Ειδήσεις

«Το έργο του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναγνωρίζεται από τις τοπικές κοινωνίες»

«Το έργο και η συμβολή του πανεπιστημίου Αιγαίου αναγνωρίζεται από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά απαιτείται σταθερή και συνεχής προσπάθεια στήριξης του ρόλου και της αναπτυξιακής σημασίας της λειτουργίας του».
Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας.
Σε ερώτηση σχετικά με τη συνεχή μείωση των κρατικών ενισχύσεων ο κ.Πάρις Τσάρτας δηλώνει:
«Είναι προφανές, ότι οι συσσωρευμένες μειώσεις της τάξης του 50% στους τακτικούς προϋπολογισμούς των ελληνικών πανεπιστημίων, καθώς και η πληθώρα προβλημάτων θεσμικού χαρακτήρα σε συνδυασμό με την πολλή σημαντική μείωση της μισθοδοσίας των καθηγητών (50% την τετραετία), έχουν δημιουργήσει ουσιώδη προβλήματα στην λειτουργία των ελληνικών ΑΕΙ Και ΤΕΙ».
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου δηλώνει πως παρά τη μείωση των πόρων την τελευταία πενταετία, τα ελληνικά ΑΕΙ βρίσκονται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στην παραγωγή έρευνας.
«Αυτό το γεγονός πρέπει να προβληματίσει την πολιτική ηγεσία ώστε να ενισχύσει τόσο οικονομικά, όσο και με ανθρώπινο δυναμικό την τριτοβάθμια εκπαίδευση», δηλώνει ο κ. Πάρις Τσάρτας.

Η συνέντευξή του κ. Πάρι Τσάρτα, αναλυτικά:
• Πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί τελικά το θέμα των διαγραφών των λιμναζόντων φοιτητών; Είναι πολλοί οι «αιώνιοι» σπουδαστές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου;
Πρέπει να υπάρξει συνδυασμός της εφαρμογής του νόμου με παράλληλη προσπάθεια να δοθεί η δυνατότητα σε όσους τα τελευταία χρόνια, έμπρακτα δείχνουν ενδιαφέρον να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους . Μετά από πολλές πιέσεις της συνόδου των Πρυτάνεων επίκειται τροπολογία από πλευράς του Υπουργείου . Παιδείας. Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου το ποσοστό των λιμναζόντων ανέρχεται περίπου στο 12% και είναι από τα μικρότερα στη χώρα.
• Υπάρχει ελπίδα να βρεθεί λύση ώστε να δημιουργηθεί φοιτητική εστία στη Ρόδο;
Η φοιτητική εστία στη Ρόδο, θα κατασκευαστεί ή θα αγοραστεί σίγουρα με πόρους από το νέο ΕΣΠΑ.
• Γιατί δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα των μετεγγραφών; Ποια είναι διαδικασία, που θα πρέπει να ακολουθηθεί;
Η διαδικασία πρέπει να δίνει τη δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης των φοιτητών και των οικογενειών τους ώστε να μη φεύγουν από τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Πρέπει να σταματήσει η Ελλάδα να είναι το μοναδικό παράδειγμα χώρας με μετεγγραφές φοιτητών.
• Η οικονομική κρίση και τα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί από τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια δημιούργησαν προβλήματα στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ;
Είναι προφανές, ότι οι συσσωρευμένες μειώσεις της τάξης του 50% στους τακτικούς προϋπολογισμούς των ελληνικών πανεπιστημίων, καθώς και η πληθώρα προβλημάτων θεσμικού χαρακτήρα σε συνδυασμό με την πολλή σημαντική μείωση της μισθοδοσίας των καθηγητών (50% την τετραετία), έχουν δημιουργήσει ουσιώδη προβλήματα στην λειτουργία των ελληνικών ΑΕΙ Και ΤΕΙ.
• Πόσο έχουν προχωρήσει τα ΑΕΙ στον τομέα της έρευνας εν μέσω κρίσης;Ποιο κρίνετε πως θα είναι το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;
Έν μέσω κρίσης την τελευταία πενταετία, τα ελληνικά ΑΕΙ βρίσκονται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στην παραγωγή έρευνας. αυτό το γεγονός πρέπει να προβληματίσει την πολιτική ηγεσία ώστε να ενισχύσει τόσο οικονομικά, όσο και με ανθρώπινο δυναμικό την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

• Πως θα χαρακτηρίζατε τη θητεία σας στη θέση του πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου; Εκτιμάται το έργο του Πανεπιστημίου από την τοπική κοινωνία;
Δεν θα κρίνω εγώ τη θητεία μου ως πρύτανη του πανεπιστημίου Αιγαίου. Εκτιμώ ότι το έργο και η συμβολή του πανεπιστημίου Αιγαίου αναγνωρίζεται από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά απαιτείται σταθερή και συνεχής προσπάθεια στήριξης του ρόλου και της αναπτυξιακής σημασίας της λειτουργίας του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου