ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φρικιαστική υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών στο Π.Ι.Κ.Π.Α. της Λέρου

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση

Μια σοκα­ρι­στική υπόθεση σεξουα­λι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης τριών ανή­λι­κων μετα­να­στών με προ­βλή­ματα υγείας καθώς και νοητική υστέ­ρηση που εφι­λο­ξε­νού­ντο στο Π.Ι.Κ.Π.Α. της Λέρου θα απα­σχο­λή­σει το Μικτό Ορκωτό Δικα­στη­ριο της Ρόδου την 3η Απρι­λίου 2023.

Κατη­γο­ρού­με­νος είναι ένας ημε­δα­πός που εργα­ζό­ταν στην δομή για τα αδι­κή­ματα του βιασμού κατ’ εξα­κο­λού­θηση και κατά συρροή, των γενε­τή­σιων πράξεων με ανήλικο (απο­πλά­νηση παιδιών) που δε συμπλή­ρωσε τα δώδεκα έτη κατ’ εξα­κο­λού­θηση και κατά συρροή, της κατά­χρη­σης σε ασέλ­γεια κατ’ εξα­κο­λού­θηση και της ασέλ­γειας με κατά­χρηση εξου­σίας κατ’ εξα­κο­λού­θηση και κατά συρροή.

Το ιστο­ρικό της υπό­θε­σης φέρεται να έχει ως εξής:

Την 3η Νοεμ­βρίου 2020 μια αλλο­δαπή που διέμενε στο Π.Ι.Κ.Π.Α. της Λέρου, μετέβη στο ΑΤ Λέρου και κατήγ­γειλε, ότι ο κατη­γο­ρού­με­νος καθ’ ον χρόνο εργα­ζό­ταν σε εται­ρεία παροχής καθα­ριό­τη­τας στη δομή, «παρε­νο­χλούσε» σεξουα­λικά τον γιό έτερης δια­μέ­νου­σας από τον Φεβρουά­ριο του 2020 στη δομή, ηλικίας τότε 17 ετών και έχει δια­γνω­σθεί με νοητική υστέ­ρηση και περαι­τέρω εξυ­βρί­ζει τον έτερο γιό της ηλικίας 4 ετών.

Περαι­τέρω ανέφερε ότι ουδείς εκ των δια­με­νό­ντων στο Π.Ι.Κ.Π.Α. επι­θυ­μεί να έρχεται σε κοντινή από­σταση με τον κατη­γο­ρού­μενο, διότι εμφα­νί­ζει απο­κλί­νουσα συμπε­ρι­φορά ενώπιον ανη­λί­κων παιδιών.

Αρμο­δίως εξε­τά­σθηκε ο ανή­λι­κος παρου­σία ψυχο­λό­γου, ο οποίος κατέ­θεσε ότι ο κατη­γο­ρού­με­νος, σχεδόν καθη­με­ρινά, αφού του αφαι­ρούσε το παντε­λόνι τον θώπευε στα γεν­νη­τικά του όργανα και τον ανά­γκαζε να θωπεύει και ο ίδιος τα γεν­νη­τικά του όργανα, ανέφερε δε ότι το ίδιο περι­στα­τικό έλαβε χώρα και με τα δύο αδέλφια του.

Περαι­τέρω, ανέφερε ότι ο κατη­γο­ρού­με­νος προέβη σε παρά φύσιν ασέλ­γεια μαζί του την 2α Νοεμ­βρίου 2020.

Τα ίδια περι­στα­τικά (πλην της πράξης της παρά φύσιν ασέλ­γειας) εξέθεσε ο ανή­λι­κος πέραν της μητρός του και στην διοι­κή­τρια του Κ.Υ.Τ., η οποία προέβη άμεσα στην απόλυσή του.

Εν συνε­χεία, παραγ­γέλ­θηκε ιατρο­δι­κα­στική εξέταση των επτά τέκνων της οικο­γέ­νειας και δια­πι­στώ­θη­καν ευρή­ματα κακο­ποί­η­σης σε τρία εξ αυτών. Ετερο παιδί που εξε­τά­στηκε εμφά­νιζε ενδεί­ξεις κακο­ποί­η­σης. Την ίδια εικόνα παρου­σί­αζε και ανή­λι­κος, ο οποίος παρά τα προ­βλή­ματα ακοής και ομιλίας, κι ενώ εμφα­νι­ζό­ταν κοι­νω­νι­κός και χαρού­με­νος, στη θέα της φωτο­γρα­φίας ή επί της ανα­φο­ράς του ονό­μα­τος του κατη­γο­ρου­μέ­νου, άλλαζε άρδην τη συμπε­ρι­φορά του.

Ειδι­κό­τερα, εξε­τα­ζό­με­νος στη νοη­μα­τική γλώσσα ενώπιον του Ανα­κριτή Κω, έγνεψε κατα­φα­τικά όταν ρωτή­θηκε εάν ο κατη­γο­ρού­με­νος του έβγαλε τα ρούχα και τον θώπευσε και έδειξε με τα δάχτυλά του ότι το ως άνω περι­στα­τικό έλαβε χώρα τρείς φορές.

Περαι­τέρω, ερω­τη­θείς ο ανή­λι­κος εάν ο κατη­γο­ρού­με­νος τον κακο­ποί­ησε σεξουα­λικά αυτός χλό­μιασε και παράλ­ληλα έγνεψε κατα­φα­τικά ενώ στη συνέ­χεια, επι­χεί­ρησε να κρυφθεί πίσω από το δικα­στικό έδρανο.

Ο κατη­γο­ρού­με­νος απο­λο­γού­με­νος, αρνή­θηκε τις κατη­γο­ρίες και εξέθεσε ότι από τις αρχές του 2020 εργα­ζό­ταν με την ειδι­κό­τητα του καθα­ρι­στή στη δομή φιλο­ξε­νίας μετα­να­στών στο ΠΙΚΠΑ Λέρου που έχει μικρή έκταση και θα γινόταν αντι­λη­πτός.

Το δικα­στικό συμ­βού­λιο της Κω που εξέτασε την υπόθεση έκρινε ότι οι πράξεις του κατη­γο­ρου­μέ­νου ελάμ­βα­ναν χώρα, τις νυχτε­ρι­νές ώρες, σε σημείο του προ­αυ­λίου, όπισθεν του κτιρίου, όπου υπάρχει στέ­γα­στρο και μαν­δρό­τοι­χος που οριο­θε­τεί το οίκημα και δε φυλάσ­σε­ται από προ­σω­πικό ασφα­λείας.

Σε ό,τι αφορά στον ισχυ­ρι­σμό του ότι η καταγ­γε­λία σε βάρος του, είναι προϊόν κακο­βου­λίας, εκδι­κή­σεως και πορι­σμού χρη­μά­των, προ­κει­μέ­νου να επι­τύ­χουν την μετε­γκα­τά­στασή τους οι γονείς των ανη­λί­κων, κρίθηκε ανα­λη­θής διότι το γεγονός κατήγ­γειλε το πρώτον έτερη δια­μέ­νουσα στη δομή, και όχι οι γονείς των παθό­ντων.

Επι­πλέον, κρίθηκε ότι και οι τρεις ανή­λι­κοι, εξε­τα­σθέ­ντες ιατρι­κώς παρου­σί­α­ζαν σημεία δια­κό­ρευ­σης στην πρω­κτική χώρα, οι δύο εξ αυτών περιέ­γρα­ψαν ακο­λού­θως επα­κρι­βώς τις πράξεις τις οποίες τέλεσε σε βάρος τους ο κατη­γο­ρού­με­νος και οι έτεροι μάρ­τυ­ρες προσ­διό­ρι­σαν τον τόπο και κατά προ­σέγ­γιση τον χρόνο που έλαβαν χώρα οι πράξεις του κατη­γο­ρου­μέ­νου, ήτοι σχεδόν καθη­με­ρινά και νυχτε­ρι­νές ώρες στον προ­αύ­λιο χώρο.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.