Ειδήσεις

50 «ράμπο» για την ατιμωρησία στο Δημόσιο

Στην πλήρη αναμόρφωση του τρόπου, αλλά και των διαδικασιών διεξαγωγής των πειθαρχικών ελέγχων προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου το οποίο έχει καταρτιστεί και θα δοθεί άμεσα σε διαβούλευση, δημιουργείται ένα ειδικό τμήμα 50 εξειδικευμένων στελεχών στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους οι οποίοι θα αναλάβουν ρόλο «ράμπο» για την πάταξη της ατιμωρησίας στο Δημόσιο.

Ειδικότερα, το νέο θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει την αντικατάσταση των σημερινών πειθαρχικών συμβουλίων και τη δημιουργία ενός συλλογικού οργάνου που θα ονομάζεται Πειθαρχικό Συμβούλιο Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα, το οποίο θα είναι αρμόδιο για την άσκηση του πειθαρχικού ελέγχου στους υπαλλήλους του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Το σχέδιο έχει καταρτιστεί από τον υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο και την αρμόδια υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη.

Σχεδιασμός

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα θα αποτελείται από 50 μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ). Συντονιστής θα είναι ένας αντιπρόεδρός του, ενώ θα συμμετέχουν ως μέλη 13 νομικοί σύμβουλοι, 18 πάρεδροι και 18 δικαστικοί πληρεξούσιοι. Ο μέχρι τώρα σχεδιασμός προβλέπει τα μέλη του οργάνου να έχουν διετή θητεία, με αποκλειστική αρμοδιότητα τους συγκεκριμένους ελέγχους. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα θα μπορεί να συνεδριάζει σε τριμελή κλίμακα. Ωστόσο, σε περιπτώσεις σοβαρών υποθέσεων η συνεδρίαση θα γίνεται από πενταμελή ομάδα.

Να σημειωθεί ότι η σύσταση του παραπάνω οργάνου κρίθηκε αναγκαία καθώς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αν και είναι αυστηρό και προβλέπει ακόμα και απόλυση του δημοσίου υπάλληλου, είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο. Για πολλές δεκαετίες σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς και παραβίασης του νόμου δεν έφταναν στη φάση της ολοκλήρωσης. Επιπλέον υπήρχαν ζητήματα διαφορετικής ερμηνείας, με συνέπεια ελάχιστοι δημόσιοι υπάλληλοι να φτάνουν στο τελικό στάδιο της απόλυσης.

Πρόβλεψη

Στο νομοσχέδιο εισέρχεται άλλη μια πρόβλεψη μέσω της οποίας επιχειρείται από το υπουργείο Εσωτερικών και την κυβέρνηση να ελαχιστοποιηθούν φαινόμενα άρνησης συμμετοχής στην αξιολόγηση. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά θα οδηγούνται με την κατηγορία του παραπτώματος στο Πειθαρχικό Συμβούλιο όλοι όσοι αρνούνται να συμμετέχουν στην αξιολόγηση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών μέχρι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πάνω από 2.500 πειθαρχικές υποθέσεις σε 90 Πειθαρχικά Συμβούλια του Δημοσίου. Παρά τις σχετικές καθυστερήσεις και τα παραθυράκια που έβρισκαν οι επίορκοι υπάλληλοι, την τελευταία επταετία υπολογίζεται ότι έχουν απολυθεί περίπου 1.000 υπάλληλοι του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου