Ειδήσεις

Αγώνας δρόμου Σαμαρά για τους “180”- Στα σενάρια ψήφου και η Ιατρίδη

Με στόχο να κλείσει το συντομότερο δυνατόν τη συζήτηση για την προεδρική εκλογή, έτσι ώστε να περιορίσει δραστικά τη φημολογία περί πρόωρων εκλογών, που σε κάθε περίπτωση επηρεάζει τους σχεδιασμούς του για την οικονομία και συνολικά το πολιτικό κλίμα, «κινείται» ο Α. Σαμαράς, ο οποίος ενημερώνεται τακτικά για την πορεία των επαφών που έχουν κορυφαίοι υπουργοί και κομματικά στελέχη της ΝΔ με ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και με μέλη κοινοβουλευτικών ομάδων άλλων κομμάτων.

Αγώνας δρόμου για ‘180’ και διεύρυνση

Τον στόχο περί επιτάχυνσης των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων βοηθά η συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει (και δημόσια) και δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι δυο βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι Τ. Μελάς και Π. Χαϊκάλης, διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη γραμμή του κόμματός τους, δηλώνοντας ότι είναι πιθανόν να ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας στην παρούσα Βουλή. Εμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας, μάλιστα, ανέφερε ότι πολύ σύντομα είναι πιθανόν να υπάρξει κι ένας ακόμη βουλευτής των ΑΝΕΛ που προέρχεται από τη ΝΔ.

Σκέφτονται το μέλλον τους

Κορυφαίος υπουργός, πάντως, ο οποίος μετέχει στις συζητήσεις, δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» απόλυτα αισιόδοξος ότι τελικά η πλειοψηφία των «180» θα βρεθεί, καθώς υπάρχουν βουλευτές που δεν επιθυμούν να ρίξουν «νερό στον μύλο του ΣΥΡΙΖΑ», πολύ περισσότερο δεν επιθυμούν τη διενέργεια εκλογών χωρίς προηγουμένως να έχουν καθορίσει τα δικά τους πολιτικά βήματα.

«Πολλοί ανεξάρτητοι βουλευτές γνωρίζουν ότι, εάν γίνουν τώρα εκλογές, θα είναι εκτός Βουλής, και αυτό δεν το θέλουν», σημειώνει το ίδιο πρόσωπο.

Επίσης, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ανεξάρτητων βουλευτών (Β. Πολύδωρας, Ν. Κακλαμάνης, Μ. Ιατρίδη, Γ. Κασσαπίδης, Γ. Κουράκος κ.ά), που προέρχεται από τη ΝΔ, διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την κομματική της βάση και δεν θα ήθελε να στηρίξει μια επιλογή του κ. Τσίπρα. Ανάλογη στάση -εκτιμούν- ότι θα τηρήσουν και πρόσωπα που ιδεολογικά ανήκουν στην Κεντροδεξιά, όπως είναι οι Γ. Νταβρής, Κ. Γιοβανόπουλος και Β. Καπερνάρος.

Συναπόφαση

Κρίσιμη παράμετρο στην πορεία προς την προεδρική εκλογή αποτελεί αναμφισβήτητα η ΔΗΜΑΡ, καθώς λόγω του αριθμού των βουλευτών της (13) θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αποφυγή ή μη των πρόωρων εκλογών. Δεν είναι τυχαίο ότι στο εσωτερικό της ΝΔ το όνομα του Φ. Κουβέλη συζητείται έντονα, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα πρέπει να καταλήξουν στο δικό του όνομα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να έχουν τις ψήφους των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, αλλά και των κ. Ψαριανού, Μάρκου και Οικονόμου που έχουν αποχωρήσει απο το κόμμα.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς δεν έχει πάρει ακόμη θέση στις συζητήσεις αυτές, αλλά -όπως τόνιζαν συνεργάτες του- δεν είναι τυχαίο ότι έχει αποφύγει συνειδητά μέχρι τώρα να μιλήσει αρνητικά για τον πρώην κυβερνητικό του εταίρο, παρά την ένταση που είχε ανακύψει το καλοκαίρι του 2013 με αφορμή την ΕΡΤ και την αποχώρηση εντέλει της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα.

Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις και για το πρόσωπο που θα προταθεί από κοινού από τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο θα ληφθούν μέσα στο φθινόπωρο, ενώ παράλληλα θα «τρέχουν» οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και στελέχη των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι πολλά θα εξαρτηθούν και από το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί μέσα στους αμέσως προσεχείς μήνες, και για τον λόγο αυτόν αποδίδουν μεγάλη σημασία στην επιτυχία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που ξεκινά ουσιαστικά στις 3 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.

Οπως τονίζουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά, εάν γίνουν αποδεκτά τα ελληνικά αιτήματα, σε ό,τι αφορά τις διορθωτικές κινήσεις στο πεδίο της φορολογίας, οι πολίτες και κατά συνέπεια και οι βουλευτές θα πειστούν ότι τα δύσκολα πέρασαν και πως τώρα η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στην οριστικη έξοδο από τη μνημονιακη εποχή.

ΟΙ ΖΥΜΩΣΕΙΣ

Προσκλητήρια επιστροφής στη «γαλάζια στέγη»

«Σάρκα και οστά» λαμβάνει, πλέον, η εκδηλωθείσα πρόθεση του πρωθυπουργού να προχωρήσει εντός του φθινοπώρου σε βήματα διεύρυνσης της ΝΔ, καθώς καθημερινά ολοένα και περισσότερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος παίρνουν θέση πάνω στο εγχείρημα, στηρίζοντας την πρωτοβουλία που έχει προαναγγείλει ότι θα αναλάβει ο κ. Σαμαράς.

Η διαφωνία, ωστόσο, των στελεχών που τοποθετούνται στο θέμα, αφορά κυρίως τα πρόσωπα τα οποία θα πρέπει να λάβουν τη σχετική πρόσκληση.
Το βέβαιον είναι ότι το βλέμμα όλων στρέφεται κεντρικά στον κ. Γ. Καρατζαφέρη και στον ΛΑΟΣ. Ο ίδιος και με τη συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα στο «Εθνος της Κυριακής», καθιστά σαφές ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει στη ΝΔ, αλλά σημειώνει ότι είναι έτοιμος να συμπράξει για μια αλλαγή πολιτικής.
Οι σχέσεις του κ. Καρατζαφέρη με τον πρωθυπουργό παραμένουν σε καλό επίπεδο και αυτό που μένει είναι να χαραχθούν οι άξονες της πολιτικής πάνω στην οποία θα μπορούσε να βασιστεί αυτή η συνεργασία.
Σε ό,τι αφορά τον Π. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, το ζήτημα είναι σαφώς πιο περίπλοκο. Ο κ. Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της συστράτευσης ακόμη και με το συγκεκριμένο κόμμα, κάτι με το οποίο διαφώνησε δημόσια ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Διαφωνεί ο Κυριάκος
«Η ΝΔ -δήλωσε χαρακτηριστικά (Mega)- υπέστη μια επώδυνη εσωτερική διάσπαση, χώροι στα δεξιά της ΝΔ άρθρωσαν λόγο βαθιά συντηρητικό και δεν μπορώ να διανοηθώ πώς θα συμπράξουν. Ολα αυτά είναι στοιχεία ποδοσφαιρικών μεταγραφών που αδικούν τη συζήτηση. Το θέμα είναι να αποφασίσουμε ποια ΝΔ θέλουμε».
Εκτός από τα κορυφαία στελέχη πάντως, οι συζητήσεις που εξελίσσονται αυτή την περίοδο στο παρασκήνιο και οι οποίες δεν είναι άσχετες με την προεδρική εκλογή, αφορούν και κοινοβουλευτικά στελέχη που είτε έχουν επιλέξει την ανεξαρτητοποίησή τους είτε ανήκουν σε κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων που κινούνται στα «δεξιά» της ΝΔ.

Πρόσωπα όπως είναι η κυρία Μ. Ιατρίδη, που διατηρεί υψηλή δημοφιλία στην κομματική βάση της ΝΔ στα Δωδεκάνησα, ή ακόμη και η κυρία Β. Κόλλια των ΑΝΕΛ που έχει ισχυρούς δεσμούς με τους Νεοδημοκράτες στις Σέρρες, είναι στελέχη που θα μπορούσαν -σύμφωνα με παράγοντες της ΝΔ- να επανενταχθούν στο κυβερνών κόμμα και να αποτελέσουν μέρος της πολυσυζητημένης συστράτευσης που επιδιώκει ο κ. Σαμαράς.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μέσα στον Σεπτέμβριο, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να προετοιμάσει την εθνική συνδιάσκεψη της ΝΔ, κίνηση που θα «σφραγίσει» την πολιτική διεύρυνση του κόμματός του.
Η επιλογή του αυτή θα συνδυαστεί -όπως πιστεύει- με τα θετικά μηνύματα από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και θα μπορέσει ενώπιον κομματικού ακροατηρίου να μιλήσει για τον σχεδιασμό του για τη μετα-μνημονιακή εποχή.

Οι κεντρώοι
Τις διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος, έτσι όπως αυτές διατυπώνονται και σε ό,τι άφορα τα πρόσωπα, θεωρεί ότι θα τις ελέγξει και πως στο τέλος κανείς δεν θα διατυπώσει ουσιαστικές αντιρρήσεις.
Ειδικά, μάλιστα, εάν αυτή η διεύρυνση αφορά και πρόσωπα που κινούνται περισσότερο στον χώρο του Κέντρου, τότε ακόμη και επιφυλάξεις των μετριοπαθών στελεχών της ΝΔ θα καμφθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», σύμφωνος με την πολιτική αυτή είναι και ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος ανέκαθεν ήταν υπέρ της δημιουργίας μιας παράταξης που θα καλύπτει πολιτικά και τον μεσαίο χώρο και τη «Δεξιά».

Οι κ. Σαμαράς και Καραμανλής φέρονται να έχουν συζητήσει (κατά τη διάρκεια της τετ α τετ συνάντησης που είχαν πριν από τις ευρωεκλογές στο σπίτι του Αχ. Καραμανλή στην Πολιτεία) και για το θέμα της διεύρυνσης και να έχουν συμφωνήσει στους βασικούς άξονες.
Ο πρώην πρωθυπουργός άλλωστε δεν ανήκει στην κατηγορία των πολιτών που θα έθετε βέτο για πρόσωπα, επιδιώκοντας να μπλοκάρει την προσπάθεια του διαδόχου του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη κι όταν είχε τεθεί θέμα για την αλλαγή ονόματος στο κόμμα, και πάλι ο κ. Καραμανλής δεν είχε φέρει αντίρρηση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
ethnos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου