ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο υπέρ του Νόμπελ στους νησιώτες

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Νομπελ

Η καμπά­νια, που είχε ξεκι­νή­σει τον περα­σμένο Νοέμ­βριο από δύο μέλη του Avaaz, την Αλκμήνη από την Αθήνα και τον Stephen από την Ουά­σινγ­κτον, τώρα έχει και τη στήριξη πανε­πι­στη­μια­κών.

Εξέ­χο­ντες ακα­δη­μαϊ­κοί και καθη­γη­τές από τα Πανε­πι­στή­μια της Οξφόρ­δης, του Πρίν­στον, του Χάρ­βαρντ, του Κορνέλ και της Κοπεγ­χά­γης, θα πιέσουν ώστε να γίνει δεκτή η υπο­ψη­φιό­τητα των νησιω­τών από τη Χίο, τη Λέσβο, την Κω, τη Σάμο, το Ρόδο και τη Λέρο για το Νόμπελ Ειρήνης.

Σύμφωνα με σημε­ρινό δημο­σί­ευμα του Guardian, η ομάδα των ακα­δη­μαϊ­κών, τα ονόματα των οποίων θα δοθούν στη δημο­σιό­τητα τις επό­με­νες ημέρες, έχουν ήδη έτοιμο το προ­σχέ­διο του κει­μέ­νου που θα κατα­θέ­σουν, ώστε να λει­τουρ­γή­σει ενι­σχυ­τικά της ελλη­νι­κής υπο­ψη­φιό­τη­τας, η οποία πρέπει να έχει ορι­στι­κο­ποι­η­θεί έως την 1η Φεβρουα­ρίου.

Το ρεπορ­τάζ της βρε­τα­νι­κής εφη­με­ρί­δας ανα­φέ­ρει ότι ήδη, μέσω του Avaaz, έχουν συγκε­ντρω­θεί πάνω από 280.000 υπο­γρα­φές υπέρ της υπο­ψη­φιό­τη­τας, την οποία στη­ρί­ζει και ο αρμό­διος Έλληνας ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Μετα­να­στευ­τι­κής Πολι­τι­κής Γιάννης Μου­ζά­λας.

Το προ­σχέ­διο του κει­μέ­νου

«Οι πολίτες μιας χώρας που ήδη αντι­με­τω­πί­ζει τη δική της οικο­νο­μική κρίση έδειξαν αντα­πό­κριση στην προ­σφυ­γική τρα­γω­δία που ξεδι­πλώ­νε­ται με ενσυ­ναί­σθηση και αυτο­θυ­σία, ανοί­γο­ντας τα σπίτια τους στους ανή­μπο­ρους, θέτο­ντας σε κίνδυνο της ζωή τους για να σώσουν άλλους και φρο­ντί­ζο­ντας για τους ασθε­νείς και τους τραυ­μα­τι­σμέ­νους».

Αυτά θα λέει, λίγο έως πολύ, το κείμενο που προ­τί­θε­νται να κατα­θέ­σουν στη Σου­η­δική Ακα­δη­μία.

Η εφη­με­ρίδα θυμίζει τον αντί­κτυπο που έχουν στη διεθνή κοινή γνώμη οι εικόνες των ανθρώ­πων, που άφησαν τις δου­λειές τους, για να σώσουν ανθρώ­πους που έβγαι­ναν βρεγ­μέ­νοι, φοβι­σμέ­νοι και ταλαι­πω­ρη­μέ­νοι από τις βάρκες στις ακτές των νησιών και έσπευ­δαν να τους προ­σφέ­ρουν φαγητό, νερό, κου­βέρ­τες και στεγνά ρούχα.

Επίσης, στο τέλος κατα­γρά­φει τη δήλωση μιας Ελλη­νί­δας συντα­ξιού­χου δικα­στι­κού, της Ματίνας Κατσι­βέλη από τη Λέρο, η οποία ενώ θεωρεί καλο­δε­χού­μενη κίνηση την υπο­ψη­φιό­τητα για ένα Νόμπελ, λέει: «Είναι αρκετή αντα­μοιβή τα χαμό­γελα των ανθρώ­πων που βοη­θούμε».

tvxs.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.