Τοπικές Ειδήσεις

ΚΚΕ Δωδ/σου: 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821- Διαδικτυακή βιβλιοπαρουσίαση

«Οταν η διοίκησις βιάζη, αθετή, καταφρονή τα δίκαια του λαού και δεν εισακούη τα παράπονα του, το να κάμη τότε ο λαός, ή κάθε μέρος του λαού, επανάστασιν, ν’ αρπάξη τα άρματα και να τιμωρήση τους τυράννους του, είναι το πλέον ιερόν απ’ όλα τα δίκαια του και το πλέον απαραίτητον απ’ όλα τα χρέη του».

Ρήγας (Φεραίος) Βελεστινλής,

«Νέα Πολιτική Διοίκησις»

Όπως φαίνεται και από το απόσπασμα του Ρήγα που παρατίθεται, δύο αιώνες πριν, η ανερχόμενη τότε αστική τάξη διακήρυττε με ορμή και αποφασιστικότητα την επαναστατική ανατροπή της τυραννίας του Σουλτάνου και των οθωμανικών φεουδαρχικών δεσμών.

200 χρόνια μετά ο εορτασμός της Επανάστασης του 1821 σημαίνει άντληση πολύτιμων ιστορικών διδαγμάτων, που επιβεβαιώνουν ότι οι βαθιές ριζικές κοινωνικές αλλαγές συντελούνται μέσα από επαναστατικά γεγονότα. Οτι το σπάσιμο του φόβου των λαϊκών δυνάμεων , ο ξεσηκωμός τους (κόντρα στις παραινέσεις ή και τις απειλές των ισχυρών, των “συνετών” κ.λπ.), η ανιδιοτέλειά τους στον αγώνα, η αντοχή τους στις δυσκολίες, γενικότερα η ισχύς του επαναστατημένου λαού, αποτελούν διαχρονική πηγή έμπνευσης για τις σύγχρονες μάχες που έχει μπροστά του ο λαός μας.

Η ιστορία της Επανάστασης του 1821 γίνεται σήμερα από την κυρίαρχη τάξη αντικείμενο «αταξικής» ανάγνωσης, συσκοτίζοντας την ουσία της και τα πλούσια διδάγματά της ακόμα και για το σήμερα.

Στην πραγματικότητα η Επανάσταση του 1821 ήταν αστική εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση, γνήσιο «τέκνο» της εποχής της. Προέκυψε ως συνέπεια των κοινωνικοοικονομικών αντιθέσεων που οξύνθηκαν την περίοδο μετάβασης από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό. Στον αγώνα αυτόν πήραν μέρος και αναδείχθηκαν και λαικοί αγωνιστές, έγιναν αμέτρητες θυσίες, επιδείχτηκε ανείπωτος ηρωισμός. Χωρίς το τράβηγμα των λαικών μαζών, άλλωστε, στον επαναστατικό αγώνα, δεν θα ήταν επιτυχής η έκβαση.

Ο ελληνικός λαός να κλείσει τα αυτιά του στα καλέσματα περί «εθνικής ενότητας» που θα περισσέψουν και φέτος, από όλα τα κόμματα, ιδιαίτερα με αφορμή τη συγκεκριμένη επέτειο. Άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης, μέσω της σύστασης της επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Εθνική ενότητα δεν μπορεί να υπάρχει όταν μία τάξη, η αστική, που αποτελεί μία μικρή μειοψηφία, εκμεταλλεύεται και καταπιέζει με το κράτος και το πολιτικό της σύστημα τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού. Άλλη είναι η πατρίδα των εκμεταλλευτών και άλλη των καταπιεσμένων. Άλλη είναι η πατρίδα του κεφαλαίου και άλλη η πατρίδα της εργατικής τάξης, του λαού.

Το μεγαλύτερο δίδαγμα της ιστορίας της Επανάστασης του 1821 είναι ότι όταν ο λαός πάρει επάνω του την απόφαση να οργανωθεί και να σπάσει τα δεσμά του, τότε από το ζυγό της φεουδαρχικής Οθωμανικής αυτοκρατορίας, σήμερα από την καπιταλιστική εξουσία, τότε ακόμα και μέσα σε αρνητικό συσχετισμό δύναμης , τότε Ιερά Συμμαχία, σήμερα ΕΕ, ΝΑΤΟ κλπ, μπορεί να τα καταφέρει.

Σήμερα, στον 21ο αιώνα, κανείς δεν μπορεί να συμβιβάζεται με τη γύμνια του συστήματος Υγείας, έναν χρόνο μετά την πανδημία, που συνεχίζεται η πολιτική του κόστους- οφέλους από κυβερνήσεις και ΕΕ, κοστίζοντας αμέτρητες ανθρώπινες ζωές, μόνο και μόνο για να μη θιγούν τα καπιταλιστικά κέρδη. Σε μια εποχή που τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας δίνουν τη δυνατότητα για καθολική πρόσβαση, δημόσια και δωρεάν στο αγαθό της Υγείας.

Δεν μπορεί κανείς να συμβιβάζεται με το όργιο αντεργατικών- αντιλαικών νομοσχεδίων στο οποίο έχει επιδοθεί η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία, σε συνέχεια της αντιλαικής επίθεσης των προηγούμενων κυβερνήσεων, με στόχο την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Δεν μπορεί κανείς να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι όλα τα αστικά κόμματα, κυβερνητικά και μη, είναι συνυπεύθυνα για τη μετατροπή της χώρας μας σε απέραντη ΝΑΤΟική βάση, με τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής, που εμπλέκονται σε ένα κουβάρι ανταγωνισμών για την ενέργεια και τους δρόμους μεταφοράς της. Από αυτή την εμπλοκή, η ελληνική αστική τάξη επιδιώκει να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική της θέση στην περιοχή.

Αυτό συνδέεται και με την κλιμάκωση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης, με τις πλάτες των ΗΠΑ και ΕΕ, που θέλουν πάση θυσία να κρατήσουν την Τουρκία στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, ενάντια σε Ρωσία, Κίνα. Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και η συνδιαχείριση στο Αιγαίο, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, οφείλουμε να επαγρυπνούμε.

Στη σημερινή εποχή, η εργατική τάξη είναι ο φορέας της κοινωνικής προόδου και μαζί με τον λαό χρειάζεται να οργανώσουν τον αγώνα τους, για να υπερασπίσουν τα σύνορα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, προβάλλοντας ταυτόχρονα την ανάγκη επιθετικής υπεράσπισης της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, της εργατικής εξουσίας.

Διαδικτυακή βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «1821. Η επανάσταση και οι απαρχές του ελληνικού αστικού κράτους», διοργανώνει την Παρασκευή 26 Μάρτη στις 7:30 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Ν. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ.

Την έκδοση θα παρουσιάσει ο Κώστας Σκολαρίκος μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ στο παρακάτω link https://zoom.us/j/91603941482?pwd=Ynp2aWxiU2o1QnJra0hMMVI3eGNKQT09

Ζωντανή μετάδοση από το κανάλι της ιστοσελίδας “Το Ροδάμι” στο YouTube

https://www.youtube.com/channel/UCOkdFRiBeGgaBAz2jpdFcRw

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου