Ειδήσεις

Εισαγγελική έρευνα για το Συμιακό γαριδάκι!

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως ποινικά κολάσιμων πράξεων από αρμόδιους του Τμήματος Αλιείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μετά από καταγγελία ενός επαγγελματία αλιέα από την Κάρπαθο, που αποδίδει ευθύνες για κατάρρευση των ιχθυοαποθεμάτων!

Η μικρή αυτή γαρίδα (επιστημονικά Plesionika narval) μοιάζει με γόνο. Δεν μεγαλώνει σχεδόν καθόλου, διατηρεί μήκος μόλις 4-7 εκατοστών, κι αυτό ακέφαλη. Είναι ραβδωτή, κατακόκκινη, έχει μακρύ ρύγχος και γεύση που ελαφρώς γλυκίζει. Παγκοσμίως, το είδος αυτό πραγματοποιεί εποχικές μεταναστεύσεις.

Ζει σε λασπο-αμμώδη και σκληρά υποστρώματα στην υφαλοκρηπίδα, ενώ εμφανίζεται και σε υποβρύχιες σπηλιές. Απαντάται στον Ινδικό, τον Ανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό και στην Ερυθρά Θάλασσα. Στην πιο βόρεια κατανομή του, προτιμά διάφορες περιοχές σε Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, σε βάθη από 4 έως 910 μέτρα.

Στην Ελλάδα αφθονεί στα παράλια της Σύμης, ειδικά στα βόρεια του νησιού, στην περιοχή από το Σεσκλί μέχρι τον Αη-Μιλιανό, αλλά και στην Κάρπαθο και στο Καστελόριζο, όπου προτιμά τα πετρώδη μέρη – τις τραγάνες όπως τα λένε οι ντόπιοι αλιείς – σε βάθη από 2 ως 200 μέτρα. Γεννά όλον τον χρόνο αυγά, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση έλλειψής του.

Με δόλωμά τους το ζυμάρι, οι Συμιακοί ψαράδες, συνολικά καμιά δεκαπενταριά καΐκια, χρησιμοποιούν δικής τους επινόησης γαριδόκιουρτους (είδος ιχθυοπαγίδας), που ρίχνουν κατά εκατοντάδες στη θάλασσα, για το ψάρεμά του από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο.

Ο καταγγέλλων, κάτοικος Μεσοχωρίου Καρπάθου, ασχολείται επαγγελματικά με την μικρής κλίμακας, παράκτια αλιεία, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ολόκληρο το ιστορικό της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην αυριανή έντυπη έκδοση της “δημοκρατικής”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου