Τοπικές Ειδήσεις

Θετικά τα μέχρι τώρα μηνύματα για την εφετινή τουριστική σεζόν

Κατ’ αρχάς θετικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνουν οι τουριστικοί φορείς σχετικά με την έναρξη της νέας σεζόν, που θα ξεκινήσει (κανονικά) στις 11 Μαρτίου 2023.
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου κ. Τάσος Χατζηλιαμής, ο οποίος αναφέρθηκε και στις αγορές που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την Ρόδο.
«Τα μηνύματα που έχουμε λάβει και συνεχώς λαμβάνουμε μέχρι σήμερα –μέσω των κρατήσεων των τουρ οπερέιτορς- μόνον θετικά θα μπορούσαν να θεωρηθούν! Καταγράφεται αύξηση ροής των κρατήσεων σε σχέση και με το 2022, το οποίο ήταν μια χρονιά – ρεκόρ, όπως είναι γνωστό. Έτσι λοιπόν, υπάρχουν συγκεκριμένες αγορές που πηγαίνουν πάρα πολύ καλά όπως είναι η Αγγλική (μια από τις βασικές αγορές για το νησί μας) και ακολουθεί η Γερμανική, που είχε μια μικρή πτώση στις προκρατήσεις. Αυτό είχε να κάνει ίσως με την ενεργειακή κρίση και τον τρόπο διαχείρισης αυτής, στην Γερμανία. Θεωρούμε πάντως πως αυτό το εμπόδιο θα ξεπεραστεί προς τις αρχές Φεβρουαρίου, διότι, πλησιάζοντας προς την αρχή της έναρξης της φετινής σεζόν –η οποία θα είναι πολύ νωρίτερα φέτος- το ενδιαφέρον των πελατών, θα αυξάνεται. Άλλωστε, έχουν το κίνητρο των εκπτώσεων που δίνουν οι προκρατήσεις».
Άλλες αγορές που επίσης εμφανίζουν πολύ καλή ροή στις προκρατήσεις είναι η Τσεχία, η Πολωνία, η Ρουμανία –τόσο σε σχέση με το 2019, όσο και σε σχέση με το 2022 (!).
«Ταυτόχρονα, υπάρχουν και άλλες αγορές που ξεκινούν να δραστηριοποιούνται αυτή την περίοδο στις προκρατήσεις, όπως η Γαλλική και η Ιταλική –δύο αγορές, σχετικά ‘αργές’ στην πώληση των Early Bookings και των ταξιδιωτικών πακέτων. Παραμένουν, ωστόσο, δύο βασικές αγορές για την Ρόδο», ανέφερε ο κ. Χατζηλιαμής.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξήσεις στα πακέτα των διακοπών λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια, δήλωσε κατηγορηματικά: «Το τουριστικό πακέτο, τόσο για την Ρόδο, όσο και για την υπόλοιπη Ελλάδα είναι επιβαρυμένο, αφενός με τις αυξημένες τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια, αφετέρου με τις αυξήσεις στα ξενοδοχεία, στις μεταφορές κ.λπ. Η αύξηση αυτή κυμαίνεται μεταξύ 15 – 25% σε σχέση με το 2022. Είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς, καθώς το ξενοδοχειακό κομμάτι –το οποίο είναι και το μεγαλύτερο στο πακέτο- είχε αύξηση από 10 έως 12%. Εάν προσθέσουμε σε αυτό και τα λοιπά κόστη, μεταφορικά κ.λπ. καταλαβαίνουμε πόσο θα ανέβει σε σχέση με πέρσι».
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο να επηρεαστούν οι αυξήσεις λόγω των επικείμενων εκλογών τον Απρίλιο ή Μάιο, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, ξεκαθάρισε πως επειδή ο Απρίλιος δεν φημίζεται για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, δεν υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν μεγάλες απώλειες: «Ενδεχομένως, να υπάρξουν κάποιες απώλειες μέσα στον Μάιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα χάσουμε κρατήσεις. Πάντως, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την κίνηση –όπως εξωγενείς παράγοντες, όπως είχαμε την κρίση με την πανδημία της Covid-19 ή γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ωστόσο, έχει σημασία να γνωρίζουμε πως παρά τις κρίσεις και τα έκτακτα γεγονότα, η Ρόδος (ως προορισμός) απέδειξε ότι είναι ικανή να αντεπεξέλθει και να κάνει νούμερα ‘ρεκόρ’!».
Αναφορικά με τις ελλείψεις σε προσωπικό που το 2022 δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στον τουριστικό κλάδο, ο κ. Χατζηλιαμής ξεκαθάρισε πως φέτος, δεν αναμένεται η ίδια κατάσταση: «Θεωρούμε ότι πέρσι, ήταν η δυσκολότερη χρονιά, αναφορικά με την εξεύρεση προσωπικού. Για φέτος, έχουν γίνει κάποιες ενέργειες (τόσο θεσμικά όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο) από νωρίς. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα, αλλά σίγουρα, θα είναι καλύτερα σε σχέση με την περσινή χρονιά».
Πολύ θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται και από την Κρουαζιέρα, καθώς οι προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Ρόδου, θα είναι πολυάριθμες και αυξημένες σε σχέση με το 2022: «Σιγά σιγά, η Ρόδος αποκτά ξανά την αίγλη της ως προορισμός κρουαζιέρας. Τα μηνύματα είναι πάρα πολύ θετικά και σίγουρα, μόνον καλύτερα αποτελέσματα περιμένουμε».
Ειδικά για το Γιώτινγκ ο κ. Χατζηλιαμής, ανέφερε πως απαιτείται κυβερνητική παρέμβαση για να ρυθμιστούν μια σειρά από εκκρεμότητες που απαιτούνται για να διευκολυνθούν οι διαδικασίες με στόχο να γίνει πιο ανταγωνιστική η Ρόδος, ως προορισμός.
Σημειώνεται πως η πρώτη πτήση προς την Ρόδο στις 11 Μαρτίου 2023, θα είναι από την Αγγλία με την Easy Jet (σχετικά έγραψε η «δημοκρατική»).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου