Ειδήσεις

Γ. Κουμουτσάκος: Η Τουρκία δεν ανέστειλε την κύρια συμφωνία για το προσφυγικό

«Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δεν θα εφαρμόσει την συμφωνία επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας του 2014, επαναλαμβάνοντας την πρακτική που ακολουθεί σε σχέση με τη συγκεκριμένη συμφωνία» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος.

Οπως τόνισε πρόκειται για την πολιτική που εφαρμόζει η Τουρκία σε μια προσπάθεια να πιέσει για την παροχή καθεστώτος ελεύθερης βίζας για τους Τούρκους Πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Διευκρίνισε ότι η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης -Τουρκίας του Μαρτίου 2016 που αφορά στις επιστροφές μεταναστών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία παραμένει σε ισχύ.

«Η Ελλάδα έχει πρόθεση να εφαρμόσει πλήρως τη συγκεκριμένη Κοινή Δήλωση» ξεκαθάρισε και γι’ αυτό η κυβέρνηση θα προωθήσει νέα νομοθετικό πλαίσιο ώστε να επισπευτούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Ταυτόχρονα θα ενισχυθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και  οι επιτροπές εξέτασης των προσφυγών σε δεύτερο βαθμό.

Ο κ. Κουμουτσάκος ωστόσο τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση δεδομένου ότι παρατηρείται αύξηση των ροών στα νησιά από την Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα. Περίπου 3.000 άτομα έφτασαν σε Σάμο, Λέσβο και Χίο τον τελευταίο μήνα.

Οσον αφορά στην επιστροφή 19 Πακιστανών σήμερα στο Ισλαμαμπάντ δεν πρόκειται για ενέργεια που αφορά τις σχετικές συμφωνίες με την Τουρκία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου