία ώρα αργότερα δυο ισχυροί μετασεισμοί 5,5 και 5,1 Ρίχτερ.

Και οι δυο επεσήμαναν ότι ο σεισμός ήταν αρκετά επιφανειακός, είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων γεγονός που συνέβαλε στις καταστροφές. Όπως είπε ο κ. Χουλιάρας ο σεισμός προήλθε από την “ρηγματογενή ζώνη των Απενίνων” η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πάρα πολλούς τέτοιους σεισμούς με τελευταίο καταστροφικό αυτόν της πόλης Λ΄Ακουιλα την Άνοιξη του 2009.

Ο κ. Λέκκας είπε ότι ακόμη δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τις ιταλικές αρχές, αλλά ο ΟΑΣΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών προετοιμάζονται να στείλουν τεχνική βοήθεια.


Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου