Ειδήσεις

Πόσα λεφτά πήραν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από το 2009 μέχρι σήμερα

Αλλαγή δεδομένων φέρνει το σχέδιο για μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα κατά 50% – ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έλαβαν πάνω από 650 εκ. ευρώ σε μια δεκαετία – Τί πήραν τα υπόλοιπα κόμματα

Προφανώς ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος που συζήτησαν το θέμα και έλαβαν και τις σχετικές αποφάσεις, έχουν αντιληφθεί ότι αποτελεί πρόκληση σε συνθήκες τόσο μεγάλης οικονομικής στενότητας, τα κόμματα να συνεχίζουν να απορροφούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σχεδόν όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως η ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν όλα αυτά τα χρόνια βίους παράλληλους με την κρατική μηχανή. Επρόκειτο για υπερτροφικούς οργανισμούς που λειτουργούσαν χωρίς κανένα έλεγχο και διαφάνεια «αρμέγοντας» για να επιβιώσουν και να συντηρηθούν χρήματα από το δημόσιο (βλ κρατική επιχορήγηση) και από το δανεισμό (βλ. τράπεζες).

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ σε πρώτο βαθμό όσο και τα υπόλοιπα κόμματα σε δεύτερο έλαβαν συνολικά την δεκαετία 2000-2011 κρατικές ενισχύσεις ύψους 655 εκ. ευρώ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις συνθήκες λειτουργίας τους ήταν η σφοδρή αντιπαράθεση (πριν από ένα χρόνο) μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου για τη «μαύρη τρύπα» εκατομμυρίων που εντοπίστηκε στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ..

Και όμως τόσο το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κόμμα όσο και η Νέα Δημοκρατία σε πρώτο βαθμό όσο και τα υπόλοιπα κόμματα σε δεύτερο έλαβαν συνολικά την δεκαετία 2000-2011 κρατικές ενισχύσεις ύψους 655 εκατομμυρίων ευρώ. Το μέχρι πρότινος κραταιό ΠΑΣΟΚ έλαβε συγκεκριμένα επιχορήγηση περί τα 20 εκατομμύρια το 2010, ευρώ και η ΝΔ περί τα 15,5 εκατομμύρια ευρώ. Και δεν έμειναν βεβαίως εκεί καθώς για να καλύψουν τους στρατούς των κομματικών τους στελεχών, αλλά και τις τοπικές οργανώσεις τους ανά την Ελλάδα χτυπούσαν την πόρτα των τραπεζών απαιτώντας δάνεια, που βέβαια λάμβαναν.Κατέθεταν μάλιστα ως εγγυήσεις για την δανειοδότηση τους τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις.

Ο κάθε Ελληνας και Ελληνίδα επιβαρύνονταν με 4,52 ευρώ που έμπαιναν στα κομματικά ταμεία όταν στην Πορτογαλία ο ίδιος δείκτης αντιστοιχούσε με 0,80 ευρώ

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν λάβει συνολικά δάνεια ύψους 245 εκατομμυρίων ευρώ, με την ΝΔ να κόβει πρώτη το νήμα με δάνεια 125 εκατομμυρίων ευρώ και να ακολουθεί δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με δάνεια ύψους 119 εκατομμυρίων ευρώ. Τα μεγαλύτερα ποσά ελήφθησαν από την Αγροτική Τράπεζα με τα γνωστά βέβαια αποτελέσματα, αλλά και από άλλες τράπεζες (Μarfin, τράπεζα Πειραιώς).

Τα σχετικά στοιχεία είχε καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παραθέτοντας ανά έτος τα συνολικά ποσά κρατικής επιχορήγησης που έλαβαν ή επρόκειτο να λάβουν τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά και όσα εξέλεξαν βουλευτή στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αναλυτικότερα;

Το 2009, 85.135.000 εκατομμύρια ευρώ.
Το 2010, 48,800.000 εκατομμύρια ευρώ,
Το 2011, 54.000.000 εκατομμύρια ευρώ.
Το 2012, 45.150.000 εκατομμύρια ευρώ.
Το 2013, 21.827.000 εκατομμύρια ευρώ.
Το 2014, 19.978.000 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με άλλα διαθέσιμα στοιχεία το 2012 και με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα η ΝΔ έβαλε στα κομματικά της ταμεία 15,4 εκατομμύρια ευρώ, το ΠΑΣΟΚ 7,5 εκατομμύρια ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ 14, 1 εκατομμύρια ευρώ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4 εκατομμύρια ευρώ, η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή 3,75 εκατομμύρια ευρώ, η ΔΗΜΑΡ, 3,4 εκατομμύρια ευρώ και το ΚΚΕ 3 εκατομμύρια ευρώ.

Ερευνα εξάλλου που πραγματοποιήθηκε το 2010 σε κράτη μέλη της ΕΕ κατέδειξε ότι ο δείκτης της κρατικής χρηματοδότησης ανά κάτοικο στην χώρας μας ήταν πολύ υψηλότερος σε σχέση με άλλες ευρωπαικές χώρες. Συγκεκριμένα ο κάθε Ελληνας και Ελληνίδα επιβαρύνονταν με 4,52 ευρώ που έμπαιναν στα κομματικά ταμεία όταν στην Πορτογαλία ο ίδιος δείκτης αντιστοιχούσε με 0,80 ευρώ, στο Βέλγιο με 1,57 ευρώ και στην Γερμανία με 1,17 ευρώ. Το ρεκόρ χρηματοδότησης κατέχει το Λουξεμβούργο με 19,3 ευρώ ανά κάτοικο, ενώ και οι Νορβηγοί πληρώνουν 7,81 ευρώ έκαστος.

του Αντώνη Γαλανόπουλου ΤHE TOC

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου