Ειδήσεις

«Τέλος τα λόγια»: Με κυρώσεις απειλεί τους πρυτάνεις η κυβέρνηση, για τα σχέδια ασφαλείας στα ΑΕΙ

Με κυρώσεις απειλεί η κυβέρνηση τις διοικήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εάν δεν καταθέσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου σχέδια προστασίας των ΑΕΙ.

«Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει άλλο την ανομία να παριστάνει την ελευθερία. Τέλος τα λόγια, ώρα για πράξεις», δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου, συμπληρώνοντας ότι η μη εφαρμογή του νόμου από Πρυτάνεις, Κοσμήτορες και Προέδρους Τμημάτων αποτελεί παράβαση καθήκοντος.

Αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης συμπλήρωσε ότι εάν οι πρυτάνεις δεν κάνουν αυτό που οφείλουν «θα υπάρχουν κυρώσεις συνολικά σε όποιον έχει την υποχρέωση». Μάλιστα ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «πιστεύω ότι, πριν και πάνω απ’ όλα, οι ίδιοι οι πρυτάνεις θα καταλάβουν -και κάποιοι ήδη το έχουν καταλάβει- ότι η θωράκιση των πανεπιστημίων, γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα παραβατικότητας, είναι και ζήτημα πολιτικής προστασίας. Τα σχέδια ασφαλείας τα οποία καλούνται να υλοποιήσουν, έχουν να κάνουν και με ζητήματα πολιτικής προστασίας, πυρκαγιών, άλλων κινδύνων. Είναι πολύ σοβαρά ζητήματα αυτά».

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το επόμενο διάστημα η υπουργός Παιδείας κυρία Ζαχαράκη «θα επικαιροποιήσει έναν νόμο, δεν θα τον ακυρώσει. Θα βάλει κάποια επιπλέον. Παράδειγμα: Σπας; Πληρώνεις. Σου έρχονται οι λογαριασμοί. Δεν πληρώνεις; Σου έρχεται στην Εφορία. Συνελήφθης και είσαι φοιτητής; Αναστολή για δύο χρόνια. Καταδικάζεσαι αμετάκλητα; Τέλος η φοιτητική ιδιότητα. Αυτά τα είδαμε και στα γήπεδα. Με το που μπήκαν αυτοματοποιημένες ποινές και υποχρέωση για κάμερες, για έλεγχο εισόδου, είδαμε μια αγωνιστική χρονιά ολόκληρη, χωρίς σοβαρά έκτροπα. Είδαμε έναν τελικό κυπέλλου με κόσμο. Απλά πράγματα θέλει ο κόσμος, κατανοητά, παραδοχή λαθών και λύσεις. Εμείς, λοιπόν, αυτό τον δρόμο θα ακολουθήσουμε».

Νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση της ανομίας

Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Παπαϊωάννου, προανήγγειλε ότι νέα νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση φαινομένων ανομίας στα ΑΕΙ θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, τονίζοντας ότι «ο εξοπλισμός των ΑΕΙ προέρχεται από τον κόπο του Έλληνα φορολογούμενου. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνεται έρμαιο βανδαλισμών. Όλοι όσοι κατέχουν διοικητικές θέσεις στα ΑΕΙ είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τους νόμους που ψηφίζει η Βουλή».

Τι θα περιλαμβάνει η ρύθμιση
Καθιέρωση της ακαδημαϊκής ταυτότητας ως αποκλειστικό μέσο πρόσβασης, με ενσωμάτωση ειδικού μητρώου αριθμού.
Σύσταση ενιαίου πειθαρχικού συμβουλίου σε κάθε πανεπιστήμιο, με υποχρέωση έκδοσης αποφάσεων εντός δύο μηνών (με δυνατότητα παράτασης μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις).
Αυτόματη αναστολή φοιτητικής ιδιότητας για 24 μήνες σε περιπτώσεις ποινικής δίωξης για βίαιες πράξεις ή σοβαρές καταστροφές εγκαταστάσεων.
Οριστική διαγραφή φοιτητών μόνο μετά από αμετάκλητη καταδίκη, με πλήρη σεβασμό στο τεκμήριο αθωότητας.
Θέσπιση ειδικού ποινικού πλαισίου για την πανεπιστημιακή βία, κατά τα πρότυπα της αθλητικής και ενδοοικογενειακής βίας, με προτεραιότητα στην εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων.
Η νομοθετική πρωτοβουλία περιλαμβάνει επίσης μέτρα πρόληψης και ασφάλειας: Υποχρεωτική κατάρτιση και επικαιροποίηση σχεδίων ασφαλείας σε κάθε ΑΕΙ.
Ενεργοποίηση και πλήρης στελέχωση των μονάδων ασφαλείας των πανεπιστημίων.
Δημιουργία παρατηρητηρίου πανεπιστημιακής βίας στο υπουργείο Παιδείας.
Ο δράστης φθοράς πανεπιστημιακής περιουσίας θα υποχρεούται να αποκαταστήσει τη ζημιά, με τη χρέωση να διαβιβάζεται στη ΔΟΥ σε περίπτωση μη καταβολής.

Πηγή: ethnos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου