ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκατέλειψαν την Ελλάδα 2.213 Έλληνες μέσα σε ένα μήνα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
78

Η Ευρω­παϊκή Επι­τροπή εξέδωσε την τελευ­ταία έκθεση προόδου σχετικά με τα προ­γράμ­ματα επεί­γου­σας μετε­γκα­τά­στα­σης και επα­νε­γκα­τά­στα­σης, η οποία αξιο­λο­γεί τις ενέρ­γειες που έγιναν κατά τον τελευ­ταίο μήνα. Η θετική τάση που είχε δια­πι­στω­θεί στην τελευ­ταία έκθεση συνε­χί­στηκε, με τα κράτη μέλη να εντεί­νουν τις προ­σπά­θειές τους τόσο για μετε­γκα­τά­σταση όσο και για επα­νε­γκα­τά­σταση.

Η μετε­γκα­τά­σταση συνε­χί­στηκε με το αυξη­μένο ποσοστό που σημειώ­θηκε ήδη τον προη­γού­μενο μήνα, με 776 επι­πλέον άτομα να έχουν μετε­γκα­τα­στα­θεί από τις 14 Ιουνίου και ύστερα. Ο συνο­λι­κός αριθμός των μετε­γκα­τα­στά­σεων από την Ελλάδα και από την Ιταλία ανέρ­χε­ται σήμερα σε 3.056. Έχουν επίσης σημειω­θεί άλλα σημα­ντικά επι­τεύγ­ματα όσον αφορά την επα­νε­γκα­τά­σταση, με μέχρι στιγμής 8,268 άτομα να έχουν επα­νε­γκα­τα­στα­θεί από το σύνολο των 22.504 που έχουν συμ­φω­νη­θεί στο πλαίσιο του καθε­στώ­τος του Ιουλίου 2015 και συνο­λικά 802 Σύρους πρό­σφυ­γες που έχουν επα­νε­γκα­τα­στα­θεί από την Τουρκία στο πλαίσιο της συμ­φω­νίας ΕΕ-Τουρκίας. Δεδο­μέ­νου ότι οι αφίξεις στην Ελλάδα παρα­μέ­νουν σε χαμηλά επίπεδα λόγω της εφαρ­μο­γής της συμ­φω­νίας ΕΕ-Τουρκίας και με την έναρξη των επο­χια­κών αφίξεων στην Ιταλία, η Επι­τροπή καλεί τα κράτη μέλη να συνε­χί­σουν και να εντεί­νουν τις προ­σπά­θειές τους, αξιο­ποιώ­ντας τα ενθαρ­ρυ­ντικά απο­τε­λέ­σματα των τελευ­ταίων μηνών, όπως δήλωσε εκ νέου το Ευρω­παϊκό Συμ­βού­λιο στις 28 Ιουνίου.

Μετε­γκα­τά­σταση

Κατά τη διάρ­κεια της περιό­δου ανα­φο­ράς, από τις 14 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου, ο αριθμός των μετε­γκα­τα­στά­σεων αυξή­θηκε, με τη μετε­γκα­τά­σταση 776 επι­πλέον ατόμων, συνε­χί­ζο­ντας τον αυξη­μένο ρυθμό που σημειώ­θηκε κατά την προη­γού­μενη περίοδο ανα­φο­ράς. Έτσι, ο συνο­λι­κός αριθμός των ατόμων που μετε­γκα­τα­στά­θη­καν έφθασε τα 3.056 (2.213 από την Ελλάδα και 843 από την Ιταλία), ενώ στις χώρες υπο­δο­χής περι­λαμ­βά­νε­ται και η Κροατία που συμ­με­τείχε στο πρό­γραμμα για πρώτη φορά.

Μολο­νότι αυτό συνιστά θετική πρόοδο και δείχνει ότι τα κράτη μέλη εντεί­νουν τις προ­σπά­θειές τους, η κατά­σταση εξα­κο­λου­θεί να απέχει κατά πολύ από τον προ­τα­θέ­ντα στόχο της Επι­τρο­πής για τη μετε­γκα­τά­σταση 6.000 ατόμων μηνιαίως. Τα κράτη μέλη ακόμη δεν αντα­πο­κρί­νο­νται στις δεσμεύ­σεις που είχαν ανα­λά­βει στο πλαίσιο των απο­φά­σεων του Συμ­βου­λίου σχετικά με τη μετε­γκα­τά­σταση.

Ο ρυθμός των μετα­φο­ρών για λόγους μετε­γκα­τά­στα­σης από την Ελλάδα αυξή­θηκε κατά την περίοδο ανα­φο­ράς, ιδίως λόγω της αυξη­μέ­νης δέσμευ­σης από διάφορα κράτη μέλη και της αυξη­μέ­νης ικα­νό­τη­τας της ελλη­νι­κής υπη­ρε­σίας ασύλου να διεκ­πε­ραιώ­νει αιτή­σεις μετε­γκα­τά­στα­σης. Ωστόσο, η μετε­γκα­τά­σταση από την Ιταλία μειώ­θηκε και παρέ­μεινε σε εξαι­ρε­τικά χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τον συνεχώς υψηλό αριθμό δυνη­τι­κών υπο­ψη­φίων για μετε­γκα­τά­σταση που φθάνουν στην Ιταλία.

Η Επι­τροπή καλεί τα κράτη μέλη να αυξή­σουν τις προ­σπά­θειές τους, ιδίως όσον αφορά τους ασυ­νό­δευ­τους ανη­λί­κους, και να συμ­μορ­φω­θούν πλήρως με τις δεσμεύ­σεις και τις υπο­χρε­ώ­σεις που απορ­ρέ­ουν από τις απο­φά­σεις του Συμ­βου­λίου για τις μετε­γκα­τα­στά­σεις. Είναι πολύ σημα­ντικό όλα τα κράτη μέλη να μετε­γκα­θι­στούν ενεργά και σε τακτική βάση από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Επα­νε­γκα­τά­σταση

Με βάση τα στοι­χεία που ελή­φθη­σαν από τα συμ­με­τέ­χο­ντα κράτη, 8.268 άτομα είχαν επα­νε­γκα­τα­στα­θεί μέχρι τις Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016 στο πλαίσιο του προ­γράμ­μα­τος επα­νε­γκα­τά­στα­σης της 20ής Ιουλίου 2015, κυρίως από την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορ­δα­νία. Τα άτομα αυτά έγιναν δεκτά από 20 κράτη επα­νε­γκα­τά­στα­σης (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχική Δημο­κρα­τία, Δανία, Φιν­λαν­δία, Γαλλία, Γερ­μα­νία, Ισλαν­δία, Ιρλαν­δία, Ιταλία, Λιχτεν­στάιν, Λετονία, Λιθουα­νία, Κάτω Χώρες, Νορ­βη­γία, Πορ­το­γα­λία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασί­λειο).

Ο αριθμός των επα­νε­γκα­τα­στά­σεων από την Τουρκία στο πλαίσιο της συμ­φω­νίας ΕΕ-Τουρκίας συνέ­χισε να αυξά­νε­ται κατά την περίοδο ανα­φο­ράς (14 Ιουνίου έως 11 Ιουλίου ), καθώς τα κράτη μέλη αξιο­λό­γη­σαν τους υπο­ψη­φί­ους που είχε παρα­πέμ­ψει σε αυτούς η Τουρκία, μέσω της Ύπατης Αρμο­στείας του ΟΗΕ για τους Πρό­σφυ­γες (UNHCR). Από τις 4 Απρι­λίου 2016, συνο­λικά 802 Σύροι έχουν επα­νε­γκα­τα­στα­θεί από την Τουρκία στην ΕΕ, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των 291 που επα­νε­γκα­τα­στά­θη­καν μετά την τελευ­ταία έκθεση, ενώ αυξή­θηκε επίσης ο αριθμός των κρατών μελών που συμ­με­τέ­χουν ενεργά στο πρό­γραμμα . Μετά την τελευ­ταία έκθεση προόδου, εκτός από τη Φιν­λαν­δία, τη Γερ­μα­νία, τη Λιθουα­νία, τις Κάτω Χώρες τη Σουηδία, την Ιταλία, το Λου­ξεμ­βούργο και την Πορ­το­γα­λία, έχει πραγ­μα­το­ποι­η­θεί επα­νε­γκα­τά­σταση προ­σφύ­γων και στη Λετονία και την Ισπανία.

Το μόνιμο πλαίσιο επα­νε­γκα­τά­στα­σης της ΕΕ που προ­τά­θηκε στις 13/7 θα θεσπί­σει ένα κοινό σύνολο τυπο­ποι­η­μέ­νων δια­δι­κα­σιών για την επιλογή των υπο­ψη­φίων επα­νε­γκα­τά­στα­σης και ένα κοινό καθε­στώς προ­στα­σίας των προ­σώ­πων που επα­νε­γκα­τα­στά­θη­καν στην ΕΕ, έτσι ώστε οι ευρω­παϊ­κές προ­σπά­θειες επα­νε­γκα­τά­στα­σης να εξορ­θο­λο­γι­στούν και να είναι καλύ­τερα εστια­σμέ­νες μελ­λο­ντικά.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.