Στη δημοσιότητα έδωσε χθες η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Δωδεκανήσου, τις προκηρύξεις των πρωταθλημάτων της νέας αγωνιστικής περιόδου. Η «δσπορ» σας παρουσιάζει μερικά από τα βασικότερα σημεία, τα οποία αξίζουν της προσοχής των παραγόντων, των προπονητών, των παικτών αλλά και των φιλάθλων. Αναλυτικά:

Έναρξη
Α’ Κατηγορία: 27 και 28 Σεπτεμβρίου
Β’ Κατηγορία (όμιλοι Ρόδου): 18 και 19 Οκτωβρίου
Β’ Κατηγορία (όμιλος νήσων): 1η και 2 Νοεμβρίου
Κύπελλο: 11 και 12 Οκτωβρίου
Super Cup «Γεώργιος Τσοπανάκης» (Φοίβος – Ιάλυσος): 20 Σεπτεμβρίου
Υποδομές και Εφηβικό: 11 και 12 Οκτωβρίου
Η δήλωση συμμετοχής πρέπει να συνοδεύεται από το σχετικό παράβολο που ορίζεται:
-Για το πρωτάθλημα Α κατηγορίας 60,00 ευρώ
-Για το πρωτάθλημα Β κατηγορίας 40,00 ευρώ
-Για το πρωτάθλημα Γ κατηγορίας 20.00 ευρώ
-Για το κύπελλο 30,00 ευρώ
Τα ανωτέρω χρηματικά παράβολα μπορούν να κατατίθενται απευθείας στη Γραμματεία της Ε.Π.Σ.Δ. είτε με τραπεζική ή ταχυδρομική επιταγή, είτε με κατάθεση στο λογαριασμό της Ε.Π.Σ.Δ. (και αποστολή της σχετικής απόδειξης κατάθεσης).
Δήλωση συμμετοχής στην οποία δεν θα δηλώνεται ο αριθμός φαξ και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του εκπροσώπου του σωματείου δεν θα γίνεται δεκτή.
– Όλοι οι αγώνες της Α Κατηγορίας υποχρεωτικά θα διεξάγονται σε γήπεδα, με φυσικό χόρτο ή πλαστικό χλοοτάπητα. Δεν θα ισχύσει καμία εξαίρεση και όποιο σωματείο Α’ Κατηγορίας δεν διαθέτει γήπεδο με φυσικό χόρτο ή πλαστικό χλοοτάπητα δεν θα γίνεται δεκτό στο πρωτάθλημα.
Όλοι οι αγώνες Β΄ Κατηγορίας από τη χρονιά 2015-16 θα διεξάγονται σε γήπεδο με φυσικό χόρτο ή πλαστικό χλοοτάπητα.
– Η γηπεδούχος ομάδα οφείλει να διασφαλίσει στον εν γένει χώρο του γηπέδου την ασφάλεια των ποδοσφαιριστών και των αξιωματούχων της φιλοξενούμενης ομάδας, των δημοσιογράφων, των φωτορεπόρτερ (που έχουν πιστοποιηθεί από την Ένωση) και την τήρησης της τάξης.
Προπονητές
Τα Σωματεία της Α΄,Β΄ και Γ’ Κατηγορίας υποχρεούνται να προσλαμβάνουν προπονητή ή βοηθό προπονητή διπλωματούχο, όπως προβλέπεται στο άρθρο 6 του Κανονισμού προπονητών. Το ιδιωτικό συμφωνητικό της πρόσληψης μεταξύ του προπονητή και του σωματείου, καθώς και κάθε τροποποίηση αυτού κατατίθεται υποχρεωτικά στην αρμόδια ΔΥΟ. Αντίγραφο δε αυτού κατατίθεται και στη γραμματεία της Ε.Π.Σ.Δ. δέκα ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Διαφορετικά θα επιβάλλονται οι εκ των κανονισμών κυρώσεις (χρηματικό πρόστιμο από 400 – 1500 υυρώ),σύμφωνα με το άρθρο 12 του Κανονισμού προπονητών. Τα Σωματεία της Β΄ και της Γ΄ κατηγορίας για το πρωτάθλημα 2014-2015 (Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου 18/17.07.2014), δύναται να προσλαμβάνουν προπονητή που να έχει δηλώσει συμμετοχή στην σχολή προπονητών UEFA C και ο οποίος θα έχει πληρώσει το παράβολο συμμετοχής μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου 2014.
-Από την υποχρέωση πρόσληψης διπλωματούχου προπονητή εξαιρούνται τα σωματεία, ΞΑΝΘΟΣ ΠΑΤΜΟΥ, ΑΟ ΛΕΙΨΩΝ, ΚΑΛΥΜΝΙΑΚΟΣ, ΑΟ ΒΑΘΥ, ΑΕ ΛΕΡΟΥ, ΠΟΛΥΒΩΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ, ΑΣ ΤΗΛΟΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ.
-Υποχρέωση πρόσληψης διπλωματούχου προπονητή (τουλάχιστον ενός) έχουν όλα τα σωματεία τα οποία λαμβάνουν μέρος σε περισσότερα του ενός πρωταθλήματος Υποδομών, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κανονισμού προπονητών. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι εξής ομάδες ΞΑΝΘΟΣ ΠΑΤΜΟΥ- -ΑΟ ΛΕΙΨΩΝ-ΚΑΛΥΜΝΙΑΚΟΣ, ΑΟ ΒΑΘΥ, ΑΕ ΛΕΡΟΥ, ΠΟΛΥΒΩΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ, ΑΣ ΤΗΛΟΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ.
-Προπονητές ή βοηθοί προπονητές (διπλωματούχοι), για όλες τις κατηγορίες (Α,Β,Γ) πρέπει να παραλάβουν από την ΕΠΣΔ ειδικό δελτίο εισόδου στον αγωνιστικό χώρο (τεχνική περιοχή), πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων, προσκομίζοντας στην γραμματεία της Ένωσης τα εξής:
1. Βεβαίωση μέλους του Πανδωδεκανησιακού Σ.Ε.Π.Π. ή άλλου συνδέσμου προπονητών.
2. Την κάρτα προπονητή της Ε.Π.Ο.
3. Το Ιδιωτικό συμφωνητικό της πρόσληψης μεταξύ του προπονητή και του Σωματείου, καθώς και κάθε τροποποίηση αυτού. Πρέπει να κατατεθεί υποχρεωτικά στην αρμόδια ΔΟΥ , αντίγραφο δε αυτού κατατίθεται και στη γραμματεία της Ε.Π.Σ.Δ.
4. Παράβολο πενήντα (50)ευρώ το οποίο πληρώνεται είτε στην γραμματεία είτε στον τραπεζικό λογαριασμό της Ένωσης.
-Σε κάθε, τυχόν, αλλαγή προπονητή, τα ανωτέρω έγγραφα θα πρέπει να κατατίθενται στην Ε.Π.Σ.Δ. εντός δεκαπέντε (15) ημερών, από τον τελευταίο αγώνα που δηλώθηκε στο φύλλο αγώνα διπλωματούχος προπονητής, διαφορετικά θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τους κανονισμούς κυρώσεις. (θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο από 400 έως και 1500 ευρώ),σύμφωνα με το άρθρο 12 του Κανονισμού προπονητών.
Αγωνιστικό πρόγραμμα
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η διοργανώτρια δύναται, κατά την κρίση της, να προβεί σε αναβολή προγραμματισμένου αγώνα, χωρίς χρονικό περιορισμό για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. διακοπή συγκοινωνιών, θεομηνία, ακραία καιρικά φαινόμενα κτλ.), ενημερώνοντας σχετικά τα ενδιαφερόμενα σωματεία. Κατά την κρίση της η Διοργανώτρια μπορεί να αλλάξει την ώρα έναρξης του αγώνα ή το γήπεδο τέλεσης αυτού ,υποχρεωμένη να ειδοποιήσει όλους τους ενδιαφερόμενους τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του αγώνα.
-Όλοι οι αγώνες των πρωταθλημάτων θα διεξάγονται Σάββατο και Κυριακή. Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνα η αγώνων και άλλες ήμερες ,για ειδικούς λογούς και ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση της διοργανώτριας αρχής.
-Για λόγους συγκοινωνιακούς, για τα μετακινούμενα σωματεία που δεν θα έχει αυθημερόν επιστροφή το ΣΑΒΒΑΤΟ και την ΚΥΡΙΑΚΗ, η επιτροπή δύναται να ορίζει αγώνες και καθημερινή σε ώρες που να επιτρέπουν την αυθημερόν επιστροφή των σωματείων αυτών.
-Η επιτροπή πρωταθλήματος ,δύναται να ορίζει αγώνες καθημερινή (Παρασκευή και Δευτέρα ) εφόσον υπάρχει πρόβλημα με τον αριθμό των διαιτητών.
– Τα αιτήματα των σωματείων πρέπει να κατατίθενται στην επιτροπή πρωταθλήματος μέχρι και τις 2μ.μ. εκάστης Τρίτης στα γραφεία της ΕΠΣΔ πριν τον αγώνα του σαββατοκύριακου, προκειμένου η επιτροπή να τα κρίνει βάσιμα η όχι .
– Για τα μετακινούμενα σωματεία (από νησί σε νησί ), εφόσον το μετακινούμενο σωματείο διευκολύνεται συγκοινωνιακά μετά από εντολή της διοργανώτριας:
Ο αγώνας που αναβάλλεται ή διακόπτεται εξ αιτίας καιρικών συνθηκών διεξάγεται ή συνεχίζεται την επόμενη ημέρα, στο ίδιο γήπεδο και ίδια ώρα (η ώρα ενδέχεται να αλλάξει για συγκοινωνιακούς λόγους ) Τα ανωτέρω ισχύουν μόνο σε αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου μετακινουμένων σωματείων.
Ποδοσφαιριστές
Οι ομάδες σε όλους τους αγώνες υποχρεούνται να έχουν μαζί τους και να παραδίδουν στον διαιτητή:
1. Το δελτίο ατομικών στοιχείων και μεταβολών ποδοσφαιριστών.
2. Κατάσταση υγείας με ετήσια διάρκεια.
3. Δελτίο πιστοποίησης προπονητή ή προπονητών ομάδων.
Στον αγώνα των τοπικών πρωταθλημάτων είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην ενδεκάδα κάθε ομάδας, καθόλη την διάρκεια του αγώνα επτά (7) ποδοσφαιριστών που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται σε Ελληνικές, Εθνικές Ομάδες. Επιτρέπεται η αναγραφή στο Φ.Α. μέχρι δύο (2) Κοινοτικών ποδοσφαιριστών και η συμμετοχή στον αγώνα . Όμοια επιτρέπεται η αναγραφή στο Φ.Α. μέχρι δύο /2/ αλλοδαπών ποδοσφαιριστών (ανεξαρτήτως ηλικίας).
-Στην ενδεκάδα του αγώνα δύνανται να συμμετάσχουν έως τέσσερις (4) συνολικά κοινοτικοί ποδοσφαιριστές, εφόσον η αγωνιζόμενη ομάδα δεν διαθέτει για τη συμπλήρωση του Φ.Α. τον παραπάνω προβλεπόμενο αριθμό αλλοδαπών ποδοσφαιριστών. Αντίστροφα η έλλειψη κοινοτικών δεν συμπληρώνεται με αλλοδαπούς. Οι ομογενείς ποδοσφαιριστές κατατάσσονται, ανάλογα με την υπηκοότητα τους, στην κατηγορία είτε των κοινοτικών, είτε των αλλοδαπών.
-Απαγορεύεται η συμμέτοχη σε αγώνα ή αγώνες του πρωταθλήματος και κυπέλου της Γ κατηγορίας περισσότερων από τρεις (3) ποδοσφαιριστών ηλικίας άνω των τριάντα έξη (36) ετών. Για το πρωτάθλημα της περιόδου 2014-2015 εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία οι γεννηθέντες πριν από την 01/01/1978
-Εφόσον διαπιστωθεί παράβαση της παραπάνω διάταξης πριν από την έναρξη του αγώνα, ο διαιτητής υποχρεούται να μην τον τελέσει, σε βάρος δε της υπαίτιας ή των υπαίτιων ομάδων επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από το άρθρο 21 του ΚΑΠ. Εφόσον όμως η ιδία παράβαση πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια, στην υπαίτια ομάδα επιβάλλεται μετά από ένσταση, η προβλεπόμενη από το άρθρο 23 παρ.11 του ΚΑΠ. κύρωση. Σε κάθε περίπτωση ο διαιτητής που επιτρέπει την τέλεση του αγώνα με συμμετοχή περισσότερων από τριών (3) ποδοσφαιριστών για την Γ κατηγορία άνω των τριάντα έξη (36) ετών, τιμωρείται με ποινή αποκλεισμού τουλάχιστον τριών (3) μηνών.
-Για τον προσδιορισμό της ηλικίας των ποδοσφαιριστών, ως χρονολογία γέννησης τους θεωρείται η 1η Ιανουαρίου του έτους γέννησης τους.
Διαιτητές
Επίσημοι Διαιτητές για όλα τα πρωταθλήματα θεωρούνται όσοι υπέβαλλαν στην οικεία επιτροπή διαιτησίας Ε.Π.Σ.Δ. αίτηση διορισμού τους και έγινε δεκτή με την υπογραφή του σχετικού διοριστήριου του κανονισμού διαιτησίας . Απαγορεύεται αυστηρά κατά την διάρκεια της περιόδου, διαιτητής ή σωματείο, να ζητήσουν την εξαίρεση σωματείου ή διαιτητή αντίστοιχα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων με σχετική δήλωση του διαιτητή και μόνο. Απαγορεύεται η είσοδος στο χώρο αποδυτηρίων διαιτητών οποιουδήποτε διοικητικού μέλους σωματείου πλην του αρχηγού της ομάδας και μόνο για την υποβολή ενστάσεων κατά τις κείμενες διατάξεις.
Ιατρός αγώνων
Σε όλους τους αγώνες είναι υποχρεωτική η παρουσία ιατρού, σε περίπτωση που δεν παρευρίσκεται ιατρός ο αγώνας δεν αρχίζει και κατακυρώνεται με τέρματα 3 – 0 υπέρ της φιλοξενούμενης ομάδας και εφαρμόζεται η παράγραφος 9 του άρθρου 21 του ΚΑΠ
-Η ιδιότητα του γιατρού θα αποδεικνύεται με την επίδειξη της επαγγελματικής του ταυτότητας στον παρατηρητή και τον διαιτητή.
-Τα γηπεδούχα σωματεία υποχρεούνται να διαθέτουν στον γιατρό το απαιτούμενο φαρμακευτικό υλικό μάσκα οξυγόνου, και φορείο. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ύψους στην Α Β ,Γ (στο κύπελλο και τις υποδομές, 300 Ευρώ)

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ