Ειδήσεις

Προσωρινά κρατούμενοι οι δύο Τούρκοι δουλέμποροι

“Γράμμα κενό περιεχομένου” αποδεικνύεται η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης και την εξάρθρωση των κυκλωμάτων δουλεμπόρων που δρουν στη γείτονα.

Όχι μόνο δεν τηρείται η συμφωνία που έχει υπογραφεί για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης, αλλά ούτε καν συλλαμβάνονται και εκδίδονται δουλέμποροι από την γείτονα, που εμμένει στο δόγμα “Τούρκος δεν εκδίδει Τούρκο” παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει, να μετέχει ως ισότιμο μέλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Όπως αποκαλύπτει η “δημοκρατική” τόσο η Europol όσο και η Interpol ενημέρωσαν αρμοδίως την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου και το Πρωτοδικείο Ρόδου ότι δεν μπορούν να εκτελέσουν διεθνή εντάλματα σύλληψης σε βάρος των 5 μελών τουρκικού κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών, που εξάρθρωσε το Υπολιμεναρχείο της Σύμης, γιατί αρνείται η Τουρκία να τους εκδώσει!!.

Σήμερα το πρωί, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου και του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι ο B. E. του Ε. 32 ετών, κατηγορούμενος για παράνομη μεταφορά και διακίνηση στη χώρα δέκα Σύρων λαθρομεταναστών από κερδοσκοπία κατά συρροή και με κίνδυνο για τη ζωή τους και για παράνομη είσοδο στη χώρα και o C. Κ. του A. 56 ετών, κατηγορούμενος για διευκόλυνση στη μεταφορά λαθρομεταναστών, από κερδοσκοπία, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, κατά συρροή και για συκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

Περισσότερα στην αυριανή έντυπη έκδοση της “δημοκρατικής”

Όπως αποκάλυψε σήμερα η “δημοκρατική”, αρχηγός του κυκλώματος φέρεται να είναι ο K. R. με το παρατσούκλι «DAYI» («θείος») ή «BRADER» («αδερφός»), που διαμένει στο Μαρμαρίς, υπαρχηγός ο E. M., που διαμένει στο Μπόντρουμ, παρατηρητής ο Ο. αγνώστων λοιπών στοιχείων, με το παρατσούκλι “BABA”, o oποίος ζει στο Μπόντρουμ και έχει Ολλανδικό διαβατήριο, ο Α. αγνώστων λοιπών στοιχείων, γνωστός ως “ΑPO” o oποίος μεταφέρει τους λαθρομετανάστες σε βάρκες και ο E. M., o οποίος υποβλήθηκε την 20ή Ιανουαρίου 2014 σε εγχείρηση στο Μαρμαρίς.
Εχει δρομολογηθεί ήδη η έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος τους.
Ο κατηγορούμενος για παράνομη μεταφορά και διακίνηση στη χώρα δέκα Σύρων λαθρομεταναστών από κερδοσκοπία κατά συρροή και με κίνδυνο για τη ζωή τους και για παράνομη είσοδο στη χώρα B. E. του Ε. 32 ετών και ο κατηγορούμενος για διευκόλυνση στη μεταφορά λαθρομεταναστών, από κερδοσκοπία, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, κατά συρροή και για συκρότηση εγκληματικής οργάνωσης C. Κ. του A. 56 ετών, θα απολογηθούν σήμερα ενώπιον της Ανακρίτριας.

Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, οι ανωτέρω συνελήφθησαν προ τριημέρου από λιμενικούς του Υπολιμεναρχείου Σύμης και τους αποδίδονται μεταφορές μεταναστών την 19η Ιανουαρίου 2014, στο χρονικό διάστημα από 29 Νοεμβρίου 2013 έως 2 Δεκεμβρίου 2013, 9 Δεκεμβρίου 2013 έως 20 Δεκεμβρίου 2013, 29 Δεκεμβρίου 2013 έως 8 Ιανουαρίου 2014 και 17 Ιανουαρίου 2014 έως 19 Ιανουαρίου 2014.
Το Λιμενικό σε συνεργασία με το Α.Τ. Σύμης είχε θέσει από την 29η Νοεμβρίου 2013, σε διακριτική παρακολούθηση τον δεύτερο κατηγορούμενο καθώς υπήρχαν βάσιμες υποψίες ότι εμπλέκεται σε κύκλωμα παράνομης μεταφοράς μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, δίνοντας συνεχώς πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις και τις περιπολίες του σκάφους του Υπολιμεναρχείου Σύμης.

Διευκόλυνε συγκεκριμένα τις παράνομες μεταφορές ειδοποιώντας τα σκάφη με τους διακινητές και τους λαθρομετανάστες να εισέρχονται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων τις ώρες που δεν υπήρχε φύλαξη από το περιπολικό σκάφος.
Και οι δύο κατηγορούμενοι, προανακρινόμενοι, ομολόγησαν τα όσα τους αποδίδονται, ενώ απεκάλυψαν λεπτομέρειες για τη λειτουργία του κυκλώματος.
Πιο συγκεκριμένα ο πρώτος, που έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης 2 ετών στην Τουρκία γιατί είχε μαχαιρώσει έναν μπράβο σε μπάρ, υποστήριξε ότι μετέφερε λαθρομετανάστες για πρώτη φορά γιατί είχε ανάγκη τα χρήματα.
Στην Αλικαρνασσό τον βρήκε, όπως είπε, ο O. Β., μπλεγμένος σε κύκλωμα που μεταφέρει Σύρους από την Τουρκία στην Ελλάδα και του ζήτησε να μεταφέρει 30 στη Σύμη. Χρειαζόταν, όπως είπε, καπετάνιο γιατί ο προηγούμενος θα πήγαινε την 20η Ιανουαρίου 2014 σε νοσοκομείο στο Μαρμαρίς για να υποβληθεί σε εγχείρηση.
Η αμοιβή που θα ελάμβανε θα ήταν 13.000 ευρώ και την αμοιβή του θα του την έδινε ο «DAYI», αρχηγός του κυκλώματος.
Στη Σύμη, όπως ομολόγησε ο δεύτερος κατηγορούμενος, έδινε πληροφορίες στο κύκλωμα για τις κινήσεις του Λιμενικού.
Ανάλογο ρόλο έπαιζε και η σύντροφος του «DAYI», η οποία βρισκόταν στη Ντάτσα.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος, όπως ομολόγησε, λαμβάνει αμοιβή 1.500 λίρες Τουρκίας για κάθε δρομολόγιο μεταναστών στη Σύμη.

Μάλιστα στην κατάθεσή του είπε αρχικώς ότι θέλει να συνεργαστεί με τις αρχές για την εξάρθρωση του κυκλώματος και ζήτησε την επιείκεια τους.
Στο Μπόντρουμ, όπως είπε, έχει ένα κατάστημα στο οποίο ενοικιάζει μοτοσικλέτες. Εκεί γνώρισε τον E. M. ο οποίος του πρότεινε να αναλάβει το ρόλο πληροφοριοδότη του κυκλώματος και δέχτηκε γιατί αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

Συνάντησε τον αρχηγό, τον K. R., πλούσιο Τούρκο, ο οποίος διαμένει στο Μαρμαρίς. Περιέγραψε αναλυτικά τον ρόλο κάθε μέλους του κυκλώματος στη διακίνηση των λαθρομεταναστών και απεκάλυψε ότι οι μετανάστες παίρνουν ταξί απο τη Σμύρνη που τους αφήνει περίπου πέντε χιλιόμετρα μακριά από το σημείο, όπου περιμένει η βάρκα για να τους μεταφέρει.
Ο λόγος που οι λαθρομετανάστες χρησιμοποιούν ταξί, είναι γιατί όταν η τουρκική αστυνομία βλέπει πολλά άτομα σε αυτοκίνητα, τα σταματά και τα υποβάλλει σε έλεγχο. Όταν όμως χρησιμοποιούν ταξί, η αστυνομία δε διενεργεί ελέγχους. Το μέρος που συγκεντρώνονται οι λαθρομετανάστες, όπως είπε, είναι μυστικό.
Σημείωσε ότι για τη δουλειά χρησιμοποιούνται μικρά και γρήγορα σκάφη γιατί το καλοκαίρι ο αρχηγός είχε προσλάβει έναν Τούρκο με γερμανικό διαβατήριο, ο οποίος είχε μεταβεί στη Σύμη και είχε δει το σκάφος του Λιμεναρχείου και του είχε αναφέρει ότι είναι παλιό και αργό.
Ομολόγησε ότι χρησιμοποιούσε και μια διόπτρα νυκτός για να παρακολουθεί τις κινήσεις του Λιμενικού, ενώ υποστήριξε ότι ο αρχηγός του είχε εκμυστηρευτεί ότι χρηματίζει τους λιμενικούς στη Ντάτσα με 500 δολάρια για κάθε μεταφορά λαθρομεταναστών από την Τουρκία στη Σύμη.
Όταν ολοκληρώνεται η μεταφορά εκείνος φεύγει από τη Σύμη, μεταβαίνει στην Κω και από εκεί στο Μπόντρουμ.
Το ίδιο κύκλωμα, όπως απεκάλυψε, βγάζει μετανάστες από το «Τσανάκ Καλέ», βόρεια της Τουρκίας, στη Λήμνο.
Ως συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορούμενων παρίσταται ο δικηγόρος κ. Σταύρος Παναγιωτακόπουλος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου