Τον αποκλεισμό αρχαιολογικών χώρων της Ρόδου και της Κω από την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αναδεικνύει με Eρώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την Υπουργό Πολιτισμού ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από πολλές καθυστερήσεις ανακοίνωσε την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 11 αρχαιολογικούς χώρους.
Σε αυτούς δεν περιλαμβάνεται κανένας από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου και της Κω με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως:
– Ο αρχαιολογικός χώρο της Ακρόπολης της Λίνδου με 441.012 επισκέπτες και έσοδα 4.562.880 ευρώ το 2017.
– Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου με 235.413 επισκέπτες και 1.227.354 € έσοδα το 2017.
– Το Ασκληπιείο της Κω με 135.290 επισκέπτες και 829.727 € έσοδα το 2017.
Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι το ΤΑΠΑ εισέπραξε από τους αρχαιολογικούς χώρους στα Δωδεκάνησα 8,4 εκ. ευρώ το 2017, χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από τα ακίνητα που διαχειρίζεται αλλά το γεγονός αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να επιλεχθεί έστω ένας αρχαιολογικός χώρος της Δωδεκανήσου, μεταξύ αυτών που θα εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο.
Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει ότι οι διαβεβαιώσεις που μπορεί να παρασχεθούν για την επέκταση του μέτρου εφαρμογής ηλεκτρονικού εισιτηρίου στο μέλλον και στους αρχαιολογικούς χώρους της Δωδεκανήσου, δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψιν από τη στιγμή που:
α) Δεν υπάρχει μελέτη και διαγωνιστική διαδικασία όχι σε εξέλιξη αλλά ούτε και σε φάση σχεδιασμού και προετοιμασίας.
β) Δεν υπάρχει δέσμευση πόρων για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου.
Ο Μάνος Κόνσολας ζητά να χρηματοδοτηθεί η μελέτη και η ανάπτυξη της υποδομής και του εξοπλισμού για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στη Λίνδο, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο και το Ασκληπιείο στην Κω μέσα από τα 8,4 εκ. ευρώ που εισπράττει το ΤΑΠΑ από τους αρχαιολογικούς χώρους της Δωδεκανήσου.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κυρία Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Αποκλεισμός των αρχαιολογικών χώρων της Ρόδου και της Κω από την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου»

Κυρία Υπουργέ,

Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από πολλές καθυστερήσεις ανακοίνωσε την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 11 αρχαιολογικούς χώρους.
Πρόκειται για την στην Ακρόπολη, το Ολυμπιείο, τον Κεραμεικό, την Αρχαία και τη Ρωμαϊκή Αγορά, τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, το Λύκειο του Αριστοτέλη, την Κνωσό, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και την αρχαία Μεσσήνη.
Προκαλεί εντύπωση ο αποκλεισμός αρχαιολογικών χώρων της Ρόδου και της Κω με μεγάλη επισκεψιμότητα που αποφέρει έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση στο Δημόσιο.
Υπάρχουν τρεις εμβληματικοί αρχαιολογικοί χώροι που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην πρώτη φάση εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Πρόκειται για:
α) Τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης της Λίνδου με 441.012 επισκέπτες και έσοδα 4.562.880 ευρώ το 2017.
β) Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου με 235.413 επισκέπτες και 1.227.354 € έσοδα το 2017.
γ) Το Ασκληπιείο της Κω με 135.290 επισκέπτες και 829.727 € έσοδα το 2017.
Συνολικά το ΤΑΠΑ εισέπραξε από τους αρχαιολογικούς χώρους 8,4 εκ. ευρώ το 2017, χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από τα ακίνητα που διαχειρίζεται.
Και όμως, το γεγονός αυτό, δεν στάθηκε αρκετό για να επιλεχθεί έστω ένας αρχαιολογικός χώρος της Δωδεκανήσου, μεταξύ αυτών που θα εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο.
Οι διαβεβαιώσεις που μπορεί να παρασχεθούν για την επέκταση του μέτρου εφαρμογής ηλεκτρονικού εισιτηρίου στο μέλλον και στους αρχαιολογικούς χώρους της Δωδεκανήσου, δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψιν από τη στιγμή που:
α) Δεν υπάρχει μελέτη και διαγωνιστική διαδικασία όχι σε εξέλιξη αλλά ούτε και σε φάση σχεδιασμού και προετοιμασίας.
β) Δεν υπάρχει δέσμευση πόρων για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται η Κυρία Υπουργός

1. Για ποιο λόγο αποκλείστηκαν οι αρχαιολογικοί χώροι της Δωδεκανήσου από την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
2. Με δεδομένο ότι το ΤΑΠΑ εμφανίζεται να εισπράττει 8,4 εκ. ευρώ από τους αρχαιολογικούς χώρους της Δωδεκανήσου το 2017, προτίθεται να χρηματοδοτήσει τη μελέτη και την ανάπτυξη της υποδομής και του εξοπλισμού για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στη Λίνδο, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο και το Ασκληπιείο στην Κω;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ